IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъз – здравословните му ползи и може ли да предотврати настинка

8 декември 2020 14 30

Превенцията е важна през следващите месеци

Снимка: Pixabay

Две неща се случват, когато удари студеното време. Първо, всеки изважда най-топлите си палта, пуловери и шалове, а след това се подготвя за сезона на настинките и грипа.

Обикновено човек може да прекара между две-три настинки годишно, но понякога това число се увеличава, ако не се грижим добре за себе си. Това означава, че подготовката е от ключово значение за успешното преминаване през зимните месеци. Освен да си биете ваксина против грип, да си миете достатъчно ръцете и да получавате достатъчно сън, има няколко популярни алтернативни метода за борба със симптомите на настинка и грип.

черен бъз

Снимка: Pixabay

На едно от челните места в този списък ще намерите бъз – плод, който произхожда от лечебно растение и през последните години набира все по-голяма популярност. През 2019 година е наречен „новакът“ в годишния доклад на Pinterest за популярните тенденции в здравето и грижата за себе си. Според доклада, търсенията за рецепти, използващи бъз, са се увеличили с 685%, но плода може да го намерите и в други продукти, включително сироп от червена боровинка и чай.

Може ли обаче бъзът наистина да помогне за предотвратяването на неприятна настинка? Ето всичко, което трябва да знаете за здравословните ползи от тези лилави плодове.

Какво е бъз?

Малък и кръгъл като боровинка, бъзът е тъмнолилав плод, произведен от дървото бъз. То води началото си от Европа, но е широко отглеждано и в Северна Америка, Азия и Северна Африка.

„Бъзовите плодове са богати на антоцианини – фитохимикали, които обикновено се срещат в лилавите и сините плодове, притежавайки противоракови свойства и могат да бъдат полезни за сърдечносъдовото и когнитивното здраве“, казва диетологът Уитни Инглиш пред InStyle. Тя добавя, че плодовете са богати на витамините С и В6, както и на желязо.

Въпреки скорошния си скок към популярност, бъзът се използва като лекарство в продължение на хиляди години. Хипократ, древногръцкият лекар, известен като „бащата на медицината“, нарича растението „моя сандък с лекарства“.

Помага ли срещу настинка?

Някои хора се кълнат в бъза като метод за предотвратяване на болести, докато други, включително и лекари, казват, че това е първата им стъпка на защита, когато усетят, че нещо се случва с тях. „Бъзът е едно от любимите ми неща през студеното време“, казва д-р Майлс Спар. Добавя, че растението е с доказани противовъзпалителни свойства, които намаляват грипоподобните симптоми и намаляват продължителността на грипа с до 50%.

Независимо по какъв начин приемате бъза, въпреки че д-р Спар посочва, че сиропът е най-доброто лекарство, е добре да бъдете последователни. Лекарят съветва да си настроите аларми и да го приемате по четири пъти на ден. „Това не е за еднократна употреба“, казва той, добавяйки, че докато приемането на бъз веднъж или два пъти на ден може да има някои предимства, няма да е толкова ефективно.

швепс от

Снимка: iStock

„Бих пил бъз при първите признаци на инфекция на горните дихателни пътища. В идеалния случай, говорим за първите 24 часа, за да пресече всичко, което се опитва да се зароди“, казва д-р Спар пред InStyle. Той съветва да продължите лечението докато симптомите не отшумят.

Едно проучване показва, че участниците, които са приемали бъз четири пъти на ден, започвайки в рамките на 48 часа след разболяването, са забелязали намаляване на симптомите си. Има няколко доказателства, че бъзът може да се използва и като превантивна мярка срещу грип. В проучване от 2016 година пътници, които са приемали капсули от бъз десет дни преди пътуване, са имали средно двудневно намаляване на продължителността на настинката и забележимо намаляване на симптомите ѝ.

Тъй като няма странични ефекти от приема на бъз, може да започнете преди още да сте развили някакви симптоми, за да подсилите имунната си система.

сок от

Снимка: iStock

Ако искате да изпробвате кулинарните си умения, има много рецепти за направата на сироп от бъз. Трябва да запомните, че при него са използвани сушени бъзови плодове, които са токсични, когато не са сготвени добре, така че не ги яжте сурови.

За по-мързеливите също има решение. Може да намерите добавки от бъз в местната аптека под формата на сироп, таблетки за смучене или капсули.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари