IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стресово хранене – как да се преборите с проблема

9 февруари 2021 12 30

Ето защо ядем, когато сме стресирани и как да променим нещата

Снимка: iStock

Забелязали ли сте, че когато се чувствате уморени или депресирани искате да посегнете към нещо сладко или тестено? Най-вероятно сте имали тежък ден в работата и просто искате да се приберете у дома и да си поръчате една вкусна пица, допълнена с шоколадово брауни за десерт. Диетолозите определят тези моменти на слабост като „стресово хранене“, което е често срещано в ежедневието ни.

Случаите на „стресово хранене“ се увеличиха още повече по време на изолацията, когато се чувствахме потиснати, отдалечени от приятели и близки и затворени между четири стени. Колкото и да ни харесваше да работим у дома, това ни позволяваше да посягаме към храната по-често от обикновено и да забравим за движението. Тази комбинация се отразява негативно както върху фигурата, така и върху здравето ни.

Ако смятате, че една пица ще ви оправи настроението, грешите. Най-вероятно ще изпитате удоволствие за определен период от време, но след това ще се чудите защо сте се поддали на изкушението. Възможно е дори да започнете да обвинявате себе си, което пък ще повлияе на психиката и може да създаде нездравословна връзка с храната. Този порочен кръг трябва да бъде прекъснат и за щастие ние имаме няколко предложения как да го направите.

1. Усетете физически глад

Желанието да ядете, за да успокоите емоционалните си нужди, може да бъде доста силно, така че се съсредоточете върху физическия глад. Помислете за апетита си като скала от 1 до 10, като 5 е неутралната зона. 4 е малко гладен, може би изпитвате лек глад. 3 е солидно гладен. 2 е болно гладен, не си позволявайте да стигате дотам. 1 е празен стомах. 0 е толкова гладен, че може да припаднете.

ядене Pexels

Снимка: Pexels

От другата страна, 6 е задоволително. 7 е пълен стомах. 8 е препълнен стомах. 9 е преяждане, а 10 е болки от ядене. Опитайте да отложите яденето, докато гладът ви не стигне до трета степен и спрете да ядете, когато достигнете до пета или шеста. Не се опитвайте да преминете над това ниво, защото тогава започвате да вредите на стомаха и здравето си.

2. Бъдете внимателни

Ако смятате, че трябва да сте перфектни във всичко, това може да ви накара да преядете. Най-вероятно сте имали момент, в който си казвате „Е, вече провалих диетата си, защо да не изям и другата половина от тортата?“. Но не е необходимо да мислите толкова праволинейно. Бъдете мили към себе си, когато излезете извън правия път. Осъзнайте, че хапвате нещо вредно, защото се чувствате зле и искате да подобрите настроението си. Съсредоточете се върху това да бъдете добри към себе си, вместо да се самообвинявате.

3. Признайте емоциите си

В момента има толкова много неща, за които да се чувствате стресирани. Опитайте се да определите какво ви причинява най-голямо безпокойство, за да можете да атакувате проблема, вместо да го потушавате с храна. Водете си дневник и се фокусирайте върху това, което чувствате, когато посягате към вредните ястия.

стрес ядене

Снимка: iStock

Забележете дали някакви ситуации се повтарят. Смятате ли, че тичате към хладилника, когато чуете лоша новина? Или пък нямате идея как да продължите с проекта, върху който работите? Ако искате да промените нещо, не завирайте главата в шкафа със сладкото, а просто излезте на чист въздух и прочистете ума си. Идеите за новия проект ще дойдат сами, а ако не искате да слушате лоши новини, просто сменете канала.

4. Яжте съзнателно

Сега е моментът да отделите време, за да приготвите любимите си храни, за които винаги сте били заети. Впрегнете същата енергия и желание и в яденето на храната ви. Затворете лаптопа или изключете телевизора и яжте без да се разсейвате. Позволете си наистина да се насладите на ястието, което сте приготвили. Отделете време да забележите къде точно върху езика си започвате да усещате вкуса на храната. Използвайте всичките си сетива и се потопете в момента.

5. Погрижете се за себе си

Ако сте човек, който е свикнал да се обръща към храната във всеки труден момент, прекъсването на тази връзка може да е доста голямо предизвикателство. Вие сте свикнали да използвате храната като мека възглавница, на която да полегнете и да излеете всичките си лоши емоции. Отначало нищо няма да може да замени този момент, но с времето и повече търпение ще се научите да правите нещо друго, вместо да ядете.

разходка istock

Снимка: iStock

Хубаво е да започнете да спите по 8 часа на денонощие, да пиете по-често вода, да практикувате йога у дома, да се разхождате или да бягате навън, да поговорите с приятели или семейството. Може да опитате някаква дейност, която не включва компютърен, телевизионен или телефонен екран. В тази категория влизат пъзели, настолни игри, плетене или четене. Може също така да заложите на танци, като пуснете любимите си песни и просто се отпуснете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари