IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разтърсващият филм „Гори, гори огънче“ тръгва по Bulgaria ON AIR

2 май 2024 15 58

Филмът е за живота на българите мохамедани през 60-те години

Разтърсващият филм „Гори, гори огънче“ тръгва по Bulgaria ON AIR

Филмът „Гори, гори огънче“ разтърси българското общество преди години, донесе и овации, и критики на екипа, особено на покойната вече сценаристка и поетеса Малина Томова.

Филмът е един по-различен прочит за живота на българите мохамедани през 60-те години.

„В малко помашко село от края на 60-те пристига нова учителка – Марина. Тя е жена, която се опитва да живее и мисли самостоятелно. Марина попада в непознат за нея свят, едновременно чист и непорочен, но с белезите на характерното за цялата държава деформиране на естествения живот. След като среща Доктора, бай Многознай, Мариана, кмета, интернационалиста Йоско, тя открива, че всеки се съпротивлява на властта по свой начин. И когато започват да сменят небългарските имена, героинята разбира, че се намира в затвор – с високи планини, гори, реки – затвор с трагична красота.“ – Енциклопедия „Българско кино“

Гори, гори

4-серийният ТВ филм ще бъде излъчен от 7 до 10 май в  20:30 часа по Bulgaria ON AIR

Българският филм е от 1994г., като негов режисьор е Румяна Петкова, а сценарист Малина Томова. Музиката във филма е композирана от Теодосий Спасов.

Гори, гори

В ролите ще можете да гледате Елисавета (Лиза) Шопова, която е сестра на Христо Шопов и дъщеря на Наум Шопов (на основната снимка).

В лентата участват още Иван Иванов, Филип Трифонов, Емилия Лазарова, Антон Радичев, Камен Донев, Златина Тодева, Мариян Бозуков, Михаил Хаджилийков, Милена Рудева, Христо Мутафчиев и др.


Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари