IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По пътя към върха: Режимът на Григор Димитров

2 юли 2020 12 30

Родната ракета тренира по 8 часа на ден

Снимка: БГНЕС

Григор Димитров е един от хората, които прославят България по света. Постиженията му на тенискорта приковават хиляди пред телевизорите по време на турнирите от Големия шлем. В кариерата си досега българската ракета достигна до рекордното 3-то място в света, успя да победи Новак Джокович, Анди Мъри и Роджър Федерер.

Димитров е носител и на трофея от финалния турнир на ATP през 2017 година, където се събират осемте най-добри тенисисти в света. Към титлите му се прибавя и тази от Мастърс 1000 в Синсинати, както и още 6 от Световния тур на Асоциацията на професионалните тенисисти. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grigor Dimitrov (@grigordimitrov) on

В професионалните среди е известен като наследник на Роджър Федерер и често е наричан с прякора „Бейби Фед“. В момента Гришо се намира на 19-а позиция в света, но все още не се знае кога ще може да го видим отново на корта. Родният тенисист беше за кратко в България, след като се завърна от турнира на Новак Джокович в Сърбия. 

За съжаление, само няколко дни след като замина за Монако, Гришо обяви, че е заразен с COVID-19 и се възстановява у дома. Преди няколко дни той отказа участие в пореден демонстративен турнир и засега не е потвърдил дали ще играе на предстоящия US Open. Заради заразата Димитров няма възможност и да тренира и най-вероятно това е най-дългият период, в който той остава без физическа натовареност.

Дори по време на карантината, която той изкара в Америка, тенис ракетата ни продължаваше да поддържа форма. През 2016 година официалният сайт на ATP пусна кратък филм за тренировъчния режим на Гришо. Тогава негов треньор беше Дани Валверду, който имаше голяма заслуга за огромните постижения на Димитров. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grigor Dimitrov (@grigordimitrov) on

В материала звездата споделя, че когато няма турнири, тренира по цели 8 часа на ден. Ежедневието му преминава на кортовете в Монте Карло и във фитнеса, където екип от специалисти се грижи за него. 

Тренировъчен режим на Григор Димитров

Денят на нашата ракета започва рано сутринта, в 7-7:30. Първото упражнение е тичане в продължение на 20-30 минути за събуждане на тялото и енергията. Понякога бягането е заменено от разходка, но никога не се пропуска сутрешният ритуал. Според Гришо, по този начин той дава добър старт на деня си. 

След упражнението навън, идва време за същинската част във фитнеса. Там го чака екип от треньори, които се грижат Гришо да не загуби форма, дори когато няма турнири. Упражненията обхващат цялата мускулатура, включвайки планк, клекове, коремни преси, лицеви опори, ластици и тежести.

Тренировката в залата трае около 1 час, след което е време за тенискорта. На игрището Гришо не хваща веднага ракетата, а продължава със загрявката. Началните спринтове са задължителни, за да може краката да загреят добре и да са пъргави по време на игра. Тенис тренировката трае над 3 часа, в които се усъвършенстват всички удари от сервис до воле.

След това е време за кратка почивка, обяд и релаксация. Но не трябва да се отпускаме много, тъй като Гришо се връща за още упражнения във фитнеса. Сега е време за вдигане на тежести, клякане с щанги и тренировки за баланс. Разбира се, кардиото и скачането на въже са задължителни, с което фитнесът за деня приключва.

За да завърши подобаващо деня си, Гришо се отдава на заслужена почивка с масаж

Диетата на Григор Димитров

Както много спортисти, Димитров внимава какво яде, но не се вманиачава. Споделя, че е пробвал безглутеновата диета, но не е постигнал желаните резултати и затова се е отказал от нея. В момента тенисистът се ограничава откъм приема на рафинирана захар, пържени и тестени изделия. 

Признава, че понякога си позволява някои забранени неща, като любимия сладолед. Според Гришо, тайната за перфектна фигура е не строгото ограничаване, а балансираното хранене и редовните тренировки. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари