IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Микроелементът мед убива COVID-19

26 март 2020 17 50

Той унищожава голяма част от микробите

Снимка: iStock

Коронавирусът сериозно промени начина ни на живот. Свикнахме да излизаме с маски на лицето, да внимаваме какво докосваме и да спазваме дистанция от другите хора. Запасихме се с антибактериални гелове и мокри кърпички и мием ръцете си по няколко пъти на ден. Заразата все още се разпространява доста бързо, а ваксина за нея още не е намерена.

И докато учените търсят начин да унищожат COVID-19, то някои експерти смятат, че микроелементът мед може да помогне. Използването му за медицински цели датира още от Древен Египет, а в Древна Индия повечето съдове са били направени именно от мед. Историци твърдят, че в миналото хората, които носели меден кръст, по-рядко боледували от холера и други епидемии.

коронавирус istock

Снимка: iStock

Медта има антибактериално действие и може да убие микроорганизми като бактерии и вируси. Единственото условие е те да бъдат в контакт с елемента. Това се нарича „контактно убиване“. Според д-р Едуард Билски, медта убива микробите по няколко начина:.

♦ Медните йони увреждат клетъчните мембрани или обвивки и могат да унищожат ДНК или РНК на микробите.

♦ Генерира оксидативен стрес върху бактериалните клетки и създава водороден пероксид, който може да убие клетката на вируса.

♦Той пречи на протеините в бактериалните клетки да извършват важни функции, чрез които поддържат вируса жив.

Точният механизъм на това как медта пречи на протеините в бактериалните клетки все още не е напълно осъзнат, но настоящата хипотеза е свързана с процеса неправилно метализиране и се извършва благодарение на факта, че медта е стабилен метал.

„Неправилното метализиране е способността на един метал да замести основно друг“, казва д-р Майкъл Джонсън пред „Insider“. Той допълва, че медта може да замести друг метал, който се намира в бактериалния протеин и по този начин да блокира функцията му. Когато функцията на протеина бива блокирана, той започва верижна реакция, убиваща бактериите. „Когато блокирате функцията на протеина, вие блокирате неговото действие. А чрез блокиране на действието му, вирусът умира сам“, обяснява Джонсън.

мед коронавирус

Снимка: iStock

Според различни изследвания, медта може да убие много бактерии, когато влезе в контакт с тях. Доклад, направен през 2015 година, доказва, че металът убива следните заболявания:

♦ MRSA

♦ E.coli

♦ Influenza A

♦ Norovirus

След появата на новия коронавирус, множество изследвания са направени, за да се разбере дали медта може да повлияе и на COVID-19. Едно от тях е публикувано в „New England Journal of Medicine“ и доказва, че металът убива SARS-CoV-2 – вирусът, който причинява настоящата пандемия. Проучването показало, че вирусът умира само след 4 часа на медна повърхност. За сравнение, той издържа повече от 72 часа върху пластмаса.

Приложение

Едно от най-често срещаните приложения на медта е в болници, но употребата ѝ все още не е широко разпространена. В същото проучване, публикувано в „New England Journal of Medicine“, се твърди, че е задължително болничните повърхности да бъдат изградени на медна основа.

Според учените, има близо 83% намаление на бактериите в стаи, в които повърхностите са медни. В добавка към това, инфекциите на пациентите, приети в тези помещения, са намалели с 58%.

Съвременните изследвания обаче показват, че недостатъкът на медта е, че тя не е толкова ефикасна при убиването на вируси, колкото при унищожаването на бактерии. Това се отнася особено много за вируси, пренасяни по въздушно-капков път. Причината затова е, че вирусите не са „живи“, както клетките и като такива са по-устойчиви.

коронавирус Pixabay

Снимка: Pixabay

Друг недостатък е, че има някои необосновани твърдения, които могат да подведат хората. Някои компании се опитват да предлагат на пазара медни бижута като антимикробна защита за потребителя, но те са неефективни.

Засега учените все още изследват свойствата на медта срещу бактерии и вируси и се надяват тези резултати да им помогнат да се справят с пандемии, подобни на сегашната.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари