IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запушени пори – 5 експертни съвета за борбата с тях

2 май 2024 10 50

Ето какво може да ви помогне

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато мръсотията се натрупа в порите ви, това може да доведе до появата на акне, като същевременно порите да изглеждат по-големи и дори разтегнатиПо-общо казано, запушените пори може да са това, което стои между вас и цялостния сияен, здравословен тен.

Кожата, засегната от запушени пори, може да изглежда груба, неравна или с липса на блясък поради натрупването на мъртви кожни клетки и мазнина. В някои случаи запушените пори могат да доведат до дразнене, зачервяване или чувствителност, особено ако опитите за решаване на проблема са направени неправилно.

И така, каква е тайната не само за лекуване на запушени пори, но и за предотвратяването им? Започнете, като миете лицето си всеки ден с мек почистващ продукт, за да премахнете мръсотията, натрупванията и грима, а след това следвайте основните препоръки на дерматолозите за сияйна, чиста кожа, посочени по-долу.

5 експертни съвета за борба със запушени пори

1. Редовна ексфолиация

ексфолиране istock

Снимка: iStock

Извършването на това рутинно упражнение помага за отстраняването на мъртвите кожни клетки на повърхността, които могат да съдържат бактерии и да запушат порите. Редовното ексфолиране на лицето помага за премахването на този най-външен слой на кожата, като помага за намаляване на вероятността от акне. Нежното ексфолиращо измиване на лицето може да се използва ежедневно за поддръжка на здрава кожа, както и за премахване на замърсяванията и изсветляване на тена.

2. Не пипайте лицето

Не е много приятно да мислим за това, но ръцете ни постоянно носят бактерии, масло и мръсотия. Поради тази причина, дерматолозите казват, че е много важно да избягвате да докосвате или чоплите лицето си през целия ден. Когато трябва да нанасяте продукти, винаги го правете с чисти пръсти, шпатула или гъба. Също така е умно да поддържате чисто всичко, което често докосва кожата ви, включително калъфката за възглавница и екрана на вашия смартфон.

3. Маска с въглен

маска за

Снимка: iStock

Това може да помогне за отпушване на порите и подобряване на цялостния вид на кожата. Активният въглен се използва от векове като средство за абсорбиране на токсини, вероятно поради високото му съотношение маса към повърхностна площ. По същество той се свързва с токсините и им пречи да навлязат в тялото. Смята се също, че когато се използва в грижата за кожата, въгленът има способността да помага за извличането на примеси.

4. Овлажнявайте с масло

Широко се разпространява митът, че хората, които имат мазна кожа, не се нуждаят от овлажняване или че не трябва да използват масла върху лицето си. Но напротив – овлажняването е важно, независимо от типа кожа, защото тези съставки могат да помогнат за насърчаване на кожната бариерна функция. Това предпазва тялото ни от външни токсини и микроорганизми.

Правилните овлажнители и масла могат да ви помогнат да подхраните и поддържате кожната бариера, като същевременно се справяте с излишния себум. Хората със запушени пори или склонна към акне кожа трябва да се придържат към некомедогенен продукт, тоест формулиран без съставки, за които е известно, че запушват порите.

Грижа за кожата – митовете, в които да не вярвате

Най-големите тенденции в красотата за 2024 година

5. Добавете куркума

куркума istock

Снимка: iStock

Локалното прилагане на куркума може да предложи ползи за запушени пори, поради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Когато се прилага върху кожата, може да помогне за намаляване на възпалението, което от своя страна може да сведе до минимум появата на разширени пори, като успокоява кожата и ги предпазва от запушване с излишен себум и други частици. Лечението с куркума действа чудесно, като не само ексфолира кожата, но видимо изсветлява, намалява подпухналостта и извлича замърсяванията, без да я лишава от необходимата влага.

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари