IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великден – как да премахнете петна от боя от ръцете

4 май 2024 13 30

И от други повърхности около вас

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Боядисването на великденски яйца може да бъде забавно занимание за цялото семейство, но в същото време да създаде огромно главоболие, когато става въпрос за чистене. Независимо дали използвате хранителни оцветители или правите своя собствена естествена боя, този приятен празничен проект може да превърне върховете на пръстите ви в палитра от петна с всеки нюанс на дъгата, които да отказват да се премахнат.

За да спестим излишните нерви покрай празниците, ние имаме няколко съвета за безопасното и лесно премахване на великденска боя от всяка една повърхност, включително ръцете. Дори и най-упоритите петна няма да устоят на метода.

Как да премахнете боята от ръцете си?

Ако сте украсявали яйца с децата и откриете, че върховете на пръстите ви вече са оцветени във всички нюанси на дъгата, ще искате да направите нещо повече от това да измиете ръцете си със сапун и вода. Вместо това ще трябва да добавите оцет.

Великден, яйца,

Снимка: iStock

Сапунът е повърхностно активно вещество, така че неговата работа е да повдига мазнините и мръсотията на повърхността. Оцетът ще помогне за разграждането на боята, поради което трябва да бъде задължителна съставка при измиването във Велики четвъртък или Велика събота.

Най-добрата техника е да започнете с накисване на ръцете си в равни части бял оцет и вода за около минута, за да помогнете за повдигане на боята. След това изплакнете със сапун и топла вода.

Какво да правите с упоритите петна?

Ако оцетът със сапун и вода не помогне, съществуват други начини, които да помогнат за почистването на петна по кожата ви. Може да си приготвите скраб, използвайки равни части сода за хляб, зехтин и сапун за ръце, с което да изтъркате ръцете си, преди да ги изплакнете добре и да ги подсушите. Ако петната все още са там, втриването на алкохол с помощта на памучен тампон ще свърши чудесна работа.

Как да премахнете боята от дрехи?

Ако част от боята за яйца се окаже върху дрехите, кърпите, покривката или друг плат, не забравяйте да използвате препарат за премахване на петна възможно най-бързо. Стандартните перилни препарати трябва да свършат работа. Въпреки това, може да добавите оцет, ако платът се е оцветил по-дълбоко. Третирайте незабавно, оставете да престои няколко часа, измийте/изперете го и не поставяйте дрехата в сушилня, докато не сте сигурни, че петното е изчезнало. В противен случай, сушилнята ще запечата петното.

боядисани яйца,

Снимка: iStock

Водородният пероксид също може да свърши работа, но това може да е рисковано, защото може да изсветли твърде много тъканта. По-добре е за бели или светли тъкани.

Как да премахнете боята от повърхности?

Не забравяйте да запазите повърхностите си защитени, като покриете правилно работното си пространство. Независимо дали боядисвате яйца на плота или на кухненската маса, ще искате да поставите нещо отгоре, като например вестници или хартиени кърпи, за да уловите всякакви разливи.

Но ако част от боята се разлее, първата стъпка е да избършете излишната течност с хавлия или хартиени кърпи, за да можете да видите степента на петното. Ако направите това бързо, може да предотвратите петна на първо място, ако стигнете до него, преди багрилото да се стегне на повърхността. За да почистите петно от дървена мебел, смесете равни части обикновена паста за зъби и сода за хляб и ги разтрийте върху петното. След това го избършете с памучна микрофибърна кърпа.

Великден, боядисани

Снимка: Pixabay

За да почистите каменни плотове, можете да смесите вода и течност за миене на съдове или да използвате специално формулиран почистващ препарат за гранит, кварц, мрамор или каквато и да е повърхност, която имате. Уверете се, че не използвате оцет върху каменни плотове или маси, тъй като може да ги повреди.

За още полезни съвети за Великден последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари