IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите пай с череши

27 юни 2020 10 30

По класическа рецепта

IStockphoto

„Брашно, захар, олио, яйца, сода, мляко, какао, какао... Защото снощи правих кекс, кекс, кекс...“. Това гласи текстът на популярната песен на Папи Ханс, която много домакини си припяват, приготвяйки поредния сладкиш. Кекс, кекс и пак кекс! Може би често си го похапвате у дома, но не ви ли се иска да разнообразите с нещо различно?

Ако отворите социалните мрежи и разгледате последните новини, ще ви направи впечатление, че публикациите с череши са навсякъде. Тук кекс, там сладко или рецепта конфитюр. И има защо! Наред с ягодите, сладките червени плодове са най-търсените за прясна консумация и приготвянето на буркани.

Черешите не са чак толкова нискокалорични като ягодите, но могат да се консумират с мярка в някои режими. Все пак те са богати на ценни хранителни вещества и в момента е сезонът им. В 100 грама от плода има 63 калории; 0,2 грама мазнини; 1,06 грама протеини, около 16 грама въглехидрати, много фибри и естествени захари.

А като говорим за полезни витамини и минерали, в тях има калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, натрий, цинк, манган, мед, както и витамини като А, С, К и лутеин.

И като ги харесваме толкова много, защо да не спретнем един пай с череши. За целта ви предлагаме една класическа рецепта.

Ето какво ви е необходимо:

За блата:
– 150 г масло;
– 250 г брашно;
– 1 ч. л. сол;
– 5 с. л. студена вода.

За плънката:
– около 800-900 г череши;
– 30 г брашно;
– 70 г захар;
– 1 супена лъжица и половина пресен лимонов сок;
– 30 г масло.

пай с

IStockphoto

Как да приготвите класически пай с череши?

Първо е необходимо да измиете хубаво черешите, да отцедите водата и да премахнете костилките им. За целта ползвайте по-голяма безопасна игла или специален уред, който ще намерите в магазините за домашни потреби.

За блата трябва да приготвите маслено тесто. Изсипвате брашното в подходяща купа и към него добавяте по малко от маслото, като бъркате с лъжица. След това може да продължите с ръце до получаването на меко тесто. Разделете го на две и оформете две топки, едната от които по-малка.

Взимате голямата топка тесто и върху набрашнен плот го разточвате на кръг. той трябва да бъде с диаметъра на тавата, с която разполагате. Например около 25 или 30 см. После разпределяте листа отгоре, като с пръсти оформяте така, че да има и по стените на съда.

Останалото тесто разточвате и с помощта на нож изрязвате ленти, с които ще украсите вашия пай след като сложите плънката с черешите.

За вкусната черешова плънка смесвате черешите, брашното и захарта, като накрая добавяте лимоновия сок. Преди да изсипете всичко върху тестото, може да го намажете с малко масло. После разпределяте равномерно плънката. Накрая подреждате лентите от маслено тесто така, че да се получи мрежа (подобно на снимката).

Паят с череши се слага за 10-15 минути в хладилника. През това време фурната се загрява на около 200 градуса.

Печете на по-малко градуси или покривате пая с фолио, като непосредствено преди изваждане може да го намажете с малко масло и жълтък. След около 20-30 минути той е напълно готов.

Пробвайте тази рецепта за пай с череши, продуктите за който ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари