„С дъх на канела“ може да е един от най-емблематичните романтични филми по едноименния роман на Никълъс Спаркс, но ароматът на сладката подправка ни кара да мечтаем не само за любов, но и за Коледа. Какво е празничната трапеза без канелени сладки, топъл шоколад с канелена пръчица и така популярните канелени рулца?
Този път обаче ще говорим за нещо също толкова вкусно, което обаче не получава така заслужената слава – печени ябълки.
Ароматният десерт е чудесен за коледните празници, а хубавото е, че може да започнете да го хапвате още сега, ако не постите. Така ще можете да използвате ябълките, които в момента са в своя пик, за да си набавите необходимите витамини и минерали за по-силен имунитет. От друга страна, ще накарате целия дом да замирише на канела, потапяйки се още повече в коледната атмосфера.
Както обещахме, последните седмици от годината ще ви предлагаме вкусни и лесни рецепти, с които да се развихрите в кухнята и да изненадате своето семейство и гости. А днешната е за ароматни печени ябълки.
Снимка: iStock
Необходими продукти:
6-7 средно големи ябълки
70 грама стафиди
3 супени лъжици смлени орехи
1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
1/2 чаена лъжица канела
100 грама кафява захар
2 супени лъжици меко масло
1 чаена чаша бяло или червено вино
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. Смесете стафидите с орехите, захарта, канелата и лимоновата кора. Объркайте добре и добавете лъжица и половина от маслото, след което отново разбъркайте. Това е сместа за ябълките.
3. Издълбайте ябълките откъм дръжката, като внимавате да не ги пукнете. Важно е да останат цели. С помощта на нож и/или лъжица се премахват семките. Трябва да получите дупка в средата на ябълката, без да е засегнато дъното.
4. Сложете от пълнежа във всяка от ябълките.
5. Намажете отгоре с останалото масло.
6. Сложете в подходяща тава и залейте с избраното от вас вино.
7. Печете за 30-35 минути.
А още вкусни коледни рецепти може да намерите по-долу: