IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яна Данаилова: Бременната жена не следва да яде за двама!

3 юни 2022 16 30

Многодетната водеща на „Линия „Здраве“ ще бъде лектор на „Форум бременност и детско здраве“

Bulgaria ON AIR

Bulgaria ON AIR

Яна Данаилова е автор и водещ на предаването със здравна тематика по телевизия Bulgaria ON AIR – „Линия „Здраве“, колумнист на авторска поредица за храненето в Puls.bg – „Храна и здраве с Яна Данаилова“ и автор в други периодични и онлайн издания. Тя е майка на 3 прекрасни деца, радетел на здравословния начин на живот и хранене, а повишаването на хранителната култура и подобряване на житейските навици на хората са нейна лична мисия.

Яна Данаилова ще коментира в дълбочина как да влезем отново във форма след раждането в панел „Раждане“ по време на тазгодишното издание на „Форум бременност и детско здраве“, което здравният портал Puls.bg организира. Събитието, което среща настоящи и бъдещи родители с доказани специалисти в областта на майчиното и детско здраве, ще се проведе на 11 юни, от 10 часа, в зала 6 на НДК.

Регистрирайте се безплатно за присъствие на събитието и се запознайте с цялата програма на Форума ТУК.

А ето и какво каза чаровната водеща за своя опит като жена, раждала три пъти и изглеждаща все така невероятно, пред екипа на Tialoto.bg:

Здравейте, Яна, Вие сте многодетна майка – имате три деца, а също така и перфектна фигура и сияещо излъчване. Как успяхте да си върнете формата и добрия дух след раждането на третото си дете?

Здравейте и благодаря! Добрият дух никога не съм го губила! Третото ми детенце, както разбира се и първите две, е изключително желано бебе, чакано с трепет и вълнение. По отношение на формата аз не съм привърженик на тезата, че бременната жена следва да яде за двама. Калорийните нужди на бременната жена нарастват плавно през трите триместъра на бременността и оптималното хранене на бъдещата майка не предполага натрупване на много излишно тегло. Така че първо аз се радвах на едно здравословно покачване на теглото по време на своята бременност, кърмя детето си вече 11 месеца, а три месеца след раждането се завърнах активно и на постелката, и поднових физическата си активност, която винаги ми е помагала да поддържам добра форма.

Теорията, че продължителното кърмене води до сваляне на килограми, валидна ли беше във Вашия опит като майка?

Абсолютно да! И трите пъти. Както споменах, аз дори изгубих тегло и в момента тежа с около 4 килограма по-малко отпреди бременността. Калорийните нужди на кърмещата жена са по-високи дори от калорийните нужди на жена, бременна в трети триместър. Кърменето е енергоемко, високото съдържание на мазнини в кърмата се обезпечава с натрупаните мастни депа по време на бременността, така че – ДА! Кърменето подпомага загубата на излишното тегло, натрупано по време на бременността.

Яна Данаилова

Кое Ви беше най-голямо предизвикателство след раждането на малката ви дъщеря – да си стегнете корема отново, да си върнете самочувствието и психическото равновесие или да се справите с умората от гледането на бебе и грижата за многочленно семейство?

Честно казано най-трудно за мен се оказа да работя. Опитвам се да не изоставям множеството проекти, с които съм се захванала, но уви, трудно ми се получава. Децата искат своето, бебето има нужда от мен по 24 часа на денонощие, но и двете ми пораснали деца също имат своите нужди и търсят моето внимание, така че неминуемо работата ми страда, просто защото за мен семейството е абсолютен приоритет.

Самочувствие и психическо равновесие никога не съм губила, дарила съм живот на три деца, благодарна съм на тялото си и не съм особено критична към белезите от трите бременности. Разбира се, че съм загубила физиката си отпреди 25 години, но аз така и така щях да я изгубя, сега просто имам оправдание. Шегувам се! Просто бих искала да вдъхновя всички млади майки да осъзнаят чудото на акта на сътворение на живот, да приемат физиологичните промени, съпътстващи този процес и ако имат воля и желание, да работят в посока възстановяване на физиката си отпреди бременността, но разбира се, не на всяка цена. Абсолютен наш приоритет следва да бъдат нашите деца!

Вие самата сте нутриционист и се храните много здравословно, а и освен това практикувате йога. И все пак, коя част от тялото Ви беше най-засегната от последната Ви бременност? Усещали ли сте проблеми като разширени вени, стрии и др.?

Третата бременност се отрази най-вече на коремната ми стена, имам сериозна диастаза, върху която работя и вече се радвам на завиден напредък, макар тялото ми да има нужда от още време. За моя радост, нямам разширени вени и стрии, но загубих доста мускулна маса и сега работя усърдно да я възстановя.

Колко скоро след раждането на третото Ви дете – Ани, започнахте да спортувате и какво? Колко пъти седмично и с каква интензивност и продължителност?

Завърнах се на йога постелката почти веднага след раждането, но за силовите физически натоварвания изчаках три месеца. В момента тренирам почти всеки ден, бих казала умерено, не се претоварвам, защото все още кърмя ексклузивно своето момиченце и щадя силите си, нощем се будим многократно и пазя тялото си от излишен стрес.

 

 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари