IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йога против стрес – позите, които може да правите по време на работа

9 септември 2023 10 30

Не ви е необходимо оборудване, а само малко мотивация

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вероятно при повечето от нас работният ден обикновено протича на бюро пред екран. И въпреки че част от нас имат предимството да работят от вкъщи, поддържането на физическото, емоционалното и психическото здраве, докато сме прикрепени към стола, изисква известно усилие. Облекчаването на стреса и сковаността, които могат да се натрупат в хода на работния ден, е възможно и дори не е нужно да ставате от бюрото си, за да го направите.

Йога позите, които обикновено се изпълняват изправени, могат да бъдат адаптирани към седнало положение, като котешки гръб и орел. Дишането, разбира се, е друга чудесна възможност за намаляване на стреса и осигуряване на спокойствие и лекота. В допълнение към позите, които можете да правите на бюрото си, вземането на кратки почивки, за да станете и да се раздвижите, също е от ключово значение и тази комбинация може да бъде освежаването, което търсите.

Йога пози против стрес

1. Котешки гръб

Ако сте начинаещи в йогата, една от малкото пози, с които вероятно сте запознати, е котешкият гръб. Тя е идеална за освобождаване на напрежението в гърба, което, ако прекарвате много време на бюро, вероятно е нещо, с което се сблъсквате. Котешкият гръб, наричан още Чакравакасана, също помага за подобряване на стойката и баланса.

За да адаптирате тази поза към седнало положение, просто седнете изправени и поставете ръцете си на коленете или зад главата. След това вдишайте дълбоко, извийте гърба и погледнете нагоре. След това издишайте, докато превивате гърба, и дръпнете брадичката надолу към гърдите. Бавно повторете движението няколко пъти, като следвате потока на дъха си.

Тази адаптирана версия на котешки гръб, разбира се, не е толкова ефективна, колкото оригинала, но все пак ще осигури известно отпускане и изправена позиция. Ако медитативната музика ви помага да влезете в настроение, сложете слушалките и се съсредоточете върху позата за кратка почивка от работа.

2. Поза орел

Въпреки че тази поза е основно за баланс и няма да е много лесна за изпълнение в седнало положение, орелът все пак осигурява разтягането и облекчаването на стреса, които търсите.

Започнете, като седнете изправени и поемете няколко дълбоки вдишвания. Позата на орел изглежда като че ли сте се превърнали в човешки геврек и определено ще е необходимо да правите доста усуквания. След като сте готови, кръстосайте десния върху левия крак, поставяйки десния глезен зад левия прасец.

Що се отнася до ръцете ви, кръстосайте лявата над дясната и съберете дланите пред лицето си, като същевременно държите ръцете и лактите си нагоре и далеч от торса, а раменете назад и гръбнака изправен. Задръжте позата за няколко вдишвания и сменете страните, за да повторите. Дори няколко минути пауза, за да завършите тази последователност, докато все още седите на бюрото си, може да ви даде почивката, от която се нуждаете.

3. Сгъване напред

Може да е добре да предупредите колегите си, ако работите в офис, преди да практикувате тази поза, така че всички да знаят, че сте добре. Едно хубаво, дълбоко навеждане напред в седнало положение може да бъде доста облекчаващо, когато става въпрос за стрес и напрежение. По същество тази поза е свързана с отпускането – просто се уверете, че не сте заспали, докато си почивате. Трябва да усетите доста дълбоко разтягане в долната част на гърба. Това отново е подсилено от дълбокото вдишване. Може да се почувствате леко замаяни, когато станете, така че се движете бавно.

Наведете се напред и поставете корема върху бедрата, като оставите главата да виси надолу към пода. Отпуснете долната част на гърба, като изпратите дъха си точно там. Опитайте да си поемете дълбоко въздух, усещайки как кръвта ви отива в главата.

Йога за лице – тайната на младежкия вид

Наоми Кембъл показа впечатляващи йога умения

Защо йога практиките са мощен имуностимулатор?

4. Усукване на гръбнака

Можете несъзнателно да правите това усукване на гръбначния стълб през целия работен ден, за да разтегнете гърба си, когато усетите болка или скованост. Умишленото правене на упражнението обаче може да бъде още по-продуктивно, особено когато е придружено с дълбоко дишане.

За да извлечете всички предимства, седнете странично на стола си. По този начин можете да използвате облегалката за дълбоко разтягане на гръбначния стълб. Преди да започнете, уверете се, че седите изправени и стъпалата са на пода.

След като сте седнали правилно, сложете кокалчетата на пръстите си на сантиметри от брадичката. Завъртете торса към облегалката на стола, като накрая отпуснете ръцете си настрани. Поемете дълбоко въздух, докато се движите през позата, а след това се обърнете в другата посока, за да повторите упражнението и да разтегнете другата страна.

За още съвети за разтягане и правилна поза последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари