IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виняса йога – ползи, пози и съвети

9 декември 2023 10 30

Ръководство за всички начинаещи, които искат да опитат практиката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може да мислите за виняса като за любовното дете на фитнеса и йогата. Този стил йога с едно вдишване на движение е идеален за тези, които обичат да ускоряват темпото и да се отдадат на много почивка и релаксация по пътя към успеха.

Йогистите описват виняса йогата като свободен клас, в който синхронизирате дишането и движението. Този стил се усеща повече като танц, защото ви позволява креативност и изразяване, като в същото време движите постоянно тялото си по начин, който ви харесва. И накрая не само се чувствате невероятно, но последователното следване на практиката предлага ползи както за ума, така и за тялото и дори може да ви помогне да откриете автономност и радост в йогата. 

Стана ли ви любопитно? Вземете една постелка и продължете надолу, за да научите повече за виняса йога, нейните предимства и какво трябва да знаете, преди да отидете в студиото или да я практикувате у дома. 

Какво е виняса йога

Виняса е стил на йога, който попада под чадъра „хатха йога“. Хатха йогата датира от около 1200 години сл. Хр. и може да се преведе като слънце (ха) и луна (та). Междувременно думата „йога“ означава „обединяване“ или „присъединяване“. 

Виняса йога

Снимка: iStock

Отличителна и бързо движеща се форма на хатха, виняса йогата изисква едно вдишване на всяко движение. Това означава, че вдишвате в една поза (асана) и докато издишате, вече преминавате към следващата. Красотата на този стил е, че всяка практика ще донесе различно изживяване чрез вариации в последователността, позите и преходите между асаните. 

Тази свобода на движение ви насърчава да изследвате множество пози върху постелката. 

Какво да очаквате от класа по виняса йога

Очаквайте да се изпотите във вашия клас по виняса йога. По-бързото темпо на тази практика ще повиши пулса ви и ще предизвика издръжливостта ви. В сравнение с други стилове на йога, като бикрам или ащанга – които се фокусират върху повторението чрез практикуване на една и съща зададена последователност всеки път – същността на виняса е нейната променливост и креативност

Компоненти на класа

Виняса йогата предизвиква повече натоварване, съчетавайки физическо движение, дишане и фокусиране върху доброто изпълнение на всяко упражнение за цялото тяло. Като всеки клас по йога, тук обикновено се започва със загрявка, след което се преминава към хореографски, светкавично бързи потоци. В повечето случаи ще повторите една и съща последователност от пози няколко пъти с леки – или понякога големи – вариации, преди да се насочите към приятно разтягане и савасана – поза за почивка, в която лежите по гръб. 

Пози във виняса йога

В много стилове на йога, като хатха или бикрам, учителите може да ви помолят да задържите дадена поза за няколко вдишвания. При винясата вероятно няма да се мотаете в която и да е асана твърде дълго време. Вместо това ще ги сменяте на всеки дъх. Например може да вдишвате на поза войн I и да издишате, докато се премествате към войн II.

Виняса йога

Снимка: iStock

Пригответе се за активно, аеробно и загряващо изживяване в тези класове. Тези, които искат да излязат от главите си и да влязат в телата си, и всеки, който иска да намери момент за отдих от стресовите фактори на ежедневието, може да се насладят на енергийното прочистване, фокусирането и физически предизвикателните елементи на практиката на виняса.

Дишане във виняса йога

Въпреки че се движите бързо по време на часовете по виняса йога, премереното, фокусирано дишане все още е много важно. Фокусът върху вдишването и издишването през носа в ритмичен модел може да повлияе на белодробната функция и да подпомогне изграждането на силна дихателна система. При вдишването уджай трябва да държите устните си затворени. Докато издишвате през носа, представяте си, че запотявате огледало. При вдишване се опитайте да усетите поемането на въздух в задната част на гърлото ви. 

Ползи от виняса йога

Виняса йога предлага цял набор от умствени и физически ползи. 

Първо, тя повишава стабилността и силата на коремната област. Има много пози, които изискват да използвате силата на корема за равновесие. Развиването на стабилност в тази част от тялото може да помогне за предотвратяване на нараняване в долната част на гърба. 

Виняса йогата също така подобрява вашата мобилност и обхват на движение, което може да направи ежедневните задачи и движение по-лесни за тялото ви. Може например да откриете, че носенето на чанти с хранителни продукти или седенето на бюрото ви, докато поддържате добра стойка, изведнъж е по-лесно. 

Виняса йога

Снимка: iStock

Една от най-добрите ползи е повишаването на вниманието. Потокът от движения ви принуждава да останете фокусирани и да изключите всички излишни мисли, за да се съсредоточите върху настоящето. Синхронът на дишане и движение също успокоява нервната ви система и облекчава стреса. Изследванията показват, че движението на тялото ви по този начин също може да засили имунната ви система и да помогне на лимфната ви система да изхвърли токсините.

Йога дишане – 5 начина да го правите правилно

Йога против стрес – позите, които може да правите по време на работа

Йога за начинаещи – 7 пози, които ще трансформират тялото и ума ви

Съвети за начинаещи

Тъй като виняса е повече тренировка, отколкото много други форми на йога, добра идея е да видите дали някое студио близо до вас предлага клас за начинаещи или за „всички нива“. Темпото на този стил може да остави по-малко време за модификации и инструкции, така че отделянето на време за изучаване на основите ще ви помогне да останете мотивирани и без наранявания, ако сте начинаещ.

Какво да носите

В допълнение към вашата постелка за йога, кърпа и бутилка вода, най-доброто нещо, което можете да донесете, е отворен ум и никакви очаквания. Уникалното естество на виняса йога е, че всеки път, когато стигнете до постелката си, тя ще ви даде различно изживяване. Така че бъдете отворени към всичко и всичко, което може да се случи.

йога, постелка,

Снимка: iStock

В зависимост от вашите нива на гъвкавост, можете също да обмислите да вземете йога блокчета, въжета или подпора, за да поддържате и променяте практиката си. И не се страхувайте да дръпнете учителите настрана преди или след тренировка, за да задавате въпроси за това как да използвате добре тези подпори.

Какво да облечете

Уверете се, че е дреха, в която нямате против да се изпотите. Покажете се с любимия си еластичен, удобен и дишащ комплект за йога. Изберете непрозрачни тъкани без ципове или копчета. Те могат да прищипят кожата ви в определени пози.

Етикет

Опитайте се да разчетете настроението, когато влезете в местното йога студио. Докато някои пространства може да са ведри, спокойни и тихи, други може да ви посрещнат с музика и да жужат от разговори. Ако вземете постелка назаем, не забравяйте да я почистите и да я върнете в края на часа. Същото важи и за реквизита. Много студия ще предложат бутилки със спрей и парцали, за да можете да оставите пространството толкова чисто, колкото сте го намерили.

За още съвети от сферата на йогата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари