IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Коледни рецепти – ароматни печени ябълки

17 декември 2024 08 30

Потапящи ви в празнично настроение

Снимка: iStock

Снимка: iStock

„С дъх на канела“ може да е един от най-емблематичните романтични филми по едноименния роман на Никълъс Спаркс, но ароматът на сладката подправка ни кара да мечтаем не само за любов, но и за Коледа. Какво е празничната трапеза без канелени сладки, топъл шоколад с канелена пръчица и така популярните канелени рулца? 

Този път обаче ще говорим за нещо също толкова вкусно, което обаче не получава така заслужената слава – печени ябълки

Ароматният десерт е чудесен за коледните празници, а хубавото е, че може да започнете да го хапвате още сега, ако не постите. Така ще можете да използвате ябълките, които в момента са в своя пик, за да си набавите необходимите витамини и минерали за по-силен имунитет. От друга страна, ще накарате целия дом да замирише на канела, потапяйки се още повече в коледната атмосфера. 

Както обещахме, последните седмици от годината ще ви предлагаме вкусни и лесни рецепти, с които да се развихрите в кухнята и да изненадате своето семейство и гости. А днешната е за ароматни печени ябълки.

ябълки istock

Снимка: iStock

Необходими продукти:

6-7 средно големи ябълки

70 грама стафиди

3 супени лъжици смлени орехи

1 чаена лъжица настъргана лимонова кора

1/2 чаена лъжица канела

100 грама кафява захар

2 супени лъжици меко масло

1 чаена чаша бяло или червено вино

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. 

2. Смесете стафидите с орехите, захарта, канелата и лимоновата кора. Объркайте добре и добавете лъжица и половина от маслото, след което отново разбъркайте. Това е сместа за ябълките.

3. Издълбайте ябълките откъм дръжката, като внимавате да не ги пукнете. Важно е да останат цели. С помощта на нож и/или лъжица се премахват семките. Трябва да получите дупка в средата на ябълката, без да е засегнато дъното. 

4. Сложете от пълнежа във всяка от ябълките.

5. Намажете отгоре с останалото масло.

6. Сложете в подходяща тава и залейте с избраното от вас вино. 

7. Печете за 30-35 минути. 

А още вкусни коледни рецепти може да намерите по-долу:

За още рецепти и съвети за празниците последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари