Уикендите са време за почивка, но тъй като лятото ни предлага изобилие от плодове, сега е моментът да приготвим вкусни сладка, които да ядем през есента и зимата. Ако вече сте се възползвали от вкусните череши, вишни, малини, праскови, кайсии и смокини, време е да наберете касис.
В 100 г червен касис има:
– 63 калории; – 1,40 г протеин; – 15,38 г въглехидрати; – 0.41 г мазнини.
Pixabay
Френското грозде, както го наричат, е пълно с витамини като В и Е, които са в най-голямо количество. То съдържа диетични фибри, бета-каротин, желязо, фосфор, мед, манган, цинк и други.
Касисът насърчава работата на храносмилателната система и подобрява апетита.
Ето и какви продукти са ви необходими за сладко:
– 1,5 кг касис; – 1,5 кг захар; – 1 ч.л. лимонена киселина; – 3 ч.ч. вода.
Как да приготвите сладко от касис?
В тенджера сипвате водата и я слагате на котлона. След като заври слагате захарта и бъркате до разтварянето ѝ.
Прибавяте почистения и измит касис, като бъркате с дървена лъжица от време на време.
Постепенно сиропът с касис ще се сгъсти и малко преди да го махнете от котлона, трябва да му добавите лимонената киселина.
Разбърквате хубаво сладкото и веднага го насипвате в буркани. Може да ги сложите за варене за около 5-8 минути, за да се стерилизират.
Тази рецепта е много лесна. А всички продукти за нея ще откриете ТУК.
Pixabay