IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болки в стомаха – лесни начини да се справите с тях

14 юли 2020 17 50

Естествени лекове за облекчаване на дискомфорта

Снимка: Pexels

Тъпа болка, остра болка, пулсираща болка, спазми. Всичко това ни е познато що се отнася до стомашните проблеми. Много пъти те се превръщат в нещо, което трудно може да се игнорира и сериозно може да провали деня ви. Затова търсите начини, с които да се справите с проблемния стомах.

Някои средства за лечение обаче са по-ефективни от други. Например популярната диета BRAT, която се състои от банани, ориз, ябълков сок и препечени филийки, не се препоръчва, когато имате болки в корема. Има различни причини за проблемите със стомаха, но за наше щастие, има и няколко естествени домашни средства с доказан ефект, които могат да ни помогнат за справяне с болката.

Какво причинява болката в стомаха?

Има много причини, поради които може да изпитвате болка в корема, започвайки от приема на лекарства на гладно и стигайки до сериозен проблем като язва. Острите, краткотрайни болки обикновено продължават между два до три дни и не изискват задължително посещение при лекар.

Лошо храносмилане, алергия към храни, хранително натравяне, стомашен грип, пикантни храни, прием на лекарства на гладно, запек, дехидратация, стрес и тревожност са сред най-честите причини за болки в стомаха. Към тях се присъединява и апендицит, за което задължително трябва да потърсите лекарска помощ.

болки в

Снимка: Pexels

Хроничната болка в стомаха може да е признак за по-сериозно състояние и трябва да насрочите среща с вашия личен лекар.

Лечения за болки в стомаха

Гастроентерологът д-р Рудолф Бедфорд казва пред Insider, че леките, нехронични болки в стомаха могат да се лекуват у дома с няколко лесни естествени средства. Според него, много пациенти реагират добре на домашното лечение.

Ето пет неща, които да опитате, ако изпитвате проблеми със стомаха:

1. Джинджифил

Джинджифилът е естествено лекарство, което се използва от древни времена. Смята се, че хората в Индия и Китай са разчитали на него още преди 5000 години за лечение на своите заболявания. Днес той все още широко се използва като ефективно лекарство. Д-р Бедфорд го препоръчва на своите пациенти, страдащи от стомашен дискомфорт и гадене.

Подправката може да помогне при подобни проблеми, защото действа като противовъзпалително средство. Освен това, ако се борите с гадене, д-р Бедфорд казва, че джинджифилът е полезен, защото може да облекчи и да предотврати повръщането, а и не е нужно да го дъвчете в суров вид, за да получите облекчение.

лимон и

Снимка: iStock

Бедфорд споделя, че всяка форма на джинджифила е от полза. Може да го консумирате по няколко начина – дъвчене, джинджифилова бира, чай от джинджифил и джинджифилови добавки.

2. Мента

Бедфорд казва пред Insider, че ментата е осигурила на пациентите му облекчение при стомашни болки, газове и подуване на стомаха. Това е така, защото двете основни съставки в ментата – ментол и метил салицилат, имат спазмолитични свойства, което облекчава спазмите.

масло от

Снимка: Pixabay

„За много хора, които имат болки в стомаха, обикновено причината се крие в спазъм на лигавицата или стените на тънкото, дебелото черво или стомаха. Ментовото масло просто отпуска тези мускули“, добавя лекарят. Като цяло, стомахът и околните мускули ще се отпуснат благодарение на тези свойства, намалявайки спазмите, което може да доведе до облекчаване на стомашните болки, газовете, гаденето и подуването.

Двата основни начина за консумация на мента са капсули с ментово масло и чай от мента.

3. Топлина

Използването на топли подложки или бутилка с топла вода може да помогне за облекчаване на болките в стомаха. Само трябва да се уверите, че има преграда между кожата ви и топлия предмет, за да избегнете изгаряния. Легнете в удобно положение и поставете източника на топлина върху горната или долната част на корема, където изпитвате болка.

Топлината действа като отпускащо средство за мускулите, което може да помогне за облекчаване на болката, свързана с мускулни спазми и газове. Топлите предмети са страхотни, когато стомашните проблеми са предизвикани от стрес и тревожност. Освен това, те са чудесен избор за дамите по време на менструалния цикъл.

болки в

Снимка: Pexels

Ако нямате топъл предмет подръка, може да си направите една гореща вана или душ, които ще имат същия ефект върху тялото. Прилагането на топлина е забранено за бременните, тъй като високата температура може да увеличи риска от дефекти върху детето.

4. Хидратация

Дехидратацията може да причини минерален дисбаланс в тялото ви, което нарушава нормалната телесна функция и може да предизвика редица симптоми, включително и болки в стомаха. Така че, ако днес все още не сте изпили нито една чаша вода, веднага променете това. Уверете се, че включвате достатъчно течности в диетата си.

Хидратацията е много важна за болните, които постоянно се потят или пък са дехидратирани от повръщане и други проблеми. Твърдението, че трябва да пиете по осем чаши вода на ден, е мит. Дамите трябва да осигурят на тялото си 2,6 литра на ден, а мъжете – с литър повече. Разбира се, това количество може да идва от вода, други напитки или храна.

5. Разреден ябълков оцет

Ако изпитвате болка в стомаха, причинена от газове или лошо храносмилане, ябълковият оцет може да ви помогне. Д-р Бедфорд казва, че рецептата, която хомеопатичните лекари често препоръчват, е следната:

– Една чаша топла вода

– Една супена лъжица ябълков оцет

– Една супена лъжица мед

Приемането само на ябълков оцет не се препоръчва, тъй като киселинността му може да раздразни гърлото и да влоши зъбния емайл. Плюс това, смесването му с вода и мед може да направи вкуса му по-приятен.

Не забравяйте:

Различните методи помагат при различни стомашни болки. Ако нещо подейства при ваш приятел, не означава, че ще подейства и при вас. Ако симптомите продължават да се появяват и нито един от методите не работи, задължително трябва да се свържете с вашия лекар за консултация.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари