IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цинк – как влияе на имунната ни система по време на пандемия?

4 декември 2020 08 30

Минералът понижава възпалението в тялото

IStockphoto

Цинкът е ключов микроелемент за организма през зимата. Той е отговорен за няколко системни функции в човешкото тяло и активността на близо 100 различни ензима. Благодарение на него имунната ни система работи по-добре по време на грипния сезон, когато ни атакуват най-различни патогени.

Липсата на цинк може да направи човек по-податлив на заболявания. Много изследвания от началото на пандемията до момента показват, че приемът на цинк в комбинация с витамин D и селен, влияят благоприятно при лечението на коронавирус.

Според диетолога Ерин Гуслър, балансираният прием на минерала помага на имунитета да разпознае по-лесно инфекциите, да понижи възпалението и да блокира вирусите още в самото начало, като не им позволи да достигнат клетките и да ги разрушат.

От какво количество цинк се нуждаем на ден?

Тъй като телата ни не произвеждат цинк, ние трябва да си го набавяме чрез приема на различни храни и добавки.

По данни на Medicalnewstoday, възрастните се нуждаят от 8 милиграма цинк на ден (за жените) и 11 милиграма на ден (за мъжете), за да бъдат здрави.

Елементът се съдържа в пълнозърнестите храни, бобовите растения, ядки, както и в някои морски дарове.

covid-19, коронавирус,

Pixabay

Какво причинява дефицитът на цинк? 

Основното, до което води, са проблеми с храносмилането и растежа, както и повишен риск от инфекции в тялото. Но за да установите дали наистина имате дефицит, трябва да си направите изследвания, консултирани с лекар.

Как цинкът влияе на имунната ни система по време на пандемия? 

Едно проучване, цитирано от Тonichealth, показва, че приемът на добавки с цинк влияе положително на имунната система през зимните месеци. Микроелементът активира ензимите, които разграждат протеините във вирусите и бактериите. Ето защо те по-трудно се разпространяват в организма. Той също така подобрява работата на клетките, отговорни за борбата с инфекциите.

чай, грип,

Pixabay

Френски изследователи откриват още през 2011 г., че цинкът помага на клетките да унищожават микроби като Е. coli. Според тях, ако има пълноценно хранене, човек приема поне по 26 микрограма цинк на ден, което е доста над препоръчителната дневна доза. Когато обаче има недостиг, това може да се познае, ако се пореже и раната му зарасне по-трудно от обикновено.

Цинкът действа добре и при настинка

Доказано е, че цинкът намалява тежестта на обикновената настинка при хората и евентуално съкращава нейната продължителност (зависи от случая и дали човек има придружаващи заболявания).

„Дали това се дължи на подобрената имунна функция, подобно на това, което докладваме при сепсис, остава да бъде доказано, но може би изисква допълнително проучване“, казва д-р Кноел пред PubMed. В своето проучване той посочва, че дефицитът на цинк увеличава системното възпаление, увреждането на жизненоважни органи и смъртността при модел на сепсис при малки животни.

хапчета, термометър,

Pixabay

Как цинкът влияе на възпалението? 

То е свързано със сърдечни заболявания, депресия и деменция, но и се наблюдава при настинка, грип и коронавирус.

Проучване на Държавния университет в Охайо установява, че цинкът бива „привлечен“ от клетките, които се борят с инфекцията, за да се предотврати излизането на имунната система извън контрол. Учените заключават, че когато няма достатъчно цинк в подкрепа на този имунен отговор, тогава се задейства възпалението, което уврежда клетките и действа отрицателно на здравословното състояние.

Този материал може само да ви даде насоки за полезните свойства на цинка за организма, но не замества консултацията ви с лекар!

цинк, храни

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари