IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословно лято - 5 уелнес тенденции, които да следвате

25 август 2023 12 00

Как да се грижите за благополучието си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лятото е предназначено за повече забавления и почивки, които обаче не трябва да са за сметка на благополучието ви. Възстановяването след дълъг уикенд на плажа не е толкова лесно, колкото беше преди. Независимо дали се чувствате замаяни, имате нужда от един-два дни за презареждане на батериите или малко добавки за допълнителен тласък сутрин, може да подобрите здравето и настроението си по различен начин. 

Ако обаче търсите начин да се чувствате добре, дори без допълнителни оръжия, трябва да следвате няколко уелнес тенденции. Добавянето им към седмичната ви рутина може да осигури огромни различни в здравето ви през лятото. Хубавото е, че тенденциите са само пет, така че няма да се лутате много при избора си, но в същото време ще имате и голямо разнообразие, на което да разчитате. 

Уелнес тенденции за лятото

1. Добавки/лечения, които се фокусират върху здравословното остаряване

Когато мислите за продукти, предназначени за здравословно стареене и клетъчна регенерация, мислите ви вероятно се насочват към грижата за кожата. Но защо да спираме дотук, когато вътрешният подход прави още по-голяма разлика? Добавките и леченията приемат тези идеи и обхващат цялото тяло, като се фокусират върху здравословен стареещ ум, силна памет, подобрена функция на митохондриите, подсилена функция на очите, подобрена мускулна сила и производителност и повишени енергийни нива. Не само подобряваме текстурата на кожата и намаляваме фините линии, но подобряваме цялостното си здраве и продължителност на живота.

витамини, добавки,

Снимка: iStock

Молекулата, която е обща за всички тези добавки, се казва NAD (никотианмид аденин динуклеотид) и се среща естествено в тялото, но се изчерпва с възрастта. Докато знаменитости като Кендъл Дженър и Хейли Бийбър се кълнат в терапията, при която венозно се вкарва NAD в кръвта им, вие може да приемате добавката орално. Никотинамид мононуклеотид или никотинамид рибозид са добавки, които стават все по-известни, защото са съединения, които тялото ви превръща в никотианмид аденин динуклеотид.

2. Движение

Въпреки че не е нещо ново, движението на тялото с умерена интензивност веднъж на ден в продължение на 30 минути е неразделна част от това да се чувствате най-добре както физически, така и психически. Дните на интензивните 90-минутни фитнес сесии, за да се сдобиете с "перфектно тяло", приключиха. Вместо това все повече хора се насочват към по-активен начин на живот, като добавят малки интервали на движение през целия ден. Това може да означава бърз джогинг сутрин, разтягане по време на конферентен разговор, ходене пеша до магазина и 10-минутна почивка за тренировка у дома. 

тренировка вкъщи

Снимка: iStock

Ако се чудите какво да включите в бързата си тренировка у дома, ви предлагаме метода 10-1 за бърпита и коремни преси. Това означава да започнете с 10 бърпита и 10 коремни преси, като ги намалявате, докато не стигнете до по 1. 

3. Самолетен режим

Съвременните технологии имат своите предимства, но е доказано, че прекаленото време пред екрана може да повлияе на настроението ви. Тъй като все повече и повече хора се пристрастяват към телефоните си и страдат от последици като повишена тревожност или намален фокус, здравните експерти търсят хакове, за да поставят граници, така че вашата технология да работи за вас, вместо да ви контролира.

социален детокс,

Снимка: iStock

Лесният акт на включване на телефона ви в самолетен режим, за да предотвратите получаването на съобщения или известия, може да ви попречи да се разсейвате или може да спре желанието за безсмислено скролване в социалните мрежи. Опитайте да го включите самолетен режим преди лягане, като някои лекари дори препоръчват да стоите без телефон поне час преди сън, и го дръжте в самолетен режим поне първите 30 минути сутрин, за да ви попречи да се потопите в текстови съобщения, имейли и TikTok, веднага щом отворите очи. Започването на деня със спокойствие и настроение ще повиши вашата продуктивност и ще поддържа нивата ви на стрес в оптимални норми.

4. Студена терапия

Ако прекарвате твърде много време в TikTok, най-вероятно сте виждали клипове, промотиращи студените душове или ледените вани. Този трик има няколко впечатляващи изследвания, които подкрепят резултатите му. Излагането на студ е свързано с редица ползи за здравето, включително повишен метаболизъм, намалено възпаление, намалена мускулна болка и подобрена циркулация. 

лед, лице

Снимка: iStock

Прекарването само на една минута в студена вода към края на къпането ви е достатъчно, за да си осигурите някои от големите ползи на студената терапия. Други опции, ако студеният душ не ви харесва, са ледена вана за лице. При нея потапяте лицето си за няколко секунди в купа с ледена вода или просто масажирате леден ролер за големи ползи за кожата.

Ледена вана – задължителна в уелнес рутината

Уелнес тенденции от 2022-а, с които да се сбогувате

Според зодията: Коя е най-подходящата уелнес тенденция за вас?

5. Дайте приоритет на протеина

Авокадото имаше своя момент, след това карфиол се слагаше във всичко. Благодарение на актуалните храни като котидж сирене и фокуса върху регулирането на кръвната захар, светът на здравето сега е обсебен от цял ​​макронутриент - протеин. Оказва се, че повечето от нас не получават достатъчно. Експертите препоръчват минимум 20-30 грама протеин на хранене

протеин, добавки,

Снимка: iStock

Консумирането на адекватни количества протеин насърчава ситостта и запазва мускулната маса, което в крайна сметка повишава метаболизма и подобрява състава на тялото. Освен това подобреният прием на протеини се свързва с по-силна имунна система и по-позитивно настроение. Уверете, че ядете адекватен, чист източник на протеин на всяко хранене, независимо дали е органично месо/риба, яйца, тофу, темпе или бобови растения с високо съдържание на протеини като нахут и едамаме.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари