IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да избегнете пристъп на мигрена, преди да се е случил

22 май 2024 11 00

Можете да предвидите и предотвратите състоянието

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Има много начини, по които можете по-добре да предвидите и предотвратите пристъпите на мигрена. Техниките включват водене на дневник на мигрена, прием на определени добавки и др.

Много хора  страдат от хронична мигрена, а ако сте един от тях, знаете кои са изтощителните симптоми, които това състояние причинява, а именно:

гадене
световъртеж
повръщане
чувствителност към светлина, звук и миризми
.

Като идентифицирате и избягвате специфични неща, които задействат мигрената, можете да сведете до минимум шансовете си да имате епизод на това неприятно главоболие.

Прочетете, за да научите как да избегнете мигрената, преди нейният пристъп да ви засегне

1. Избягвайте силни шумове и ярка светлина

Силни шумове, мигащи светлини и сензорна стимулация са често срещани причини за епизоди на мигрена. Тези стимули може да са трудни за избягване, но знанието, че се появяват в определени ситуации и среди може да помогне. Те включват шофиране през нощта, посещение на киносалон, посещение на нощен клуб или претъпкани заведения, отблясъци от слънцето.

Не забравяйте да си правите почивки от екрана на телевизора или компютъра, за да си починат очите, и регулирайте нивата на яркост на цифровите екрани. Ако е възможно, избягвайте ситуации, включващи аудио или визуални смущения.

2. Обърнете внимание на избора на храна

Някои храни и напитки могат да предизвикат мигренозни пристъпи, като например шоколад, червено вино, преработени меса, подсладители, сирене.

Като знаете кои храни и добавки предизвикват мигренозен епизод за вас, това може да ви помогне да се научите да ги избягвате. Храни и напитки с кофеин или алкохол – особено червени вина или шампанско – са често срещани причини. Може да се наложи да ограничите количеството, което консумирате през деня, или да ги избягвате напълно.

3. Водете дневник на главоболието

Като си водите дневник, можете по-добре да идентифицирате вашите специфични причини за мигрена. Ето примери за нещата, които можете да имате предвид – какво ядете и пиете, вашата тренировъчна рутина и график, времето, силни чувства и емоции, които може да имате, вашите лекарства и техните странични ефекти, времената и тежестта на главоболието ви, месечния ви цикъл.

Този дневник може да ви помогне да видите модел в появата на мигрена и ще улесни избягването на пристъпите.

4. Обърнете внимание на хормоналните промени

Хормоните играят важна роля при мигрена. Много жени са склонни да изпитват повече мигренозни пристъпи по време на или точно преди менструалния си цикъл. Може да се наложи да бъдат особено бдителни за избора си на храна и навиците си за упражнения през това време, тъй като това може да им помогне в справянето със симптомите.

Оралните контрацептиви и хормонозаместителната терапия могат да увеличат честотата и тежестта на епизодите на мигрена. Някои жени могат да намерят облекчение, като преминат към друга форма на контрол на раждаемостта, докато други може да установят, че имат по-малко пристъпи на мигрена, докато приемат противозачатъчни хапчета.

5. Вземете добавки

Въпреки че мигрената може да се лекува със или без лекарства, важно е да си набавяте подходящите хранителни вещества.

Приемът на определени билки и минерали може да помогне за предотвратяване на мигренозни епизоди. Доказано е, че дефицитът на магнезий допринася за появата на мигренозни пристъпи, така че приемането на ежедневна добавка може да помогне за намаляване на епизодите.

6. Обърнете внимание на времето

Промените във времето могат да повлияят на вашите модели на мигрена.

Високата влажност и високите температури и дори дъждовните дни могат да стимулират атаките. Ако времето стане неудобно за вас, може да се наложи да влезете вътре и да си починете от оставането на открито.

Разбира се, невинаги можете да избегнете излизането навън, но можете да сведете до минимум времето, прекарано в определени атмосферни условия, предизвикващи мигрена.

7. Яжте и спете по редовен график

Гладуването или пропускането на хранения може да предизвика мигренозно главоболие. За повечето хора е най-добре да ядат в рамките на един час след събуждане и след това на всеки 3 до 4 часа. Гладът и дехидратацията причиняват пристъпи на мигрена, така че не забравяйте да пиете достатъчно вода и да избягвате да пропускате хранения.

Липсата на сън също може да влоши симптомите, така че се уверете, че спите поне 7 до 8 часа. Прекомерният сън обаче също може да предизвика мигренозни епизоди при някои хора, така че разберете какво работи най-добре за вас.

8. Опитайте техники за релаксация

Въпреки че невинаги можем да избягваме стресови ситуации, можем да управляваме как реагираме на тях. Пристъпите на мигрена са често срещан резултат от стресови събития. Техники за релаксация като медитация и йога могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес.

9. Изберете упражнения с ниска интензивност

Редовните упражнения са важна част от здравословния начин на живот. Но интензивните упражнения, като вдигане на тежести, могат да предизвикат епизоди на мигрена. Обърнете внимание на реакцията на тялото си към определени дейности. Изберете дейности, които са по-релаксиращи като тай чи, пилатес, йога, стречинг.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари