IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български успех – Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 артисти с постижение в Европа

10 май 2024 14 40

Всички те станаха част от Европейската филмова академия

Снимки: БГНЕС

Снимки: БГНЕС

Поредното доказателство, че българското кино се развива в правилна посока, е успехът на 17 родни артисти в Европа.

Представители на екранното изкуство са сред новите попълнения в Европейската филмова академия. Сред избраните актьори са Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и сценаристката Теодора Маркова. Те са сред общо 709-те нови членове на академията, от които 49% са жени, а 50% са мъже. Освен актьори и сценаристи, в списъка попадат успешни режисьори и други кино професионалисти от Стария континент, помогнали и помагащи за развитието на киното в собствената си държава или представлявайки я на световната сцена.

Мария Бакалова

Снимка: БГНЕС

Българските актьори, които дебютират в Европейската филмова академия, са Мария Бакалова и Бойко Кръстанов. Мария продължава да жъне успехи извън граница, след като проби в голямото кино с ролята си в „Борат 2“. За нея тя получи номинация за „Оскар“, превръщайки се в първата родна актриса с подобна чест. Сега Бакалова се подготвя за следващите си големи проекти, които ще ѝ позволяват да снима с Райън Рейнолдс, Себастиан Стан и Кенет Брана. 

От своя страна, Бойко Кръстанов е един от най-популярните актьори у нас, подвизавайки се в сериали като „Съни Бийч“ и „Стъклен дом“. Той също така обикаля страната с различни театрални изпълнения, а също така е водещ и на образователно предаване в БНТ. След дебюта си в „Стъклен дом“, той напомни за таланта си и в „Под прикритие“, където игра в последните няколко сезона.

Бойко Кръстанов

Снимка: БГНЕС

Режисьорското присъствие от България в Европейската филмова академия е съставено от Андрей Хадживасилев, Лиза Боева, Коста Каракашян, Ники Стоичков и Галя Стоянова. Хадживасилев е създател на първия български 3D документален филм „Стъпки в огъня“, Боева е създател на множество документални и игрални филми, а Коста е известен хореограф и режисьор, който наскоро стигна и до „Берлинале“. 

Европейската филмова академия е съставена от членове от 44 държави, сред които има известни имена като Кейт Бланшет, Йован Марянович, Ребека Хузел и други. Всички те имат равен глас при избирането на ежегодните Европейски филмови награди.

Мира Сталева

Мира Сталева. Снимка: БГНЕС

България може да се похвали и с присъствие в борда на Европейската филмова академия, съставен от 12 членове. Това е филмовият продуцент Мира Сталева, която е и първата наша представителка на подобна позиция. През декември Сталева участва в раздаването на филмовите награди на академията, като връчи три отличия.

За още новини от света на звездите и киното последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари