IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терапия с вендузи – как може да помогне на здравето

23 юли 2023 10 30

5 потенциални ползи от интересната техника

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато чуем вендузи, умът ни веднага се насочва към онези обезцветявания, които изглеждат като синини по кожата. Но колко всъщност ви е известно за терапията и нейното предназначение?

Според лекари, вендузите са древна терапия, при която чаши, направени от стъкло, бамбук, керамика или понякога пластмаса, се поставят върху кожата, за да се насърчи възстановяването и заздравяването. Подобна техника се практикува от хиляди години по целия свят в страни като Египет, Китай и Гърция за лечение на различни заболявания – от главоболие до храносмилателни проблеми и болки.

Има два вида вендузи – мокри и сухи. И двете включват създаване на вакуум в чашите чрез топлина или смукателно устройство и след това поставяне на чашите върху кожата. Това засмукване издърпва кожата и разрушава капилярите или кръвоносните съдове под кожата, създавайки ефекта на натъртване. След това тялото реагира както при нараняване, изпращайки повишен кръвен поток към мястото, за да насърчи изцелението. При мокро поставяне на вендузи, практикуващият леко пробива кожата и кръвта се изтегля във вендузата. Традиционно се смята, че чрез тези пробиви токсините напускат тялото по време на терапията.

вендузи istock

Снимка: iStock

Днес вендузната терапия се извършва от различни изцелители, включително акупунктуристи, хиропрактори, физиотерапевти, масажисти и лекари. Въпреки че прилагането на вендузи се счита за лечебна терапия и се практикува от хилядолетия, съвременната медицина все още работи, за да разбере колко ефективна може да бъде тя като алтернативно или допълващо лечение. Настоящите научни доказателства за ползите за здравето са сравнително ограничени, но някои проучвания, както и непотвърдени научно доклади от практикуващи, подкрепят употребата на вендузи при няколко симптома и състояния.

Терапия с вендузи – как може да помогне на здравето

1. Намалява болката и схванатите мускули

Вендузите най-често се използват за лечение на спортисти и други хора с възпалени мускули, болка, спазми или схващане.

вендузи istock

Снимка: iStock

Някои изследвания показват, че вендузите могат да помогнат за възстановяване на мускулите. Според тях, практиката е ефективен начин за лечение на мускулна умора 24 часа след тренировка или състезание. Вендузите също така могат да намалят и хроничната болка. Като цяло терапията показва положителни резултати при подобно състояние в гърба.

2. Облекчава главоболието и мигрените

Някои изследвания показват, че хората, които имат хронично главоболие или мигрена, могат да се възползват от вендузи. Едно неконтролирано проучване разглежда 70 души с хронично напрежение или мигренозно главоболие и установява, че тези, които са били подложени на вендузи, са имали 66% намаление на средната тежест на главоболието. Участниците също са имали намаляване на броя на главоболията, които са имали на месец, с 12,6 дни.

вендузи istock

Снимка: iStock

Проучване, публикувано през февруари 2019 г. в Biomedical Research and Therapy на 132 души с мигрена, установи, че тези, които са били лекувани с терапия с вендузи, са имали значително намаляване на интензивността на болката в сравнение с тези в контролната група, които не са получавали вендузи и само са попълнили резултати.

3. Подобрява синдрома на карпалния тунел

Някои изследвания предполагат, че вендузите могат да помогнат за лечение на синдрома на карпалния тунел – състояние, което причинява изтръпване, напрежение и болка в ръката и предмишницата.

В едно проучване на 52 пациенти със синдром на карпалния тунел и свързана болка във врата и раменете, изследователите са лекували 26 души с мокри вендузи в областта на трапецовидния мускул и други 26 души само с нагревателна подложка в същата област. Авторите открили, че тези в групата с вендузи съобщават за по-малко болка седмица след сесията, отколкото тези в групата с нагревателна подложка.

вендузи istock

Снимка: iStock

В проучване на 56 души със синдром на карпалния тунел половината са били лекувани с рутинна физиотерапия, която включва транскутанна електрическа нервна стимулация и ултразвук, докато другата половина е получила това рутинно лечение плюс вендузна терапия към областта на китката. Изследователите установяват, че тези в групата с вендузи са имали значително допълнително подобрение в тежестта на симптомите в сравнение с участниците, които са получавали само физиотерапевтично лечение, което ги кара да заключат, че вендузите могат да бъдат ефективно допълнително лечение за синдрома на карпалния тунел.

4. Може да помогне при артрит

Терапията с вендузи може да облекчи симптомите на артрит. Едно проучване сравнява ефектите от вендузите с болкоуспокояващото без рецепта ацетаминофен при 20 души, живеещи с остеоартрит на коляното. Тези в групата със суха вендуза са били подложени на 11 сесии за период от две седмици, докато останалите участници са получавали 650 милиграма ацетаминофен три пъти на ден за същия период от време. В края на периода на изследване изследователите установили, че тези в групата на вендузи имат по-добри резултати по отношение на болка, сутрешна скованост, чувствителност и подуване, отколкото тези, които приемат болкоуспокояващите. Тези в групата на ацетаминофен реагирали по-добре на нощното облекчаване на болката.

Терапия с вендузи – тайната на Скалата при болки в гърба

Терапия с вендузи за по-силна имунна система

5. Може да помогне при умора и да подобри настроението

Тези, които практикуват и редовно получават терапия с вендузи, твърдят, че има и значителни ползи за психичното здраве. Вендузите могат да помогнат за облекчаване на стреса, да увеличат релаксацията и чувството за спокойствие и дори да ви помогнат да заспите.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари