IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 дизайнерски грешки, които не осъзнавате, че правите

6 март 2024 15 00

Ето как да ги поправите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Създаването на дом, който обичате и в който искате да се връщате постоянно, може да бъде огромно предизвикателство. Има както важни решения, които трябва да се вземат – като избор на цветове за боята – така и незначителни детайли, които трябва да се изчистят – като подреждане на библиотеката. Така че е много лесно да изгубите от поглед няколко неща и да направите някои грешни стъпки. 

Въпреки че изглеждат незначителни, някои грешки могат да разрушат атмосферата на помещението или да ви костват време и пари. Тук сме събрали осем дизайнерски грешки, които може да не осъзнавате, че правите, заедно с няколко лесни стъпки, с които да поправите нещата.

8 дизайнерски грешки, които не трябва да правите

Завесите са твърде ниско

Една от най-големите дизайнерски грешки, които повечето от нас допускат, е твърде ниското окачване на завесите. Те трябва да бъдат закачени възможно най-високо, до корниза на тавана, ако има такъв. 

перде Pexels

Снимка: Pexels

Но височината не е единственото нещо, което трябва да имате предвид. Според интериорния дизайнер Кейт Доусън, завесите също така трябва да са по-широки от самия прозорец. Тя казва, че обича да поставя пердетата на 25-30 сантиметра извън рамката на дограмата, когато пространството го позволява. Това незабавно ще направи стаята по-голяма и по-светла, защото окото е подлъгано да мисли, че цялото пространство, заето от завесата, е прозорец. Това е страхотен трик. 

Поставяте леглото в ъгъл

Докато много хора избират да поставят леглото в ъгъла на стаята, за да спестят място в по-малките спални, това разваля цялата атмосфера. За щастие тази често срещана грешка е една от най-лесните за коригиране. Ако пространството го позволява, преместете леглото така, че да е центрирано на стената. Ако мястото е ограничено и закупуването на ново не е проблем, по-малко легло може да е по-добър избор за размера на стаята. Ако това не е възможно, вместо това поставете малко нощно шкафче в ъгъла. След това поставете лампа на него, за да изглежда стаята малко по-голяма.

Монтаж на плъзгащи се огледални врати на гардероб

гардероб istock

Снимка: iStock

Въпреки че много хора виждат това като удобен избор в спалните, тъй като стаята няма да се нуждае от огледало на стената, то може да се почувства разсейващо и да отразява светлината в пространство, което трябва да се чувства спокойно. Помислете за дървени врати, които могат да бъдат боядисани в ярък цвят, добавяйки функционален дизайнерски елемент.

Поставяне на телевизор над камината

Докато поставянето на телевизора над камината беше гореща тенденция през последните години, някои дизайнери го смятат за огромна грешка. Доусън е категорично против, защото намалява красотата на камината и декора. Нека вашата камина блести като архитектурен елемент, а телевизора монтирайте другаде.

Лошо отглеждане на растенията

стайни растения

Снимка: iStock

Не всеки е запален градинар. Така че, ако попадате в тази категория, по-добре да изберете изкуствени растения. Не дръжте истински цветя в дома си, освен ако не можете да ги поддържате и да се грижите правилно за тях. Нищо не изглежда по-лошо и отблъскващо от ваза с мъртви или полумъртви цветя. Или пък изпробвайте късмета си с някои стайни растения, които не изискват поддръжка и могат да понесат малко пренебрегване. 

Висящ декор на стена, поставен на грешна височина

Интериорният дизайнер Дженифър Хънтър казва, че окачването на изкуство или огледала на неправилна височина може да наруши баланса на една стая. Стенният декор е това, което основава пространството и привежда мащаба на стаята в пропорция. Хънтър предлага да окачите изкуството и огледалата на нивото на очите. 

7 съвета за декориране на дома за незабавно подобряване на психичното здраве

8 неща, които трябва да премахнете от спалнята си

Най-големите грешки при обзавеждането на кухнята

Неправилно осветление

дом, интериор

Снимка: iStock

Осветлението е неразделна част от интериорния дизайн, тъй като наистина може да настрои настроението и тона на пространството. Винаги е най-добре да имате няколко източника на светлина, така че тя да може да се разпространява равномерно. Хънтър предлага използването на слоеве от осветление – например горно осветление, настолни лампи, подови лампи и аплици.

Забравяте собствените си интереси

Важно е да направите крачка назад, когато обзавеждате, за да видите целия проект и контекста му. Въпреки че може да харесвате снимките в социалните мрежи на домовете на звездите, изпълнени с обемни полилеи, това може да не пасва идеално на вашия апартамент. Комбинацията между вътрешния ви мир и пространството, в което живеете, е най-важната част от дизайнерския пъзел, която често се забравя. 

тапет, интериорен

Снимка: iStock

Помислете си за собствените си интереси и желания, а не се водете само от настоящите тенденции. Помнете, че модата идва и си отива, но вие ще трябва да живеете в този апартамент дълго време. Направете го уютен за години напред, а не се опитвайте да бъдете най-модерни сред приятелите си

За още идеи за домашен уют и спокойствие последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

КоментариКоментари