IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчогледови семки – 7 впечатляващи ползи за здравето

28 февруари 2024 08 30

Протеин, фибри, витамини, минерали – всичко в едно малко семе

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ярките венчелистчета на слънчогледите са емблематичен символ на лятото и това е просто допълнителен бонус, че тези големи, весели цветове произвеждат най-добрата храна за мачове, сериали и дълги разговори вечерта пред блока – слънчогледови семки. Интересен факт – слънчогледовите семки всъщност са малки плодове, произведени от голямата, тъмна глава на слънчогледа. 

Шепа слънчогледови семки е не само вкусен и засищащ снак, но и питателна опция, пълна с фибри, здравословни мазнини и дори протеини. Ето всички причини, поради които слънчогледовите семки са отлична, здравословна закуска или добавка към солени и сладки рецепти.

Хранителни стойности на слънчогледовите семки

Слънчогледовите семки са скрити скъпоценни камъни от хранителни вещества. Те съдържат впечатляващи макро- и микроелементи, включително значителни количества протеини, фибри, ненаситени мазнини, витамин Е, желязо, цинк, магнезий, мед, селен, манган и витамини от група В, включително ниацин, пантотенова киселина, витамин В6 и фолат. Слънчогледовите семена също са богати на растителни съединения, включително флавоноиди, токофероли и фенолни киселини.

Макронутриенти 

Калории – 165

Протеин – 5,5 грама

Общо въглехидрати – 7 грама

Фибри – 3 грама

Мазнини – 14 грама

Наситени мазнини – 1,5 грама

Мононенаситени мазнини – 3 грама

Полиненаситени мазнини – 9 грама

Микроелементи

Ниацин (витамин В3) – 2 милиграма

Пантоненова киселина (витамин В5) – 2 милиграма

Витамин В6 – 0,2 милиграма
 
Фолат (витамин В9) – 67 микрограма

Витамин Е – 7,4 милиграма

Желязо – 1 милиграм

Цинк – 1,5 милиграма

Магнезий – 37 милиграма

Мед – 0,5 милиграма

Селен – 22,5 микрограма

Манган – 0,6 милиграма

Натрий – 1 милиграм

Здравословни ползи от слънчогледовите семки

Както можете да си представите, тези хранителни вещества се превръщат в някои забележителни ползи за здравето. По отношение на размера на порцията, опитайте се да се придържате към 28 грама слънчогледови семки наведнъж за най-големи ефекти за здравето. 

Насърчават здравето на сърцето

Тъй като слънчогледовите семки не съдържат холестерол и предлагат добро количество фибри, те могат да бъдат полезни за здравето на сърцето – ако изберете безсолния вид. Изборът на несолени слънчогледови семки е ключът към извличането на тези ползи, тъй като прекомерните количества натрий от солта за по-дълги периоди от време могат да допринесат за повишени нива на кръвното налягане.

слънчогледови семки

Снимка: Pixabay

Междувременно разтворимите фибри в слънчогледовите семки се свързват с хранителния холестерол в тънките черва, като помагат за изхвърлянето му от тялото, вместо да се абсорбират в кръвния поток и да повлияят отрицателно на нивата на холестерола в кръвта. Високите нива на циркулиращия холестерол могат да доведат до натрупване на плака по вените и артериите, известно още като атеросклероза, което е ключова характеристика на някои сърдечни заболявания.

Слънчогледовите семена също съдържат ненаситена, здравословна мазнина, наречена линолова киселина, която помага за насърчаване на отпускането на кръвоносните съдове и понижаване на холестерола.

Поддържат здравето на щитовидната жлеза

Като фантастичен източник на селен, слънчогледовите семена могат да насърчат здравето на щитовидната жлеза, тъй като този минерал е концентриран в нея. Изследванията от 2023 г. дори сочат, че ниските нива на селен увеличават риска от някои заболявания на щитовидната жлеза.

Насърчават добрия метаболизъм

Фибрите, протеините и здравословните мазнини в тези вкусни семена поддържат метаболитното здраве. Техните хранителни вещества помагат за забавяне на храносмилането и притъпяват реакцията на кръвната захар, което води до по-бавно покачване и понижаване на захарите след хранене. Това е особено полезно за тези с метаболитни проблеми като диабет тип 2, които изискват внимателно управление на нивата на кръвната си захар. Семките също така помагат за увеличаване на чувството за ситост, което ги прави добър снак или добавка към храната.

Укрепват имунното здраве

Ако търсите съставки, които да помогнат на имунната система, помислете за слънчогледовите семки, тъй като те съдържат селен и цинк, като и двете вещества поддържат имунното здраве. В допълнение тези семена също предлагат големи количества витамин Е, мед и растителни съединения. Всички тези микронутриенти действат като антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и предпазват от причиняващите болести свободни радикални молекули в тялото.

Подобряват храносмилането

слънчогледово олио

Снимка: iStock

Слънчогледовите семки определено се считат за здравословна за червата храна. Те съдържат както неразтворими, така и разтворими фибри, като и двете подпомагат редовността на храносмилането. Разтворимите фибри действат като пребиотик или източник на храна за здравите бактерии, живеещи в микробиома на червата. Чревният микробиом се намира предимно в дебелото черво и е тясно свързан с няколко аспекта на здравето извън просто храносмилането, включително имунитета и здравето на мозъка.

Улесняват растежа, развитието и възстановяването

Тези малки семена също насърчават здравословния растеж, развитие и възстановяване в цялото тяло. Слънчогледите предлагат протеин без холестерол, който помага за изграждането и поддържането на мускулите. Този протеин също е структурен компонент на почти всяка жизненоважна структура в тялото, за която можете да се сетите, като същевременно ускорява зарастването на рани и тъкани. Плюс това, цинкът и фолатът в слънчогледовите семки са от съществено значение по време на бременност за насърчаване на здравословния растеж и развитие на бебето.

Подпомагат здравето на кожата

Здравословните мазнини и витамин Е в слънчогледовите семки подхранват блестяща, здрава кожа. И двете хранителни вещества предлагат противовъзпалителни ползи за кожата, докато витамин Е по-специално предлага известна защита срещу вредните ултравиолетови лъчи. 

Кой трябва да избягва слънчогледовите семки?

Ползите за здравето, свързани със слънчогледовите семки, са изобилни и примамливи, но някои групи хора може да се наложи да ги избягват.

Докато алергиите към слънчогледово семе са много по-рядко срещани от алергиите към фъстъци и ядки, те наистина съществуват и тези, които страдат от тях, трябва да се пазят.

слънчогледови семки

Снимка: iStock

Слънчогледовите семки също са с по-високо съдържание на калории и ако са осолени, могат да съдържат много натрий. Прекаляването със солени слънчогледови семки може да доведе до затруднено управление на нивата на кръвното налягане при хора с хипертония. 

Яденето на прекомерни количества слънчогледови семки може също да доведе до прекалено много прием на кадмий, тежък метал, който слънчогледите абсорбират от почвата, докато растат. За щастие, това би се превърнало в основен проблем само при обилна консумация на слънчогледово семе – над 140 до 260 грама четири или повече пъти седмично. 

Скандално поведение: Активисти хвърлиха супа по Слънчогледите на Ван Гог

Идеи как да консумирате слънчогледови семки

Какво да търсите в магазина?

Потърсете несолени сортове в хранителния магазин, за да намалите натоварването с натрий. Ако можете, изберете покълнали слънчогледови семки, тъй като процесът на покълване може да увеличи бионаличността на много от неговите хранителни вещества. 

Как да включите семките в храненето си?

Има толкова много вкусни начини да използвате слънчогледови семки. Добавете ги към домашно приготвен микс, гранола или мюсли, печива като десерти и хляб, зърнени храни, овесени ядки, салата с пиле или риба тон, печени зеленчуци, паста, гювеч, салати и пържени картофи. Също така не можете да сбъркате, като им се насладите директно от плика. От слънчогледовите семки може да се направи и слънчогледово масло, което служи като чудесна алтернатива, ако имате алергия към ядки. 

За още здравословни съвети и полезни храни последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари