„Брашно, захар, олио, яйца, сода, мляко, какао, какао... Защото снощи правих кекс, кекс, кекс...“. Това гласи текстът на популярната песен на Папи Ханс, която много домакини си припяват, приготвяйки поредния сладкиш. Кекс, кекс и пак кекс! Може би често си го похапвате у дома, но не ви ли се иска да разнообразите с нещо различно?
Ако отворите социалните мрежи и разгледате последните новини, ще ви направи впечатление, че публикациите с череши са навсякъде. Тук кекс, там сладко или рецепта конфитюр. И има защо! Наред с ягодите, сладките червени плодове са най-търсените за прясна консумация и приготвянето на буркани.
Черешите не са чак толкова нискокалорични като ягодите, но могат да се консумират с мярка в някои режими. Все пак те са богати на ценни хранителни вещества и в момента е сезонът им. В 100 грама от плода има 63 калории; 0,2 грама мазнини; 1,06 грама протеини, около 16 грама въглехидрати, много фибри и естествени захари.
А като говорим за полезни витамини и минерали, в тях има калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, натрий, цинк, манган, мед, както и витамини като А, С, К и лутеин.
И като ги харесваме толкова много, защо да не спретнем един пай с череши. За целта ви предлагаме една класическа рецепта.
Ето какво ви е необходимо:
За блата:
– 150 г масло;
– 250 г брашно;
– 1 ч. л. сол;
– 5 с. л. студена вода.
За плънката:
– около 800-900 г череши;
– 30 г брашно;
– 70 г захар;
– 1 супена лъжица и половина пресен лимонов сок;
– 30 г масло.
IStockphoto
Как да приготвите класически пай с череши?
Първо е необходимо да измиете хубаво черешите, да отцедите водата и да премахнете костилките им. За целта ползвайте по-голяма безопасна игла или специален уред, който ще намерите в магазините за домашни потреби.
За блата трябва да приготвите маслено тесто. Изсипвате брашното в подходяща купа и към него добавяте по малко от маслото, като бъркате с лъжица. След това може да продължите с ръце до получаването на меко тесто. Разделете го на две и оформете две топки, едната от които по-малка.
Взимате голямата топка тесто и върху набрашнен плот го разточвате на кръг. той трябва да бъде с диаметъра на тавата, с която разполагате. Например около 25 или 30 см. После разпределяте листа отгоре, като с пръсти оформяте така, че да има и по стените на съда.
Останалото тесто разточвате и с помощта на нож изрязвате ленти, с които ще украсите вашия пай след като сложите плънката с черешите.
За вкусната черешова плънка смесвате черешите, брашното и захарта, като накрая добавяте лимоновия сок. Преди да изсипете всичко върху тестото, може да го намажете с малко масло. После разпределяте равномерно плънката. Накрая подреждате лентите от маслено тесто така, че да се получи мрежа (подобно на снимката).
Паят с череши се слага за 10-15 минути в хладилника. През това време фурната се загрява на около 200 градуса.
Печете на по-малко градуси или покривате пая с фолио, като непосредствено преди изваждане може да го намажете с малко масло и жълтък. След около 20-30 минути той е напълно готов.
Пробвайте тази рецепта за пай с череши, продуктите за който ще откриете ТУК.