За много от нас имунитетът е станал по-важен от всякога. За щастие, пътят към силната имунна система не е нито скъп, нито сложен. Най-добрият начин да засилите имунитета се намира в шкафовете у дома и в чинията ви.
По-специално Билките и подправките, са били използвани от векове за медицински цели и може да са едни от най-мощните диетични средства за повишаване на имунната система. Въпреки че са необходими повече проучвания, за да се определят специфичните ползи от определени билки и подправки върху имунитета, ние знаем, че терапевтичните свойства, заедно със здравословната и разнообразна диета укрепват цялостната имунна функция.
Тъй като съвсем скоро ще навлезем в студената зима, когато вирусите и настинките се предават лесно и бързо, е важно да знаем как да се грижим за тялото си. Докато предписаните антибиотици и хапчета са едно от решенията, когато вече сте болни, може да избегнете този период със съвсем естествени и натурални средства.
Седем имуноподдържащи билки и подправки, които си струва да добавите към вашата диета
1. Куркума
Куркумата е жълта подправка с дълга история на употреба в аюрведичната медицина – древна индийска медицинска система – като лечение на възпалителни състояния. Макар че изследванията са все още неясни, консумацията на противовъзпалителни храни може да помогне за намаляване на възпалението на тъканите, свързано с настинка и грип.
Куркуминът, основно активно съединение в куркумата, е особено мощен. Предлага силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, като е доказано, че подобрява маркерите за оксидативен стрес. Това е феномен, причинен от дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантните молекули. Когато това се случи, свободните радикали могат да увредят различни клетки в тялото ви. В отговор имунната система предизвиква възпаление.
Златно мляко. Снимка: Pixabay
Как да я използвате: Куркумата може да се усвои по-добре в присъствието на някои мазнини, както и пеперин – съединение в черния пипер. Затова лекарите предлагат да си направите чаша златно мляко – гореща напитка от куркума, мляко с висок процент масленост и други топли подправки, като черен пипер – за да получите повече от тази противовъзпалителна подправка. Куркумата също е страхотна, когато се добавя към къри, супи и печено месо.
2. Ехинацея
Ехинацеята е цъфтящо растение, което се среща в Северна Америка и традиционно се използва от индианците за медицински цели. Днес тази билка се рекламира като хранителна добавка срещу обикновена настинка и други инфекции. Смята се, че ехинацеята съдържа активни съединения, които стимулират имунната система, помагат за съкращаването на продължителността на настинката и грипа, както и облекчават симптоми като болки в гърлото, кашлица и треска.
Метаанализ на 14 проучвания установи, че ехинацеята намалява шансовете за развитие на обикновена настинка с 58 процента и намалява продължителността на заболяването с един до четири дни. Междувременно, в друго проучване, повече от 700 души с новопоявила се обикновена настинка са получавали добавки с ехинацея, плацебо или никакви хапчета в продължение на пет дни. Тези, които са получили ехинацея, не са забелязали значително подобрение на симптомите в сравнение с другите групи. Групата с ехинацея обаче е забелязала средно намаление с половин ден на продължителността на настинката или 10% намаление на тежестта. Въпреки че не са значими, авторите отбелязват, че тези подобрения могат да направят добавката с ехинацея полезна за някои хора.
Снимка: iStock
Как да я използвате: Ехинацеята обикновено се предлага като добавка – екстракт, тинктура, таблетка или капсула. Повечето възрастни могат безопасно да приемат ехинацея през устата в краткосрочен план. Лекарите предлагат да я приемате три пъти на ден, докато сте болни. Спрете, когато се чувствате по-добре и се уверете, че не приемате билката повече от 10 дни.
Хубаво е първо да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете лечение с ехинацея, защото тя може да не взаимодейства добре с определени лекарства. Също така трябва да се отбележи, че хората, които са алергични към маргаритки, не трябва да използват ехинацея, а хората с астма и алергии може да са изложени на по-висок риск от усложнения от билката.
3. Джинджифил
Подобно на много билки и подправки, джинджифилът е основен продукт в традиционната медицина. В продължение на векове хората са се обръщали към тази топла подправка за лечение на главоболие, настинки, гадене и повръщане. Пресният джинджифил предотвратява образуването на плака от човешки респираторен синцитиален вирус, често срещан респираторен вирус, който причинява леки симптоми, подобни на настинка.
Съединенията в джинджифила – предимно гингерол и шогаол – също са показали антиоксидантни, противовъзпалителни и аналгетични (облекчаващи болката) свойства. Тези свойства помагат за укрепване на защитните сили на организма, което може да предпази от много хронични заболявания, отбелязват авторите. Също така, някои от противовъзпалителните и болкоуспокояващите свойства на джинджифила могат да помогнат за поддържане на имунната система в добро състояние. Това се постига главно чрез предотвратяване или намаляване на тежестта и продължителността на симптомите.
Снимка: iStock
Как да го използвате: Сварете чаша ароматен чай от джинджифил. Можете да използвате търговски торбички чай от джинджифил или да приготвите пресен чай от корен от джинджифил. За да си направите чай сами, купете парче пресен джинджифил, отрежете жилавите възли и го обелете. След това нарежете корена на тънки, напречни филийки. Поставете няколко резена в чаша, залейте с вряла вода, покрийте и накиснете за 10 минути.
4. Канела
Друга затопляща подправка е канелата, която е известна със своите антиоксидантни свойства. В тази класация тя се нарежда по-високо от ментата, джинджифила и женското биле. Канелата също така предлага противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни ползи.
Е-цинамалдехидът е едно от основните активни съединения в канелата, което предлага мощни противовъзпалителни ефекти. То също така е антимикробно съединение, което може да инхибира растежа на бактериите. Етеричното масло от канела има подобни ефекти върху бактерията, причиняваща салмонела.
Снимка: iStock
Как да я използвате: Поръсете препечения си хляб с канела или я сложете в чая или кафето си за допълнителен вкус. Тя също така се комбинира добре с плодове като круши и ябълки.
5. Мента
Ментата е билка, която съдържа набор от флавоноиди. Това са растителни съединения, които имат благоприятен ефект върху имунното здраве. Помислете за флавоноидите като за домакини, които помагат за подреждане и прибиране на нещата, подобряват в някои случаи, поправят, когато е възможно, и премахват излишните вещества в тялото. Те помагат на организма да реагира, обработва, защитава и възстановява ежедневно.
Ментата също съдържа ментол, съединение с анестетични и аналгетични ефекти. Като такова, ментолът обикновено се добавя към лекарствата за настинка и грип без рецепта. Ментолът отваря или отпуска дихателните пътища до известна степен.
Снимка: iStock
Как да я използвате: Следващия път, когато носът ви се запуши, вдишайте пара от гореща вода, смесена с няколко капки ментово масло. Или сварете чаша горещ чай от мента.
6. Астрагал
Тази китайска билка традиционно се използва като адаптоген – вещество, което предпазва тялото от стрес и болести. Астрагал също се използва като част от билкова комбинация за предотвратяване или лечение на настинки. Смята се, че укрепва и регулира имунната система.
Въпреки че изследванията са ограничени, някои проучвания показват, че астрагалът може да помогне в борбата с вирусни инфекции. Проучване предполага, че астрагалът може да помогне на белите кръвни клетки да реагират по-добре на инфекции. Метаанализ на китайски билкови лекарства, включително астрагал, установил, че той може да бъде ефективен срещу вируса на хепатит B.
Снимка: iStock
Как да го използвате: Астрагалът често се приема като добавка – предлага се под формата на тинктури, таблетки и капсули. Не са открити неблагоприятни ефекти, когато се приема в дози до 60 грама дневно за период до четири месеца. Въпреки това, най-добре е да говорите с Вашия лекар, преди да го приемете.
Грижа за здравето през зимата – как да подсилим имунитета
Прочутите рецепти с билки на баба Ванга за здрава имунна система
Имунна система: Девет мита, в които не трябва да вярвате
7. Червен пипер
Може да не свързвате червения пипер с имунното здраве, но тази огнена подправка е пълна с полезни съединения като витамини С и А.
Витамин С, познат още като аскорбинова киселина, е антиоксидант, който помага да защитите тялото си от свободните радикали. Той също така служи за поддържането на здрави имунни клетки. Много хора вярват, че витамин С може да намали продължителността на обикновената настинка, но това твърдение не е напълно доказано. Междувременно витамин А играе важна роля в развитието на имунната система и помага за регулирането на имунните реакции.
Капсаицинът е съединението, което е отговорно за изгарящия ефект на чушките. Той може да облекчи болката и възпалението.
Снимка: iStock
Как да го използвате: Лекарите препоръчват да добавяте червен пипер на ястия като яйца, боб, яхнии, извара и пуканки. Също така е страхотен в марината на пържоли и дресинг за салати.
Коментари