IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцко кисело мляко – 8 доказани ползи за организма

18 октомври 2020 10 30

Защо е толкова препоръчвано от диетолозите

Снимка: iStock

Ако сте фен на млечните продукти, но не използвате гръцко кисело мляко, време е да промените това. Не само че може да се използва за всичко, но то също така е доста полезно за организма. „Аз обожавам структурата и вкуса на гръцкото кисело мляко“, казва диетологът Мая Фелер пред Women's Health. Допълва, че това е чудесен начин да добавите нужните хранителни вещества към диетата си. 

Разбира се, както всички кисели млека, не всяко гръцко кисело мляко е създадено по един и същи начин. „В идеалния случай искате вашият продукт да има около 200 калории, минимум 2% мазнини, по-малко от 10 грама обща захар и поне шест грама протеин на порция“, казва Фелър. Според нея, колкото по-ниско е съдържанието на мазнини, толкова по-вероятно е в млякото да се добавя захар, която не е полезна за диетата ви.

кисело мляко

Снимка: iStock

В допълнение към захарта, някои марки могат да използват и изкуствени аромати и оцветители, които също е добре да избягвате. Но защо точно гръцкото кисело мляко е толкова добро за организма и по какво се различава от другите кисели млека? Разкриваме ви начина, по който е направено гръцкото кисело мляко и осем доказани ползи от приема му.

Какво точно представлява гръцкото кисело мляко?

По същество разликата между гръцкото и обикновеното кисело мляко е в начина, по който се прецеждат. „Гръцкото кисело мляко се прецежда, за да се премахне суроватката, което го прави с по-плътна консистенция. Освен това намалява съдържанието на захар и увеличава протеините“, казва Фелер пред Women's Health. 

Например, кофичка от 200 грама гръцко кисело мляко съдържа около 18 грама протеин и шест грама захар. Докато същото количество обикновено кисело мляко съдържа само шест грама протеин и осем грама захар. Подобно на други млечни продукти, гръцкото кисело мляко съдържа „живи щамове“ на пробиотици, а някои разновидности може да съдържат и витамин D.

Ползите от гръцкото кисело мляко

1. Помага за отслабването

Благодарение на високото си съдържание на протеини, гръцкото кисело мляко определено може да помогне при отслабването. Това се дължи на способността протеините да ви засищат за по-дълго време и в зависимост от съдържанието на мазнини в млякото, комбинацията от двете може да ви държи сити в продължение на няколко часа. Тъй като гръцкото кисело мляко има по-ниско съдържание на захар, то може да спомогне за поддържането на нивата на кръвната захар в норма.

2. Ще задоволите червата си

„Гръцкото кисело мляко съдържа много пробиотици, които помагат на червата ви да работят на оптимално ниво“, казва Фелер. Това е не само добра новина за храносмилането ви, но по този начин се сдобивате с по-добър сън, добра работеща имунна система, подобрено настроение и по-чиста кожа.

3. Заздравява костите

Като цяло млечните продукти се считат за отличен източник на лесно усвоим калций. Те доставят на организма около 19% от дневната ви нужда. Разбира се, в гръцкото кисело мляко също се съдържа калций. Предимствата на този минерал включват укрепване на костите и зъбите и дори забавяне на общото костно състояние остеопороза.

4. Намалява риска от захарен диабет

Благодарение на съдържанието на пробиотици, яденето на гръцко кисело мляко може да ви помогне да предотвратите появата на захарен диабет. „Трябва да сте сигурни, че продуктът, който консумирате, не съдържа добавени захари като тръстиков сок, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза или плодове с добавена захар“, казва Фелър. 

кисело мляко

Снимка: iStock

Натуралните захари, открити в лактозата, трябва да представляват само няколко грама.

5. Важни минерали и витамини

Калцият не е единственото важно хранително вещество в гръцкото кисело мляко. В него се съдържат още витамин В12, който поддържа червените кръвни клетки и помага да поддържате нормално функционирането на нервната си система. Освен това в млякото ще откриете фосфор, цинк, йод, калий и рибофлавин, които имат много важни предимства като понижаване на кръвното налягане, повишаване на имунитета и подобряване на функцията на щитовидната жлеза. 

6. Здравословна алтернатива за готвене

„Има погрешно схващане, че гръцкото кисело мляко може да се яде само на закуска“, казва Фелър пред Women's Health. Тя споделя, че използва продукта в палачинки като заместител на заквасена сметана и дори в някои рецепти за вечерни ястия. 

закуска, кисело

Снимка: Pixabay

Независимо дали го използвате за сосове, маринати или салатен дресинг, употребата на гръцко кисело мляко като алтернатива на други съставки, може да повиши хранителната стойност на това, което ядете.

7. Добър източник на протеин

Със средна стойност около 20% на 30 грама, гръцкото кисело мляко е изключително добър източник на протеини. Освен това, то е много по-достъпно от другите продукти като морски дарове, пилешко или пуешко месо. Това означава, че може да се сдобиете с нужния си дневен протеин на добра цена.

8. Помага за бързото възстановяване след тренировка

Благодарение на високото си съдържание на протеин, гръцкото кисело мляко може да помогне за възстановяване мускулите. В края на краищата, аминокиселините в протеина са градивните елементи, необходими за възстановяване при мускулни сълзи и подпомагане на производството на нови мускулни клетки.

„Приемът на гръцко кисело мляко, било то в смути или самостоятелно, след тренировка, може да бъде чудесен начин да се възстановите“, казва Фелър. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари