IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прополис за кожата – какви са ползите

30 април 2024 14 40

Има ли смисъл да го използвате в рутината си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Прополисът набира голяма популярност напоследък заради невероятните ползи, които предоставя на вашата кожа. Това е лепкава субстанция, която пчелите използват, за да запечатат и предпазят своите кошери. Съдържа редица съединения, които допринасят за потенциалните му ползи за вашата кожа.

Какво представлява прополисът?

Прополисът е смолисто, лепкаво вещество, което пчелите създават чрез смесване на техните изхвърляния с пчелен восък и сок от дърветата. Известен е още като пчелен клей. Пчелите го използват за запечатване на празнини в кошера и за предпазване от натрапници. Тази съставка стана много популярна благодарение на манията по корейската красота.

прополис istock

Снимка: iStock

Веществата, които правят прополиса, могат да бъдат сложни. Учените са идентифицирали повече от 500 различни съединения в него. Точният състав често зависи от местоположението на кошера, видовете пчели и условията на околната среда. Повечето от тези съединения на прополиса са видове полифеноли, като флавоноиди. Полифенолите са естествени антиоксиданти, които могат да ви предпазят от различни заболявания. Освен това прополисът съдържа и други лечебни съединения, включително витамини А, С и Е, минерали и аминокиселини.

Ползи от прополиса за кожата

Доказано е, че прополисът има няколко потенциални ползи за кожата.

1. Има лечебни свойства

Прополисът е просто пчелен клей, който предпазва кошерите от бактерии и вируси. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които могат да го направят ефективен при намаляване на болката и подпомагане на заздравяването на рани. Той също така е с високо съдържание на феноли, които действат като антиоксиданти и е известно, че имат потенциални ползи при леки инфекции до хронични възпаления.

2. Бори се с акнето

Прополисът може да помогне в борбата с акнето. Това се дължи на неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства, за които е известно, че се борят с причините за появата на пъпки. Естествените лечебни свойства на прополиса, заедно с неговите антиоксидантни агенти, помагат за заздравяването и предотвратяват допълнително акне. Това го прави подходящ за хора с чувствителна или склонна към акне кожа, които търсят бързо облекчаване на пъпките без никакви агресивни химикали.

3. Свойства против стареене

Свободните радикали, които се създават от замърсяването на околната среда, увреждат кожата и отслабват структурата на кожата, което причинява ранни признаци на стареене, като бръчки и фини линии. Прополисът е богат на антиоксиданти и флавоноиди, които предпазват кожата от свободните радикали и могат да помогнат в борбата с ефектите от стареенето на кожата.

4. Хидратира кожата

Грижата за кожата с прополис е много популярна, защото предлага овлажняващи свойства, които могат да повишат нивата на влага при сухота. Полифенолните антиоксидантни свойства, открити в пчелния клей, могат да помогнат за подхранване на кожата, като същевременно предлагат трайна хидратация. Плюс това, естествено срещащите се мастни киселини в прополиса могат да помогнат за успокояване дори на най-дехидратираната кожа, което може да я остави да се усеща по-здрава и възстановена.

5. Помага за намаляване на зачервяването

Има различни фактори, които са отговорни за възпалението на кожата, независимо дали е реакция към продукт за грижа за кожата, времето или кожни заболявания като екзема или псориазис. Зачервяването обикновено се появява като признак на възпаление. Използването на кремове с прополис може да помогне, тъй като те съдържат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Как да използвате прополис за кожата

В съвременната грижа за кожата прополисът обикновено се съдържа в множество козметични продукти. Може да го намерите в редица артикули, включително кремове, серуми, лосиони, маски, овлажнители и всичко между тях.

Когато става въпрос за използване, можете да приложите екстракт от прополис или продукт за кожа, който има прополис като съставка. Екстрактът от прополис обикновено е много мек, така че можете да го прилагате директно.

прополис istock

Снимка: iStock

Ако търсите по-безопасен и по-контролиран метод за използване на прополис, можете да употребявате продукти за грижа за кожата, съдържащи прополис. Не забравяйте, че винаги е добра идея да направите тест върху малка част от кожата, преди да опитате нов продукт или съставка, за да видите каква реакция ще проявите. Ако имате наистина чувствителна кожа или някакви основни кожни заболявания или алергии, не забравяйте да говорите с вашия дерматолог, преди да използвате прополис в рутинната си грижа за кожата. Той може да ви посъветва кой е най-добрият начин да го направите.

Странични ефекти и рискове от прополиса

Най-големият възможен страничен ефект от тази естествена съставка е алергия към прополис. Има потенциал за алергични реакции като дразнене и подуване, особено ако имате много алергии или ако сте алергични към пчели и пчелна отрова.

Домашни рецепти с прополис

Овлажнител

Съставки:

2 супени лъжици екстракт от прополис

60 грама вазелин

Инструкции:

Загрейте вазелина на слаб до среден огън. След това бавно добавете екстракта от прополис.

Разбъркайте сместа, докато се смеси добре.

Свалете сместа от котлона и я разбърквайте непрекъснато, докато се втвърди.

Маска за лице

Съставки:

1 супена лъжица глина

1 чаена лъжица мед

1/2 чаена лъжица екстракт от прополис

Вода

Инструкции:

Започнете, като добавите бентонитовата глина и меда в купа.

Разбъркайте добре, след това добавете екстракта от прополис и продължете да бъркате.

Бавно добавете вода, докато получите желаната консистенция.

Нанесете пастата върху лицето си за около 15 минути, след което изплакнете с топла вода.

Завършете, като хидратирате с плътен крем с прополис.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари