IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мармалад от сини сливи – как да го приготвим?

5 август 2020 15 00

Плодовете имат невероятни полезни свойства

Снимка: Pixabay

Месец август вече започна, което означава само едно – остава ни съвсем малко от лятото. Тази година не успяхме да се порадваме на топлите дни заради пандемията от коронавирус. Все пак ни е тъжно, че лятото си отива и на негово място ще се настани есента, която ще ни донесе малко по-студено и дъждовно време.

Но следващият сезон също си има своя чар. Красивите природни картини не са за изпускане, а тогава се появяват и сините сливи. Освен че са вкусни и много сладки, тези плодове притежават много полезни свойства за организма. Съдържанието им на фибри помага за отслабването и потискането на апетита.

сини сливи

Снимка: Pixabay

Сините сливи са богати на витамини, минерали, ензими и целулоза. Използват се като профилактично средство срещу анемия, физическа и психическа умора, депресия, нарушена функция на черния дроб и проблеми с храносмилането. Освен това те съдържат и калий, който пък поддържа кръвното налягане в норма и подобрява работата на сърцето.

Тези сладки плодове могат да се хапват и в суров вариант, но са чудесни и за направата на един вкусен мармалад.

Как да направите мармалад от сини сливи

Необходими продукти:

2 кг сини сливи

1 кг захар

1/2 ч.л. лимонтузу

Начин на приготвяне:

Изберете добре узрели и меки плодове. Измийте ги добре и ги изчистете от костилките. Поставете ги в подходяща тенджера и ги залейте с две чаени чаши вода. След това ги оставете да поврат за 5 минути, след което премахнете тенджерата от котлона и изчакайте сливите да изстинат.

Когато можете вече спокойно да ги държите в ръцете си, започнете внимателно да премахвате люспите им. Към вече обелените сливи добавете захарта и отново започнете да ги варите. Не забравяйте да бъркате мармалада внимателно до получаване на желаната гъстота.

сини сливи

Снимка: Pixabay

Накрая на процеса добавете лимонтузуто и оставете сместа да поври за още 5 минути. Когато мармаладът е готов, започнете да пълните веднага бурканите, които след това затваряте и обръщате с капачката надолу.

Необходимите продукти за тази вкусна рецепта може да намерите ТУК

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари