IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великден – може ли да ядете боядисаните яйца

5 май 2024 10 30

Крие ли риск боята

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Великденските яйца карат човек да мисли за пролет, слънце, семейство и забавление. Те са цветни, декоративни и забавни за скриване и намиране, но дали са безопасни за ядене?

Могат ли да се ядат боядисани великденски яйца?

Отговорът е и да, и не. Сигурно си мислите, че това е въпрос с ясен отговор, но не е толкова просто. Видът на използваната боя и времето, през което едно яйце остава извън хладилника, играят роля при накланянето на везните към една от двете страни.

Великден, боядисани

Снимка: Pixabay

Ако планирате да ядете яйцата по Великден, след като вече сте ги боядисали, уверете се, че използвате годни за консумация бои и внимавате с приема. Обикновено закупените от магазина комплекти за декориране на великденски яйца използват безопасни за храна бои, позволяващи консумация след нанасяне и изсъхване. Винаги обаче проверявайте съставките и етикета, за да се уверите, че са безопасни за ядене.

Как безопасно да боядисате великденските яйца с хранителни оцветители

Ако искате да създадете боя с помощта на хранителни оцветители, всичко, от което се нуждаете, са твърдо сварени яйца, хранителни оцветители и бял оцет или лимонов сок. Ако не използвате нито една течна опция, цветовете ще бъдат по-пастелни и по-малко интензивни.

Ето как да използвате хранителни оцветители за боядисване на великденски яйца:

1. Първо сварете вода в подходяща тенджера.

2. В термоиздръжлив съд или буркан за консервиране, използвайте половината от вече сварената вода.

3. Добавете 10-20 капки оцветител за храна и чаена лъжичка оцет или лимонов сок.

4. Накиснете яйцето за пет до десет минути и го обърнете след половината време, за да изравните цвета.

5. Поставете яйцето обратно в картонената кутия или друга опаковка, в която да изсъхне.

6. Ако искате да изядете яйцето по-късно от Великден, върнете го в хладилника, за да предотвратите развитието на бактерии.

Естествени бои за яйца

Как може да направите „естествено“ боядисани яйца, без да използвате хранителни оцветители или други добавки? За да създадете естествени багрила, помислете за определени храни, които имат оцветители – нарязано цвекло за розови или червени нюанси, лилаво или червено зеле за сини нюанси, обелки от стар лук за оранжеви нюанси, спанак за зелени и кафяви цветове и боровинки за лилаво-сребрист оттенък.

След като сте избрали храните, е време да направите боята и да украсите яйцата си:

1. Добавете литър вода и 2 супени лъжици бял оцет в подходящ съд.

2. Кипнете водата и след това добавете съставките на багрилото.

3. След като заври, нека да къкри (намалете котлона) и оставете 30 минути, след което оставете да изстине.

4. След това прецедете багрилото и добавете яйцата.

5. Оставете яйцата да се накиснат за минимум 30 минути. Колкото по-дълго киснат, толкова по-ярък е цветът.

6. Използвайте лъжица или друг подходящ прибор, за да извадите яйцата и ги оставете да изсъхнат.

Можете да използвате бели или шарени яйца, като кафявите яйца позволяват по-богати цветови тонове.

Как да боядисате яйцата без оцветители за храна?

Ако се чувствате креативни, можете също да помислите за:

Боядисани с ориз яйца – така се придава прекрасен текстуриран модел на багрилото.

Комбиниране на оцет и масло – това придава мраморен дизайн на яйцата.

Бита сметана – добавете хранителни оцветители към бита сметана, за да получите боядисана смес.

Комбинирайте оцет и сода за хляб – този метод също създава външен вид на вратовръзка.

Къде да складирате боядисаните яйца?

Въпреки че яденето на безопасни за храна боядисани или оцветени твърдо сварени великденски яйца може да е безопасно, най-значимият риск за здравето в крайна сметка се свежда до това колко дълго яйцата се държат извън хладилника. Безопасността на храните често се забравя.

Повечето хора са загрижени за използваните багрила, но правилните практики за хигиена на храните са от решаващо значение. Колко дълго вашите яйца могат да останат извън хладилника зависи от времето, температурата и други променливи. Храната се разваля бързо, особено в по-топлите райони. Така че имайте това предвид, когато мислите за безопасността на яйцата.

боядисване, яйца,

Снимка: iStock

Яйцата трябва да стоят на температура под 4°C поради процедурите за измиване, които се изискват, преди да бъдат продадени. Съхраняването подобрява срока на годност. Освен това намалява риска от салмонела, често срещана причина за хранително отравяне.

Безопасни ли са боядисаните яйца за деца?

Хората с най-висок риск от хранителни заболявания, като инфекция със салмонела, включват възрастни хора, много млади, малки деца и деца и имуносупресирани хора. Затова помислете добре, преди да посегнете към боядисано, твърдо сварено яйце и да го дадете на вашето дете.

Ако сами сте приготвили яйцата и знаете, че са били извадени от хладилника на хладно само за кратък период от време, изборът е ваш. Въпреки това, когато сте на гости и не знаете колко време яйцата са били изложени на природните условия, не си струва да рискувате безопасността на детето ви.

боядисани яйца,

Снимка: iStock

Ако използвате практики за боядисване, безопасни за храна, за да украсите вашите великденски яйца, тогава самите бои не представляват никакви рискове за здравето. Ако охладите вашите твърдо сварени яйца след боядисване, това също ги запазва.

Все пак бъдете внимателни, ако не знаете колко време са престояли яйцата без хладилник, най-добре е да подминете и да намерите нещо вкусно. Да, може да изглежда като загуба на пари или храна, но вашето здраве и безопасността на вашите близки са от значение. Рискът от инфекциозно заболяване може да е висок и рискът да не си заслужава.

За още полезни съвети за Великден последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари