IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се разболяваме повече през зимата?

12 декември 2022 11 00

Ново проучване дава отговор на този въпрос

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Температурите падат, дрехите стават по-дебели, а дните по-къси. Трите знака, че зимата наближава, а с нея и опасността от грип и настинка. Вероятно няма човек, който поне веднъж да не е преминавал през досадните симптоми като зачервено гърло, пресипнал глас и запушен нос. Всеки от нас се лекува по различен начин, но някога чудили ли сте се защо всъщност се разболяваме повече през зимата?

Учените успяха да намерят убедително обяснение защо през зимата се появяват повече респираторни заболявания. В проучването изследователите установили, че студеният въздух може да увреди имунния отговор в ноздрите. Намаляването на температурата в носа само с 5 градуса може да убие почти 50% от клетките, борещи се с вируса и бактериите в ноздрите.

грип, жена,

Снимка: Pixabay

„Това е първият път, когато имаме биологично, молекулярно обяснение по отношение на един фактор от нашия вроден имунен отговор, който изглежда е ограничен от по-ниските температури“, казва д-р Зара Пател пред CNN. Д-р Бенджамин Блейър допълва, че студеният въздух е свързан с повишена вероятност от вирусна инфекция, защото по същество сме загубили половината от имунитета си само с този малък спад на температурата.

Проучването обаче има ограничения. Учените са провели инвитро изследвания, което означава, че всъщност е използвана човешка тъкан, а не живи хора. По думите на Пател, често констатациите от инвитро изследванията се потвърждават и с истински пациенти, но невинаги.

За да разберат защо се разболяваме повече през зимата, учените тръгнали на детективска мисия. Разбират, че респираторният вирус или бактерия нахлува в носа, един от основните входове на тялото. Незабавно предната част на носа открива микроба, доста преди задната част да разбере за натрапника. В този момент клетките, покриващи носа, веднага започват да създават милиарди прости копия на себе си, наречени извънклетъчни везикули или EV.

чай, лимон,

Снимка: iStock

„EV не могат да се делят както клетките, но те са като миниверсии на клетки, специално предназначени да отидат и да убият тези вируси“, казва Блейър пред CNN. Допълва, че EV действат като примамки, така че когато вдишате вирус, той се прикрепва към тях, вместо към клетките. След това те се изхвърлят от тялото, преди да успеят да стигнат до местоназначението си и да се размножат.

„Това е една от частите, ако не и единствената част от имунната система, която напуска тялото ви, за да се бори с бактериите и вирусите, преди те действително да попаднат в организма“, обяснява Блейър.

Чай от джинджифил – какви са ползите му при настинка и грип?

Бъз – здравословните му ползи и може ли да предотврати настинка

Как да познаете дали е грип, настинка, или коронавирус?

Веднъж създадени и разпръснати в носните секрети, милиардите EV започват да гъмжат от неприятни микроби. Това е като да ритнете гнездо на стършели и всички излизат от него, за да ви атакуват. Това е начинът, по който тялото премахва тези вдишани вируси, така че те изобщо да не могат да влязат в клетката.

чай, грип,

Снимка: Pixabay

Когато е атакуван, носът увеличава производството на извънклетъчни везикули със 160%, според проучването. EV имат много повече рецептори на повърхността си, отколкото оригиналните клетки, като по този начин усилват способността за спиране на вируса на милиардите извънклетъчни везикули в носа.

„Просто си представете рецепторите като малки ръчички, които стърчат, опитвайки се да се хванат за вирусните частици, докато ги вдишвате“, казва Блейър. Обяснява, че учените са открили, че всяка везикула има до 20 пъти повече рецептори на повърхността, което ги прави супер „лепкави“.

грип -

Снимка: iStock

Клетките в тялото също съдържат вирусен убиец, наречен микро РНК, който атакува нахлуващите микроби. И все пак EV в носа съдържат 13 пъти повече микро РНК последователности от нормалните клетки, установи проучването. Така че носът влиза в битка, въоръжен с някои допълнителни суперсили. Но какво се случва с тези предимства, когато настъпи студено време?

За да разберат, Блейър и неговият екип изложили четирима участници в проучването на 15 минути температури от 4,4 градуса и след това измерили условията в носните им кухини. „Това, което открихме е, че когато сте изложени на студен въздух, температурата в носа ви може да падне с до 5 градуса. И това е достатъчно, за да нокаутира по същество и трите имунни предимства, които носът има“, обяснява ученият.

Всъщност, дори това леко охлаждане на носа е било достатъчно да извади от строя почти 42% от извънклетъчните везикули. „По подобен начин губите почти половината количество от тези микроРНК във всяка везикула и можете да имате до 70% спад в броя на рецепторите на всяка везикула, което ги прави много по-малко „лепкави“, каза Блейър.

настинка, температура,

Снимка: iStock

Какво причинява това на способността ви да се борите с настинки, грип и COVID-19? Това намалява наполовина способността на имунната ви система да се бори с респираторни инфекции.

За да се предпазите от подобни проблеми, е добре да затопляте носа по всяко време. Когато носите шал навън, уверете се, че той покрива устата и носа, а не само врата ви. По този начин ще спрете навлизането на студен въздух в ноздрите и ще запазите имунната си система в оптимално здраве.

За да научавате за още ползи за здравето, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари