IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магнитни бури – как да се предпазите?

30 декември 2020 10 30

Ограничете алкохола, съветват специалисти

IStockphoto

Декември винаги е бил напрегнат месец. Преди да дойде Коледа и да седнете на трапезата, ви се налага да свършите куп задачи. И по законите на Мърфи, винаги ще пропуснете нещо и трябва да тичате из магазините в последния момент и да се редите на опашки. Ако имате главоболие, липса на тонус и не сте в кондиция, не си мислете, че е от ретроградния Меркурий или застояването у дома. Просто през декември има мощни магнитни бури, които оказват влияние на ежедневието ни. При цели пет, не се учудвайте, ако дните ви покрай празниците не протичат по план.

Заради високата геомагнитна активност, още в началото на месеца някои хора усетиха цялостно неразположение, което най-вероятно ги е накарало да си мислят, че се разболяват от коронавирус. Първата магнитна буря бе на 3 декември, а следващата два дни по-късно. Третата пък се случи на 8-о число от месеца. Сами се досещате, че на толкова малки интервали една от друга, те са били доста силни.

Последните две кулминации бяха по коледните празници, сякаш по поръчка, за да ни скапят настроението или да ни стресират допълнително. Едната, която беше на 26 декември, продължи цял ден, докато последната бе на 29 декември. Тя обаче бе доста по-слаба в сравнение с тези преди нея. Най-често по-възрастните хора и тези със сърдечни проблеми, са най-рисковата група, последвани от хората с психични заболявания и такива на нервна почва. Те могат да станат „метеочувствителни“.

Как ни влияят магнитните бури?

Всеки от нас усеща магнитните бури по различен начин, като това зависи от неговото здравословно състояние в момента.

Главоболие, отпадналост, лош сън, липса на концентрация, повишена раздразнителност, депресивни мисли, изостряне на хроничните заболявания. Това са основните симптоми, по които може да познаете, че магнитната буря не ви е подминала. Разбира се, някои от тях могат да бъдат сбъркани с начална фаза на настинка или друг здравословен проблем, но за да се отървете от тях по-скоро, трябва да вземете мерки.

жена, тъга,

Може ли да се предпазим от тях?

Много експерти посочват, че е трудно да се предпазим на 100% от вредното влияние на природното явление, но има начини, с които да се сведе до минимум дискомфортът докато то трае. И тъй като можем предварително да се осведомим кога ще са магнитните бури, всеки има достатъчно време, за да направи някои промени в своите навици, с което да помогне на тялото да бъде по-малко чувствително.

Хранителният режим – от особено значение при магнитни бури

Коледа, празнична

Ако и без това сте стресирани заради разпространението на коронавируса и имате други проблеми, ви трябва малко, за да се напрегнете и да рухнете психически. Но нима ще се почувствате добре, ако ядете предимно вредни храни, с които уж се успокоявате?! Ето защо променете режима си, който трябва да стане по-здравословен.

Наблегнете на пресни плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали. Тази зима може да се възползвате от пробиотичните храни като кефир, кисело зеле и някои видове туршии, които са много полезни за чревното здраве. За сметка на тях намалете консумацията на въглехидрати и животински мазнини.

тренировки у

Pixabay

Движението е здраве

Всички знаем, че заради пандемията някои хора не могат да тренират във фитнесите, които са затворени, а заради работата от вкъщи се обездвижават допълнително. Все пак, за да не усетите толкова силно бурите, трябва да сте по-активни и да се движите поне по час на ден.

Дори и у дома, обикаляйте из стаите, за да раздвижите кръвта в тялото. Правете леки упражнения и проветрявайте от време на време, за да влиза свеж въздух, което ще избистри ума ви. Освен тренировките в хола, които може да правите, излезте на разходка след работа. Дори да обиколите около блока, пак е нещо. Също така може да се качите по стълбите на връщане, вместо да чакате асансьор.

сън, будилник,

Pixabay

Часовете за сън не бива да намаляват

Магнитните бури влияят на качеството на съня. За да се предпазите, може да се подготвите предварително, като започнете постепенно да си лягате по-рано. Така ще сте по-отпочинали и ще подобрите режима си на заспиване вечер и събуждане сутрин.

Когато човек е недоспал, рискът да се разболее е много по-голям. Затова не се натоварвайте твърде много.

Внимавайте с алкохола

Всички знаем, че откакто сме си по-често у дома, консумираме една идея повече алкохол. А и през празниците ни се иска „да отпуснем малко края“, сипвайки си чаша вино в края на тежкия ден. Все пак, в дните преди магнитните бури, ограничете алкохола, съветват медици. Така ще предотвратите препиване и махмурлук, които могат да накарат тялото да стане още по-метеочувствително.

алкохол Pixabay

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Стандартните извратени ПРОСТОТИИ Дали някога ще има свят, в който медиите ще се срамуват да пишат безсмислени клиширани идиотизми на "здравословна" тема!?ДИЕТИТЕ И СПОРТА СА ВРЕДНИ, ВИНАГИ!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар