IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е разликата между йога и пилатес

15 октомври 2023 10 30

Да, двете имат много общо, но всъщност са различни

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Искате да започнете да тренирате и се чудите дали да започнете йога, или пилатес? Звучат ви еднакво, много хора ви казват, че няма разлика в упражненията, но всъщност не е така. 

Двете практики често се използват като взаимнозаменяеми, което е разбираемо, защото и двете силно се фокусират върху дишането. Тези тренировки с ниска интензивност също са еднакво популярни за кръстосано обучение и могат да се похвалят с впечатляващи ползи за ума и тялото. Не е изненада, че те са дългогодишни любимци на всеки, който иска да извае тялото си, да изгради сила и да намери малко мир в душата си. 

Въпреки това има някои ключови разлики между йога и пилатес, а именно, че йогата е духовна практика, датираща от хиляди години. И в зависимост от вашите цели, може да изберете между двете, когато става въпрос за вашето благополучие. Добрата новина е, че сега има толкова много различни класове – както в залата, така и у дома чрез приложения или клипове – което прави йогата и пилатеса още по-достъпни. 

Опитвате се да решите дали да се запишете на йога или пилатес? Чудите се кое е по-добро за начинаещи? Или просто искате да знаете кое би било по-добре за допълнителна тренировка към вече съществуващия ви режим? По-долу ви разкриваме за разликите между йогата и пилатеса, за да направите най-доброто решение за вас.

Какво е пилатес?

За да разберете разликата между йога и пилатес, е важно да се върнете към техния произход. Пилатесът е създаден в началото на XX век от истински човек на име Джоузеф Пилатес. Докато часовете сега са форма на упражнения за обществото, всъщност практиката е разработена по време на Първата световна война като рехабилитация за ранени войници. Когато Джоузеф Пилатес идва в Ню Йорк от Германия през 1929 година, той споделя адреса си с Балета на Ню Йорк и започва да работи с техните танцьори, като много балерини все още стриктно следват неговите упражнения за предотвратяване на наранявания. 

пилатес istock

Снимка: iStock

Пионерът на упражненията разработва 34 движения на постелка, които той нарича „Контрология“. Както подсказва името, това са малки, контролирани движения, фокусирани върху мускулите, които поддържат гръбначния стълб. Също така пилатесът се фокусира върху коремните мускули, както и върху горната, средната и долната част на гърба, раменете, бедрата и задните части

Джоузеф Пилатес е работил в болница през Първата световна война, където е прикрепял пружини към леглата, за да подпомогне поддържането на крайниците на пациенти, които не можели да ходят. Това води и до разработването на оборудване, което става известно като „кадилак“. Днес пилатес може да се прави на постелка с леки тежести или с помощни средства като обръч, малка топка, леки дъмбели, тежести за глезените или мини ластици

Какви са ползите от пилатес?

Поради фокуса върху укрепването на долната част от тялото, пилатесът е страхотен за стабилността и оформянето на коремните мускули. Практиката също така е ориентирана и към оформянето на мускули по цялото тяло. 

Според експерти, това е един от най-ефективните начини да промените тялото и стойката си. Може би това е причината да се говори, че тренировката „удължава“ мускулите, въпреки че те не могат да растат на дължина. Хората се чувстват много по-високи, защото усещат повече пространство между прешлените на гръбначния стълб и ставите, след като са седели толкова дълго време в свито състояние. 

пилатес istock

Снимка: iStock

Тъй като е с ниско въздействие и е силно съсредоточен върху баланса и стабилността, пилатесът също често се използва като метод за рехабилитация и е включен във физиотерапията. Той също така се свързва с дълбоките коремни или напречните коремни мускули, които са свързани с вашата диафрагма, която е част от вътрешното ви ядро, така че ви помага и при дишането. Когато имате по-добър капацитет на белите дробове и дишате по-дълбоко, всъщност може да се движите много по-лесно.

Какво е йога?

Йогата е 5000-годишна традиция, идваща от Индия, която е холистичен начин на живот, а не просто физическа практика. Всъщност позите, наричани още асани, са част от много по-голям спектър, предназначен да ви подготви да можете да медитирате и да седите неподвижно с часове. Поради това може да чуете имена както на санскрит, така и на други езици по време на йога. 

Всъщност има 11 различни форми на йога – виняса, хатха, айенгар, кундалини, ащанга, бикрам, ин, възстановителна, анусара, дживамукти и пренатална. Има много вариации във видовете йога, така че може да намерите клас, който е по-натоварващ физически, или пък такъв, който е по-медитативен. Като цяло обаче практиката има силен акцент върху дишането и движението – вдишване нагоре, издишване надолу

йога istock

Снимка: iStock

Бикрам йога, разработена от Бикрам Чоудхури, е проектирана да се прави в стая, загрята до 41°C с 40% влажност. Но в днешно време се предлагат много различни стилове йога в отопляема стая, ако искате да опитате гореща йога, без да правите класически бикрам. 

Йогата може да се прави само на постелка, но уреди като блокчета, одеяла или ластици често се използват, за да ви помогнат да промените или да извлечете максимална полза от определена поза. 

Какви са ползите от йогата?

Не е изненадващо, че основната полза на йогата е гъвкавостта. Загряващите класове могат да бъдат особено полезни за това, тъй като помагат за загряване на мускулите, така че да можете да постигнете по-голям обхват на движение. 

Можете също така да увеличите силата и да станете по-изваяни чрез йога. Понякога има погрешно схващане, че ще седите с кръстосани крака и ще спите, но можете да се сдобиете с наистина добра тренировка за цялото тяло. По време на часовете може да ви се наложи да правите лицеви опори за трицепс, което никак не е лесно. 

йога istock

Снимка: iStock

Има също така широк набор от изследвания за ползите за физическото здраве от йогата и те са доста впечатляващи. Например редовното ходене на йога е свързано с намаляване на болките в гърба, повишена плътност на костите и дори по-ниско кръвно налягане и намалено безсъние поради своите ползи за релаксация. 

Йога дишане – 5 начина да го правите правилно

Йога за начинаещи – 7 пози, които ще трансформират тялото и ума ви

Йога против стрес – позите, които може да правите по време на работа

Пилатес срещу йога – разликите

Основната разлика между двете практики е в техния произход. Въпреки че йогата все по-силно присъства във фитнесите, тя не е създадена за това. 

Най-общо казано, йогата е по-скоро балансирана тренировка за цялото тяло с много повече изправени пози. В пилатеса има фокус върху мускулите в долната част на тялото. Вашите крайници са включени, за да придадат сила и стабилност на централното ядро. Друга ключова разлика е, че йогата често включва задържане в определени пози, докато при пилатеса нямате много време за почивка. 

йога, постелка,

Снимка: iStock

Ако наистина се опитвате да решите кое да изберете, трябва първо да разберете какво искате да постигнете. Ако искате да укрепите сърцевината си (ядрото), да подобрите стойката и цялостното си фитнес ниво и сила, изберете пилатес. Ако искате да увеличите гъвкавостта, да намерите повече спокойствие и връзка ум-тяло, изберете йогата. 

За още тенденции за красотата и здравето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари