IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бути йога – забавният начин за влизане във форма

19 март 2024 10 40

Какво представлява практиката и как да я започнете

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако разтягането е част от вашата обичайна рутинна тренировка, има голям шанс да сте вещи в част от йога упражненията. В края на краищата практиката е страхотна за облекчаване на стреса и напрежението – дори ако просто правите йога на стол между онлайн срещите с колеги. Но противно на общоприетото схващане, йогата не се ограничава до медитативни, дзен-подобни преживявания – тя може да бъде енергична и динамична. 

Представяме ви бути йога – ободряваща, съживяваща сърцето тренировка, която съчетава най-доброто от йога, танцово кардио и силови тренировки със собствено тегло. 

Какво е бути йога?

Бути йогата е форма на задвижвана от музиката тренировка, която съчетава виняса йога поток, първично движение, кардио интензивен танц, дълбоко стягане на коремните мускули и плиометрия. Създадена от знаменитата треньорка Бизи Голд през 2010 година, практиката набра огромна популярност през последните години, благодарение на широката гама от ползи за здравето и ума. 

Как бути йогата се различава от традиционната?

Въпреки че бути и традиционната йога включват сходни основни функции и принципи – дишане, разтягане, баланс и фокус – практиките не са съвсем еднакви. Ето и основните разлики помежду им:

Първични движения – бути йогата съчетава традиционна йога с първични движения. Какво точно означава това? Тези движения може да включват пози, вдъхновени от животни, добавяйки елемент на физичност отвъд традиционните йога пози. 

Кардио-танцови изблици – в допълнение към първичните движения, бути йогата включва кардио-танцови тренировки, правени под звуците на мотивираща и енергична музика. Тези изблици вливат високоинтензивни, изпомпващи сърцето движения, които обикновено не са включени в стандартен йога клас с ниско въздействие. 

Ползи от бути йогата

Подобрява настроението

Стресът и безпокойството не са съпоставими със забавните, високоенергийни вибрации на бути йогата. Комбинацията от физическо движение, дълбоко дишане и освобождаване на енергия чрез различни упражнения може да допринесе за повишени нива на ендорфин, насърчаване на чувството за благополучие и намален стрес. 

йога istock

Снимка: iStock

Ендорфините са невротрансмитери, свързани с емоциите „да се чувствам добре“, включително тези, свързани със смях, любов и всемогъщото усещане за нирвана. А упражненията са един от най-добрите начини за естествено освобождаване на тези повишаващи настроението невротрансмитери. Ендорфините също помагат за намаляване на усещането за болка, което допълнително допринася за благоприятния ефект на това упражнение върху настроението. Нещо повече, ритмичният и овластяващ характер на практиката осигурява положително и ободряващо изживяване.

Увеличава връзката с тялото

Като цяло, йогата е едно от най-добрите упражнения за повишаване на осъзнаването на тялото и създаването на връзка с мозъка. Бути йогата не е изключение. Тя насърчава осъзнаването на тялото, като ангажира сърцевината и създава възможности за интуитивно движение. Това ви помага да се чувствате освободени и овластени, което ви позволява да забележите вътрешната и външната си сила. Бути йога също ви позволява да си играете с пространството, формите и последователностите на движение, като всички те подобряват проприоцепцията или усещането да знаете къде се намира тялото ви във времето и пространството.

Виняса йога

Снимка: iStock

Това ниво на осъзнаване на тялото е полезно физически, умствено и емоционално, тъй като ви позволява да усещате тялото си и да го движите по начини, които ви предизвикват, изправят се срещу отрицателни повтарящи се модели на движение и предизвикват чувство на радост и признателност за тялото.

Създава мускулна сила и издръжливост

Не е тайна, че йогата предизвиква мускулите, което я прави отличен вариант за увеличаване на мускулната сила и издръжливостта. По-конкретно, практиката активира различни мускули, особено тези в корема – ключов фактор за поддържане на тялото и гръбнака. Когато се комбинира с плиометрични, танцови движения и силови упражнения, наблюдавани в бути йогата, практиката се превръща в тренировка за изграждане на мускули. 

Увеличава гъвкавостта на мускулите и мобилността на ставите

Без значение от стила, йогата увеличава гъвкавостта и мобилността. Но бути вариацията вдига още по-високо летвата, тъй като съчетава традиционни йога пози с динамични движения, помагайки ви да преминете в разтегнати позиции с лекота. Движението в йога асаните позволяват на тялото да се огъва по различни начини, което помага на течностите да се движат и да смазват ставите. Това увеличава физическата гъвкавост, която е от решаващо значение за ежедневната функция, независимостта и предотвратяването на наранявания.

Йога пози, с които да облекчите болки в кръста

Каква е разликата между йога и пилатес

Йога против стрес – позите, които може да правите по време на работа

Какво да очаквате от бути йогата?

Тренировката ще включва движения, подобни на танци, базирани на традиционна йога като чатарунга, пози на воин и вариации на планк. Те ще се фокусират върху едната страна на тялото в даден момент, като се използва динамична мобилност и се стремите да оставате в ритъм с музиката. По време на клас по бути йога очаквайте атмосфера с висока енергия с оживена музика

Съвети за успешна практика

Носете удобни дрехи

За клас по бути йога изберете удобно и дишащо спортно облекло, което позволява широк обхват на движение. Атлетичните клинове или шорти с еластичност и гъвкавост работят най-добре за този тип движение. Освен това заложете на влагоабсорбиращи тъкани, тъй като тази практика ще ви изпоти. 

Бъдете с отворен ум

Между първичните танцови движения и плиометричните елементи, бути йогата ще ви запознае с уникална форма на движение – дори ако сте посещавали уроци по йога и танци в миналото. Имайки предвид това, бъдете отворени за изследване на нови начини за движение. Това не е просто още един фитнес формат, който можете да видите – усеща се на всяко ниво и създава връзка с вашата креативност и чувство за сила.

Говорете с треньора

йога, постелка,

Снимка: iStock

Ако сте нов в бути йогата, отделете малко време, за да си поговорите с инструктора преди първия си час. Уведомете го, че сте нови и споделете всичките си притеснения и колебания, които може да имате. Това не само ще направи изживяването по-приятно, но е по-вероятно треньорът да предложи съвети за коригиране на пози за по-голям комфорт и безопасност. 

Слушайте тялото

Както при всяка форма на йога или друг тип тренировка, модификациите се насърчават по време на бути йогата, особено ако имате физически проблеми. Същото важи, ако сте уморени или се чувствате прекалено натоварени. В зависимост от това какво чувствате, можете да промените практиката си, като използвате оборудване, намалите интензивността или си починете за кратко. Отново вашият инструктор може да предложи най-добрите модификации за вашата конкретна ситуация. Това е най-добрият начин да предотвратите наранявания и да запазите тренировката забавна.

Ангажирайте сърцевината

йога istock

Снимка: iStock

Безопасното и ефективно практикуване на бути йогата изисква внимание към подравняването и ангажирането на основните мускули. Вашето ядро в крайна сметка е това, което ще ви помогне да изпълнявате танцови движения със стабилност и лекота. Докато го правите, съсредоточете се върху внимателното подравняване и синхронизиране на дъха с движението.

Отпуснете се и се възстановете след часа

След бути йогата намерете начини да се отпуснете и разтегнете. Вземете си вана, медитирайте, водете си дневник и останете хидратирани. Нека всички движения се интегрират в ума и мускулите ви. 

За още новини от света на здравето и стегнатото тяло последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари