IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледни празници 2022 – как да не качите килограми?

28 декември 2022 09 00

Ето 6 съвета, които да спазвате за фигура и тонус

IStockphoto

IStockphoto

Краят на годината определено е един от любимите периоди на семеен уют, радост и празнично настроение. Но не бива да забравяме и храната, която заема важна част от трапезата между 23 и 31 декември.

Ако сте на диета, ще ви е доста трудно да спазвате ограничения. Особено ако баба ви е направила любимата баница, вкусни сармички или пък капама в гювеча. В случай, че не сте се виждали със семейството си скоро, всички ще ви глезят. А с това рискувате да качите излишни килограми по коледни празници 2022.

Седнете ли на маса, броенето на калории е истинско предизвикателство. Похапвате ли с най-близките, давайки наздравици, неусетно ще се отпуснете. А поводите от Бъдни вечер та чак до Ивановден са твърде много.

Как да избегнете напълняване по коледни празници 2022?

Няма да получите коремче или излишни паласки, ако следвате няколко основни правила. Те ще ви помогнат да се храните балансирано и разумно. Така няма да ви е тежко и ще имате повече тонус през деня след поредното пиршество. А дали то ще бъде точно такова, зависи само от вас!

Създайте си собствени правила

Не спазвайте ограниченията, които следва вашата приятелка, която е на кетодиета. Създайте си свои, които са лесни за следване. „Задайте някои от това, което аз наричам „неподлежащи на обсъждане“ правила за повечето дни от живота ви. Независимо от месеца или празничния сезон, така че тялото ви да може естествено да остане в нормалното тегло, докато вие се радвате на вкусни гозби“, казва Лаура Бурак, нутриционист.

По думите на специалиста, теглото не бива да варира драстично преди и след празници 2022. Приемливо е, ако хапнете повече храни, които са от любимите ви и да качите 1 кг, но не и повече.

Коледа Pixabay

Pixabay

Хидратацията започва от сутринта

Както и да се храните, ако не пиете достатъчно течности, на първо място вода, ще се дехидратирате. А за това допринася и алкохолът, който се лее по Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Като сложим и именните дни, представете си какво става с вашия организъм.

Пиенето от сламка и голяма бутилка вода е полезно, казва още нутриционистът. „Да останеш хидратиран и да пиеш достатъчно вода допринася за баланса на храната, най-вече за размерите порции, които поглъщате“, казва още Бурак и съветва да започнете с водата още рано сутринта.

Не се излежавайте твърде много

„Ежедневното движение е друг фактор за предотвратяване на напълняването по празниците (или по всяко време)“, обяснява Лаура Бурак. Независимо дали се разхождате с любимия човек в парка, карате колело, бягате или просто правите по 30 мин. до час йога, това ще ви помогне да не напълнеете по празниците. Въобще, не се отпускайте, нищо, че е време за почивка.

Ако сте били активни преди да излезете в отпуск, си вземете шалтето или не оставяйте колелото вкъщи да прашасва. Продължете навиците си или си създайте нови, за да се движите достатъчно.

„Бъдете изключително внимателни, особено по време на сезона, изпълнен с храна и купони, който идва заедно с празниците“, допълва Бурак.

меню, здравословно

Похапвайте балансирано

Няма как да ядете на 100% здравословна храна. Дори и да злоупотребите с тиквеника или баклавата по Коледа, нека да е с малко количество. Просто се придържайте към баланса, за да поддържате нивото на кръвната си захар, а да не се стремите към нейния пик.

Дори и да ви почерпят или настояват да си добавите допълнително, не забравяйте, че трябва да внимавате с количеството и да следвате собствените си граници. И балансираното хранене на празничната трапеза е най-доброто, което да направите, за да не напълнеете.

Коледа -

IStock

Направете списък с важни храни

Нутриционистът предлага да обмислите внимателно кое е по-важно за вас – да преядете, слагайки в устата си какво ли не безразборно, или да опитате от повече гозби, но по малко. „Ще включа протеини и зеленчуци във вечерята си, но ще се отдам на парче торта след това, защото това е любимата ми торта и си струва за мен, вместо просто безсмислено да хапвам всички екстри, които стоят наоколо, особено по време на празниците“, дава пример Бурак.

Как да съхраните стомаха си по Коледа

Капама за Коледа – как да я приготвите?

Пазаруване за Коледа – какви грешки допускаме?

Водете си записки

Не само по коледни празници 2022, а и през цялата нова година, е добре да си записвате какво похапвате. Добре е да добавяте с няколко думи как се чувствате след това, имате ли някакво неразположение. „Отговорността и виждането какво правите по време на хаотични времена са много полезни, за да не наддавате на тегло, като същевременно се отдадете на храните, които са изключително изкушаващи по време на празниците“, посочва специалистът по хранене.

Каквото и да правите по празниците, не се обвинявайте. Ако сте прекалили с алкохола и вкусните гозби, на следващия ден пийте повече вода. И минете на по-леко меню, по възможност с по-малки порции.

За още съвети за здраве и красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари