IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителят на животните

27 октомври 2019 13 00

Руски ветеринар е истинският д-р Дулитъл

Снимка: Instagram

Карен Далакян е ветеринарен лекар, който работи като такъв повече от 30 години. В момента живее в Челябинск, но е бил поканен да се премести в Москва, Гърция или Америка. Причината – Далакян има способността и желанието да работи с всяко едно животно на планетата.

Много хора го наричат истинският д-р Дулитъл, тъй като той сякаш се разбира с животинския свят. Името му става известно по цял свят, когато решава да приютява ранени и болни животни.

Но историята му с животните започва много преди известността. Карен Далакян е роден в Ереван, но се мести да учи във Вологда. След това избира да заживее за кратко в Челябинск, но толкова му харесва, че решава да се установи там. Първоначално работи за частни ветеринарни клиники, но скоро разбира, че тяхната цел е само финансова печалба, затова се оттегля от тях.

Създава собствена компания, чиято цел е да се грижи за животните, а не да търси само и единствено печалба. Първият му необичаен пациент е бебе леопард с името Гарик. Той е докаран от зоологическата градина в Казан и е страдал от парализа. Причината – неправилно хранене, в следствие на което в организма на Гарик са постъпили твърде много протеини.

Далакян е бил последната му надежда и лекарят е успял да се справи с трудната задача. В лечението са участвали и котки, които са масажирали леопарда и са го хапали леко, за да накарат тялото му да заработи отново.

Датското правителство пенсионира и последните циркови слонове

Постепенно ветеринарят започва да се влюбва в животните, а те му отвръщат със същото. Например, една маймуна, която е страдала от хипотермия, толкова се привързала към Далакян, че започнала да атакува жените от екипа му. Маруса развила чувство на ревност и пазела с всички възможни начини своя спасител.

Един случай обаче променя живота на ветеринаря напълно. Една вечер в клиниката в Челябинск е докаран тигър, който има ужасяваща рана на главата си. Положението било много страшно, тъй като раната започнала да гние и стигнала до костната тъкан на животното.

Според хората, които го транспортирали, тигърът се е наранил докато похапвал сурово пиле. Една от костите в храната му се забила в него и предизвикала всичко това. Животното, което носило името Джорик, било само на 5 месеца.

Жена прибра 97 кучета заради урагана Дориан

Далакян се грижил за него в продължение на 6 месеца и постоянно го връщал от смъртта. След като започнал да се оправя, Джорик изпотрошил всичко в стаята си. Сътворил истински хаос и дори разкъсал лепенките си.

Постепенно обаче Джорик се превърнал в истинско коте и дори започнал да мърка. Оттогава Далакян прекарва голяма част от времето си с тигъра – спят един до друг, ядат заедно и дори го разхожда.

След като приключва работата по възстановяването, дошло време животното да бъде върнато в зоопарка. Част от екипа, който дошъл да го вземе обаче казал, че тигърът ще бъде убит след 6 месеца. Причината – липсвала част от лицето му. 

За любителите на животните: Кои места трябва да посетите?

Това шокирало Далакян и той решил да събере пари, за да го откупи. Помолил и хора от града да се включат в инициативата му и те с радост откликнали. Така ветеринарят не само успял да се сдобие с нов домашен любимец, но и го връща в естествената му среда.

Към пациентите си Далакян добавя и мечки, змии, както и не толкова опасните кучета и котки. Семейството му обаче е категорично, че не се притесняват за него, тъй като са сигурни, че животните няма да го наранят. „Те усещат, че той им помага“, казват те пред Bright Side.

Хотели предлагат почивка в компанията на сладки животни

Ветеринарят създава и пансион, в който да бъдат обгрижвани животни, които са жертва на недобро отношение. Освен това, той и екипът му организират лекции, семинари, изложби и срещи с хора, за да им разяснят как да се грижат за своите домашни любимци.

„Искам да живея в свят, в който да не виждам пострадали животни“, казва Карен Далакян. Последният жител на приюта е тигърчето Хектор, което е било с увредени лапи. То е само на 5 месеца, но е пострадало, когато пиян посетител в зоологическата градина в град Бузлук се опитва да го извади през решетките на клетката му. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари