fallback

Влизане във форма: Седем съвета за здравословно хранене от треньора на Хилари Дъф

08 October 2022 15:00

По-малкото движение през есента и зимата трябва да бъде компенсирано с правилна диета

Снимка: Getty Images

Годината е 2002. Току-що си се прибрал от училище, правиш си голяма купа с пуканки, пускаш телевизора и виждаш Лизи Макгуайър на екран. Животът е прекрасен.

20 години по-късно Хилари Дъф все още е същата икона. Може би вече не търсим от нея съвети за гаджета или как изкусно да приложим 18 пеперудени шноли към косата си, но можем да я следваме за много други вдъхновения – майчинство, шикозна мода и здравословен начин на живот. Нека бъдем честни, актрисата изглежда по-добре сега, отколкото като тийнейджърка.

Ключова роля за перфектната ѝ форма играе Ерик Йънг – известен специалист по хранене, за когото Дъф казва, че я поддържа здрава, докато все още в диетата ѝ са включени хляб, шоколад и вино. Всъщност Йънг е доста популярен в Холивуд заради своите прекрасни съвети, които не изключват любимите ни храни като сладко, паста и дори алкохол. Той обаче има седем трика, с които знаменитостите постигат желаната форма, ако ги следват стриктно.

За наше щастие, Йънг споделя тези тайни, които са толкова лесни, че всеки от нас може да ги следва, дори и да не живее в Монтесито.

Седем съвета за здравословно хранене от треньора на Хилари Дъф

1. Храненето трябва да е гъвкаво

Йънг е наричан „гъвкавият треньор по хранене“ с основателна причина. Въпреки че е фен на правилото 80/20, където 80% от храните, които приемате са здравословни, а другите 20 са каквито пожелаете, той знае, че има място за всички продукти дори и в най-строгата диета.

A post shared by Erik Young (@theflexible.dieting.coach)

„С гъвкав диетичен подход може да се насладите на храни, които смятате, че обикновено не бихте могли да ядете, когато се опитвате да правите промени в тялото си“, обяснява той. Подходът му включва да даде на клиентите си точни проценти на макронутриенти и цели за калории въз основа на техния телесен състав, текущата диета и здравните цели. Това означава, че има място за коригиране на тези макропроценти и калорични цели въз основа на ястията, които обичате.

Както казва Йънг, важно е да следите вашите макроси, за да се насладите на живота и в същото време да имате желаната от вас фигура.

2. Знанието е сила

Не може да започнете с диета и още на първия ден да очаквате резултати. От решаващо значение е да знаете какво ядете в момента, да си установите правилни навици за хранене и да имате уважение към храната, която приготвяте. Опитайте се да следите какво ядете в продължение на няколко дни. Направете списък с вашите ястия и междинни закуски, като дори може да си направите снимки с телефона. Постепенно ще започнете да виждате модели на хранене и да разберете точно какво ядете.

A post shared by Jeanine Donofrio / Love&Lemons (@loveandlemons)

Идеята тук е не да се съдим, а да проявим любопитство. Самосъзнанието е ключът към здравето във всяка област, така че да разберете къде се намирате и какво ядете е от решаващо значение, за да знаете следващите си стъпки.

3. Приготвяне на ястията

За съжаление на всички, които мразят да готвят, приготвянето е предварителна подготовка и е от ключово значение за здравословната диета. Повечето от нас нямат много време през седмицата, за да стоят пред печката, така че е почти невъзможно да готвим по три хранения всеки ден. Определено ще се подготвите за успешна седмица, ако си направите заготовки през свободното време.

A post shared by Erik Young (@theflexible.dieting.coach)

Йънг препоръчва да поддържате менюто си просто, като приготвите въглехидрати, протеини и малко зеленчуци. Той обича да готви ориз или картофи и винаги има подръка тортили за лесни ястия и здравословни въглехидрати. Що се отнася до протеина, печеното пиле е най-лесно, но смляното пуешко месо се запазва най-дълго. Ако не ядете месо, опитайте да изпечете тофу или да измиете нахут предварително. Зеленчуците може да ги изпечете в началото на седмицата или да ги сготвите на пара през деня.

4. Междинно хранене с приятели

Междинните хранения не само имат място в здравословната диета, но също така са от решаващо значение за поддържането ѝ. Представете си следния сценарий – имали сте питателна закуска, вкусен здравословен обяд и сте напълно готови за прекрасна, пълна със зеленчуци вечеря. Но изведнъж гладът се обажда около 16:00 и докато стигнете до ресторанта или вкъщи, вече искате да изядете цяла пица.

A post shared by Hilary Duff (@hilaryduff)

Няма нищо лошо в яденето на пица или паста, но ако после ще съжалявате, не си го причинявайте. По-добре хапнете нещо здравословно към 16:00, за да заситите глада. Най-добрите храни в този час са ядки, плодове, хумус, кисело мляко, извара, сирене и протеинови барчета.

5. Хранене навън – планиране предварително

Когато говорим за ресторанти, можете да ядете навън и пак да спазвате здравословна диета. Всъщност, ако някой ви каже, че за страхотна фигура трябва да си готвите само у дома, не го слушайте. Тъй като много от клиентите на Йънг са знаменитости, той е свикнал да изработва диета, която да пасва на честите им излизания по ресторанти.

A post shared by Hilary Duff (@hilaryduff)

Тайната? Предварително планиране. „Клиентите, които са в движение или често се хранят навън, трябва да планират предварително целия си ден“, обяснява той. Допълва, че зеленчуци, месо и протеини се сервират във всеки ресторант. Ако клиент иска да закуси с вкусни палачинки, тогава трябва да хапне по-малко въглехидрати през останалата част от деня. Всичко опира до баланса.

С други думи, потърсете предварително менюто на ресторанта, в който ще ходите, за да имате план какво ще хапвате. Йънг обяснява, че въглехидратите и мазнините не са враг на здравословните цели, защото са важни хранителни вещества, от които тялото има нужда. Вместо това той препоръчва да се върви към върха с баланс, в който са включени всички макронутриенти през целия ден.

6. Режимът не трябва да е ограничителен

Ако имате усещането, че не сте на диета, значи правите правилните неща. Важно е да включвате любимите си храни, с които да се засищате и да си носите удоволствие, като в същото време поддържате здравословна фигура. Всичко, което е ограничително или с „бързи резултати“ в крайна сметка е или лъжливо, или опасно за здравето.

A post shared by Hilary Duff (@hilaryduff)

Ограничението е неустойчиво по природа, така че в най-добрия случай няма да постигнете целите си, а в най-лошия ще си навредите сериозно. Здравословното хранене не означава само ядене на определени храни, а всъщност просто означава да сте наясно, че получавате правилните хранителни вещества за тялото си, като същевременно се наслаждавате на храните, които обичате. Не само че има място за вашите глезотии в диетата ви, но тя не би била здравословна, ако те липсват.

7. Нагласата е всичко

Много е важно да зададете очаквания и да имате правилното мислене, когато започнете пътя си към здравословния начин на живот. Фокусирайте се върху по-голямата картинка и не се сравнявайте с други хора. Има много лъжливи изображения в социалните мрежи, които могат да подкопаят самочувствието ви, ако се оставите да ви водят.

С други думи, яжте здравословно заради вас, а не заради другите. Променете диетата си, защото искате да се чувствате най-добре в тялото си и да го поддържате в оптимално здраве, с повече енергия и балансирано. Освен това не се обезсърчавайте, ако не постигнете незабавно целите си или ако ви е трудно да се придържате към план за здравословно хранене. Запомнете, че здравословната диета трябва да бъде гъвкава и да отговаря на вашите желания и нужди.

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
диета режим съвети здравословно хранене Хилари Дъф треньор
0 коментара
fallback