IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лимонена киселина за кожата – мощната съставка, която действа

8 май 2024 08 40

Лесна, достъпна и с невероятни ползи

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лимонената киселина е хвалена съставка от дълго време, но дори тези комплименти не се доближават до истинската ѝ същност. Тази универсална киселина всъщност се намира в много продукти за грижа за кожата, които може би вече използвате, и прави чудеса, като ексфолира кожата и я кара да изглежда по-ярка и по-равномерна.

Ако и вие се интересувате да разберете повече за една от най-използваните киселини в красотата, ние пристигаме на помощ. По-долу сме споделили всичко за съставката, включително от какво се извлича, какви са ползите от нея, как да я използваме и какви може да са страничните ѝ ефекти за кожата.

Същност на лимонената киселина

Лимонената киселина се намира естествено в плодове като лимони, грейпфрути, лайм и портокали. Това е алфа-хидрокси киселина, използвана в грижата за кожата предимно за добавяне на антиоксидантни ползи, регулиране на киселинността на продукта или за насърчаване на обновяването на кожата. 

Ползи от лимонената киселина 

Често ще откриете лимонената киселина във формулите за грижа за кожата, но не непременно като активно вещество – тя често се използва за стабилизиране или регулиране на pH на продукта. В по-високи концентрации обаче се използва като ексфолиант.

Лимонената киселина е алфа-хидрокси киселина, което означава, че помага за разрушаването на връзките, придържащи мъртвите клетки към повърхността на кожата ви, като ги отлющва, за да разкрие по-здравословен и сияен тен. Според дерматолози, това помага на естествените процеси на клетъчен обмен в кожата, които се забавят с напредването на възрастта, допринасяйки за появата на по-зряла кожа, включително фини линии, бръчки, груба текстура и хиперпигментация.

лимонена киселина

Снимка: iStock

Като се има предвид, че лимонената киселина е естествена киселина, тя е нежна, но все пак може да ексфолира кожата, да подпомогне хидратацията и да придаде на кожата по-ярък, младежки вид. Хората, които се интересуват от изравняване на тена или освежаване, биха могли да се възползват от лимонената киселина.

Използване на лимонена киселина

Ако лимонената киселина се употребява като алфа-хидрокси киселина, най-добре е да се прилага като част от формула за химически пилинг. Дерматолозите препоръчват тези продукти да се използват през нощта, защото алфа-хидрокси киселините могат да направят кожата ви чувствителна към излагане на слънце. Важно е да се отбележи, че е установено, че лимонената киселина кара кожата да бъде по-сензитивна, поради което е необходимо да я употребявате с други продукти, за да се намали рискът от раздразнение.

лимонена киселина

Снимка: iStock

Лимонената киселина се намира в различни продукти за грижа за кожата и вероятно никога няма да бъде основната или ключова съставка. Много е важно да сте сигурни, че използвате балансирана рутина, което означава, че включвате и много хидратиращи и овлажняващи съставки. Когато употребявате алфа-хидрокси киселини, като лимонена, трябва да поддържате защитната бариера на кожата здрава, за да избегнете нежелани реакции. Потърсете съставки като хиалуронова киселина, бизаболол и алантоин.

Както при всички нови съставки, най-добре е да направите тест върху малък участък от кожата, за да сте сигурни, че нямате нежелани реакции. Нанасяйте слънцезащитни продукти винаги, когато използвате лимонена киселина, тъй като кожата ви може да стане по-податлива на увреждане от слънцето.

Странични ефекти от лимонената киселина

Лимонената киселина, въпреки че се смята за нежна, все пак е киселина. Това означава, че има потенциал да причини или влоши раздразнение на кожата. Според дерматолози, които включват използваната концентрация и pH на продукта, никога не трябва да се прилага върху кожа, която е наранена или раздразнена. Ако някой има кожно заболяване като розацея, дерматит или чувствителна кожа, трябва да се консултира с дерматолог преди употреба.

С какво да използвате лимонената киселина

Лимонената киселина работи добре в комбинация с други активни киселини. Най-често ще видите серуми и тонери, които са формулирани с комбинация от лимонена киселина с киселини като салицилова, гликолова, млечна и бадемова. Понякога ще я намерите в комбинация с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина или глицерин за борба с изсушаващите ефекти. Избягвайте смесването на лимонена киселина с ретинол, тъй като това може да бъде много дразнещо и грубо за кожата.

лимонена киселина

Снимка: iStock

Когато използвате какъвто и да е химически ексфолиант, вие ще искате да подкрепите кожата си, като добавите хидратация и подхранване – потърсете овлажнители като глицерин и хиалуронова киселина, за да повишите нивата на хидратация, след което запечатайте тази хидратация с емолиенти като серамиди и сквалан.

Колко често да използвате лимонената киселина

Дерматолозите препоръчват употреба на химически ексфолиант не повече от два пъти седмично. Ако използвате формула, която е предназначена да се нанася по-често и кожата ви може да я понася, можете постепенно да увеличите употребата си до няколко пъти седмично. Също така е добра идея да говорите с дерматолог, за да сте сигурни, че лимонената киселина наистина отговаря на нуждите на кожата ви.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари