IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроение по празниците – с 3 здравословни навика

17 декември 2022 10 30

Те могат да ви направят по-щастливи, сочи проучване

IStockphoto

IStockphoto

Чувствате ли се стресирани и изтощени дни преди празниците? Няма как, почти всички сме в това положение. Каквото и да правим, всяка година е едно и също – множество отчети, крайни срокове и малко време, в което да работим, да купим подаръци и да се погрижим за дома и близките. Ако ни остане време добре, ако ли не – ще спим през почивните дни. Ала не за всички те са изпълнени с радостни моменти. Има хора, които ще посрещнат Бъдни вечер и Коледа сами или са се разделили с гаджето наскоро.

Липсата на сън, прекаленото пресиране вкъщи и в офиса в края на декември си дават отражение върху тялото. Човек се чувства по-отпуснат и трудно се съсредоточава. Освен това не може лесно да се концентрира, а има толкова много за вършене, че главата го боли само като си помисли. Според проучване, публикувано във Frontiers in Psychology, по-здравословните навици могат да променят положението и най-вече психичното здраве. А всички ние знаем, че когато говорим за празници, тези навици определено са по-малко. Но със сигурност можем да променим тази статистика поне за себе си!

По данни на 1100 участници от Нова Зеландия и Съединените щати, учените установяват, че качеството на съня е най-силният показател за психичното здраве. Други важни фактори са количеството сън, физическата активност и консумацията на плодове и зеленчуци. А това е свързано и с по-добро настроение, което липсва при мнозина за празниците.

Коледа, пуканки,

Pixabay

Ако сте напрегнати все още, не можете да заспите или сте пийнали и хапнали твърде много още преди Бъдни вечер, ето какво да направите, за да ви е по-леко и да имате повече настроение за предстоящите празници:

1. Заложете на качествен сън

Когато излезете в отпуск, е време да си изключите алармата. Според изследването, цитирано от Eatingwell, хората с по-малко от осем часа и повече от 12 часа сън имат по-голяма вероятност от депресивни симптоми и по-ниско чувство за благополучие. Или по-просто казано – повечето сън невинаги означава, че той ще е качествен.

За да подобрите своята рутина, може да спазвате следните принципи:

  • Имайте постоянен график за сън, като си лягате и се събуждате по едно и също време;
  • Изключете светещите екрани поне 30 минути преди лягане;
  • Избягвайте кофеина и алкохола, преди да затворите очи;
  • Имайте здравословна рутина преди лягане – намалете светлината в спалнята, сложете пердетата, релаксирайте. Дори може да направите леко разтягане, което също помага да се отпуснете. Накрая си измийте зъбите и лицето – друго успокояващо и приспивно нещо.

тренировъчна топка,

IStock

Преяждане по празниците – какво да направите на другия ден?

Коледни празници 2022 – как да не качите килограми?

2. Упражнения

Когато тренирате, вашето тяло освобождава ендорфини. Това е предпоставка за краткосрочно и дългосрочно чувство на благополучие. Може би ще си кажете, че си знаете, че движението за вас е здраве. Ала много други хора не са на същото мнение – те са заети или не излизат, за да се разходят навън всеки ден. Именно това влияе негативно на психичното им здраве и нямат настроение.

При проучването например участниците отговарят че са активни навън в продължение на 30 или повече само три дни в седмицата. Макар физическата активност да няма толкова дълбок ефект върху депресивните симптоми и благосъстоянието, колкото повече е тя, толкова по-добро е цялостното здраве. Ако по празниците ви се лежи, дайте си почивка, но не си губете всички дни в леглото. Раздвижете тялото, мислите и повишете настроението, карайки ски, излизайки на разходка в града или в планината. Важното е да изберете дейност, която ви допада и която добре познавате. Ала можете и да предизвикате себе си, правейки нещо различно.

зеленчуци, диета,

IStock

Защо се разболяваме повече през зимата?

Грижа за здравето през зимата – как да подсилим имунитета

3. Приемайте достатъчно плодове и зеленчуци

След физическата активност е време и за консумация на полезни вещества. Това може да стане чрез прием на плодове и зеленчуци – вторичен фактор за психичното здраве в сравнение със съня. Въпреки това той има значително въздействие върху цялостното благосъстояние.

Има толкова много начини, по които това, което приемате през устата, може да повлияе на нивата на стрес, тревожност, депресия и много повече. Затова си направете меню, в което да има разнообразие от сезонни зеленчуци.

Следващата стъпка е да похапвате плодове. Започнете с един на закуска. Може да го комбинирате с кисело мляко или да го добавите към вашето смути. Може да добавите фъстъчено масло или ядки за увеличаване на протеина. Така ще сте сити за по-дълго време. Ползвайте ги и за следобедна закуска или си направете междинни хранения с тях.

Учените от университета в Отаго са открили значителни връзки между психичното здраве и съня, физическата активност и приема на плодове и зеленчуци. Спазвате ли тези здравословни навици – не само по празниците, ще се погрижите за себе си и ще направите стъпка напред към промяната на начина си на живот.

За да разбирате първи за новите тенденции за здраве и красота, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари