IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижена имунна система и коронавирус – какво трябва да знаете?

12 април 2020 15 00

Хората с имунен дефицит трябва да бъдат по-предпазливи

IStockphoto

Заради коронавируса, с всеки изминал ден властите у нас и по света взимат все по-строги мерки, за да бъде ограничено разпространението на болестта. Докато децата, младите и здрави хора, не попадат в рисковите групи, то по-възрастните – било с дадени заболявания или не, както и хората с понижена имунна система, са по-застрашени.

Носенето на предпазни маски, ползването на дезинфектант, ограничаване докосване на лицето, честото и по-продължителното миене на ръце с вода и сапун, както и социална изолация, са основните превантивни мерки. Много лекари съветват пациентите им да приемат някои витамини и минерали, с които да подсилят имунната си система. Но какво могат да направят онези, при които тя не работи нормално? Отговор на този въпрос дават имунолозите.

Какво означава „имунен дефицит“?

„Имунен дефицит“, „имунокомпрометирани“ или „имуносупресирани пациенти“, са термини, които се използват за определение на понижената активност на имунната система. Тя от своя страна се дели на първична (унаследява се) и вторична.

„Когато индивидът има понижена имунна система – независимо дали от лекарства при химиотерапия или поради заболяване, той има вторичен имунодефицит“. Това обяснява пред „EverydayHealth“ д-р Дъглас Робъртс от Медицинския университет в Дейвис, Калифорния. По думите му, намалената функция на имунната система е основната причина организмът да не може да се справи с вирусите и инфекциите през този сезон.

Диабет, ХИВ, рак, болест на Крон, понижено количество на белите кръвни телца, проблеми със щитовидната жлеза и други, могат да доведат до имунен дефицит.

грип -

IStock

Някои лекарства могат да понижат имунитета

Имунолози посочват, че много от лекарствата, които хората приемат заради някакво неразположение или заболяване, понижават работата на имунната им система и така ги излагат на риск, особено в сезона на вирусите и COVID-19. Такива са например медикаментите за артрит.

Как да се справим с изолацията?

„Това, съчетано с други хронични състояния като диабет, който сам по себе си предразполага пациентите към инфекции, допринася за тежестта на инфекциозните заболявания“, казва още д-р Робъртс.

Тъй като коронавирусът е ново заболяване и няма достатъчно изследвания, все още лекарите не разполагат с по-пълна картина за това дали лекарства, които някои хора взимат при хронични заболявания, увеличават риска от заразяване с него.

Трябва ли хората с понижена имунна система да бъдат по-предпазливи по време на пандемията?

Имунната система е една от най-сложните в организма. Тя ни защитава от антигени – белтъци, които разпознават клетката като „своя“ или „чужда“. Имунният отговор на системата неутрализира и унищожава чуждите, с което предотвратява много заболявания. Когато системата работи на по-бавни обороти, се появява имунният дефицит, заради който в тялото започват повтарящи се инфекции.

През зимата хората с понижена имунна система страдат от синузит, имат кашлица, хрема или някакъв вид инфекция много по-често от останалите. Ето защо лекарите препоръчват те да се самоизолират и да се предпазват повече по време на пандемията, защото организмът им може да се пребори по-трудно със смъртоносната инфекция.

По данни на Световната здравна организация, женската имунна система е по-издръжлива от тази на мъжете. Това се дължи на хормона естроген. Той стимулира имунитета, докато тестостеронът има способността да го потиска.

Дефицит на витамин D – по какво да го познаете?

„... Някои свързани с имунитета гени, които спомагат за откриването на причинителя на заболяванията, са кодирани в X-хромозомата. Тъй като жените притежават две X-хромозоми, а мъжете само една, първите са по-добре защитени“, обяснява пред „Дойче Веле“ молекулярният вирусолог Томас Пичман.

Според лекарите, изолацията у дома и поддържане на добра лична хигиена, е основната превенция за хората с понижена имунна система. По думите на д-р Марк Баллоу, пациентите с имунен дефицит не бива да изпадат в паника заради коронавируса, а да го третират като всеки друг вирус по време на грипния сезон. Както и останалите, които са здрави или имат някои заболявания, те трябва да избягват да посещават места, на които има струпване.

имунна система

IStock

Как може да се преодолее имунният дефицит?

Основното, което лекарите препоръчват, е здравословното хранене и добра физическа активност по време на пандемията. Ако човек има понижен имунитет и не спазва конкретен режим, то сега е повече от необходимо да наблегне на противовъзпалителни храни. На много хора заместителната имуноглобулинова терапия, хранене по автоимунен протокол или без глутен, също помага, но зависи от случая и предписанията на лекарите и диетолозите.

МИТ: Задържането на дъха за 10 секунди е тест за коронавирус

Консултацията с личния лекар и ендокринолога е най-добрият начин за превенция – по този начин те могат да им назначат нови лекарства или предпишат конкретни добавки, които да подсилят организма им.

имунна система

IStock

Как работи имунната система при здрави хора?

Според данни на учени от мелбърнския Институт за инфекциозни и имунни заболявания „Питър Дохърти“, имунната система на организма може да пребори коронавируса. Това доказват резултатите от тяхното проучване, според което четири вида имунни клетки имат важна роля в борбата с COVID-19. До тези изводи стигат след като наблюдават пациенти с леки до средни симптоми на заболяването, които нямат други болести.

„Бяхме изключително развълнувани от направеното откритие, както и от факта, че успяхме да уловим появата на имунните тела при заразения пациент преди фазата на клинично подобрение“, обяснява проф. Катрин Кеджиерска.

Следващата стъпка на екипа е да разбере защо реакцията на имунната система е по-слаба при по-тежките случаи на заразените.

Как да познаете дали е грип, настинка, или коронавирус?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари