Един от най-лесните начини да подобрите диетата си е да научите как да идентифицирате най-нездравословните храни за ядене и как да ги замените с по-добри варианти.
Въпреки това, разглеждането на храните през призмата на „добри“ или „лоши“ може да направи решенията още по-трудни. Ако беше толкова лесно, колкото да знаем кои храни са добри или лоши за нашето здраве, повечето хора нямаше да ги ядат. Много от най-пристрастяващите и нездравословни храни са съблазнителна комбинация от въглехидрати и мазнини – заедно с малко добавена захар, сол или и двете – които са предназначени да ни карат да се връщаме към тях отново и отново.
Ето 10 често консумирани храни, които диетолозите препоръчват да ограничите:
Преработени меса като бекон, кренвирши и колбаси
Газирани напитки
Бял хляб
Пържени картофки
Хамбургери
Понички
Топено сирене
Картофен чипс
Преработени снаксове
Алкохол
Когато става въпрос за най-лошите храни обаче, диетолозите не забраняват нищо, а вместо това насърчават да намерим дългосрочни решения за намаляване или замяна на тези продукти. Добре е да ядем повече плодове, зеленчуци, ядки, семена и постни протеини, които са заредени с полезни хранителни вещества. Фокусирането върху положителната част на храненето може да помогне за намаляване на количеството храна с ниско съдържание на полезни вещества. Става въпрос за разбирането как различните храни могат да повлияят на нашето здраве и вземането на информиран избор.
Ето и кои са най-лошите храни, които е добре да изключите от менюто си
1. Преработени меса като бекон, кренвирши и колбаси
Преработени меса като шунка, бекон и колбаси са с високо съдържание на калории и сол и са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания поради влиянието им върху холестерола и кръвното налягане.
Изследванията показват, че преработеното месо има по-значително въздействие върху риска от сърдечни заболявания и смърт, отколкото непреработеното червено месо или пилешкото. Има също доказателства, че химикали, причиняващи рак, се образуват в преработените меса. В резултат на това преработените меса вече са класифицирани като канцерогени от Световната здравна организация.
Снимка: iStock
Здравословни заместители – опитайте се да изберете постни източници на протеини, като пилешки гърди на скара или тофу, вместо да посягате към кренвирши или шунка. Тези алтернативи осигуряват протеини без вредни добавки, открити в преработените меса.
2. Газирани напитки
Газираните и другите сладки напитки са свързани с наддаване на тегло, затлъстяване, диабет тип 2 и кариес. Вместо да преминавате от нормални към диетични опции, е най-добре да се откажете от тези напитки.
Снимка: iStock
Здравословни заместители – водата и билковите чайове са чудесни възможности да опитате вместо нещо газирано.
3. Бял хляб
Въпреки че много хора изразяват загриженост за това колко хляб ядат, опитите за пълното му премахване всъщност могат да ви накарат да ядете още повече.
Белият хляб се прави от рафинирано брашно, което е лишено от фибри и хранителни вещества по време на обработката. Това може да доведе до бързи пикове в нивата на кръвната захар и може да допринесе за наддаване на тегло, инсулинова резистентност и други метаболитни проблеми.
Снимка: iStock
Здравословни заместители – пълнозърнестият хляб е добра алтернатива на белия, защото съдържа повече фибри, витамини и минерали и поддържа кръвната захар по-стабилна.
4. Пържени картофи
Пържените картофи обикновено се пържат дълбоко в нездравословни масла и са пълни със сол, което ги прави с високо съдържание на калории, наситени мазнини и натрий. Редовната консумация на пържени храни може да увеличи риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и други хронични състояния.
Снимка: iStock
Здравословни заместители – изпечените на фурна картофени резени, подправени с билки и подправки, са вкусна опция. Използвайте спрей със зехтин, за да направите външната страна на ръбовете още по-хрупкава.
5. Бургери за бързо хранене
Бързите храни, включително хамбургерите, могат да бъдат вредни за цялостното здраве, тъй като често са с по-високо съдържание на наситени мазнини, сол и добавени захари. Всичко това може да доведе до хронични здравословни състояния с течение на времето, като диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.
Снимка: iStock
Здравословни заместители – заменете обичайния си бургер със смляно говеждо месо с бургер със сьомга, бургер с боб или вегетариански бургер. Бургерът със сьомга осигурява здравословни мазнини заедно с протеините, а бургерите с боб и зеленчуци са чудесен източник на хранителни вещества и фибри.
6. Понички
Въпреки че поничките са вкусни, те нямат какво да предложат от здравословна гледна точка. Обикновено са дълбоко пържени във високо рафинирани и преработени мазнини, може да съдържат трансмазнини, направени са изцяло с бяло брашно и съдържат голямо количество захар. Последното може да доведе до скок в кръвната захар, който завършва с още по-голям и по-бърз срив.
Снимка: iStock
Здравословни заместители – домашно приготвеният мъфин или кифла е добър вариант, ако жадувате за тестено изделие. Като приготвяте нещата у дома, можете да включите съставки като масло от авокадо и пълнозърнесто брашно, а захарта да бъде намалена или заменена с ябълково пюре, сини сливи или фурми.
7. Топено сирене
Продуктите от сирене – консервирани, сосове и слайсове – не са добър избор за здравето поради няколко причини. Преработката може да добави наситени мазнини, трансмазнини, натрий, захар, оцветители и овкусители, което може да доведе до повишени нива на кръвно налягане, кръвна захар и холестерол. За преработените сирена също има по-голяма вероятност да имат по-кремообразен и по-силен вкус, което ги прави по-привлекателни и следователно по-трудни за контролиране на приема им.
Снимка: iStock
Здравословни заместители – Когато сте в настроение за сирене, изберете прясна моцарела, фета, рикота или козе сирене, които имат по-малко мазнини и натрий в сравнение с преработените сирена и може да съдържат повече протеини и калций.
8. Картофен чипс
Картофеният чипс е пример за това, което понякога се нарича „празни калории“, които нямат значителна хранителна стойност. Чипсът е с високо съдържание на мазнини, но с ниско съдържание на протеини и фибри.
Снимка: Pexels
Здравословни заместители – изберете лек снак, който е с по-високо съдържание на хранителни вещества, като печен нахут, чипс от лаваш или други опции.
9. Преработен снак
Преработените междинни закуски, наречени още снак, като крекери, гевреци и бисквитки често са с високо съдържание на нездравословни мазнини, рафинирани захари и изкуствени добавки. Въпреки че тези храни често са удобни и лесни за ядене, когато сте в движение, те обикновено са с високо съдържание на мазнини и натрий.
Снимка: Pixabay
Здравословни заместители – изберете пълноценни хапвания като ядки, семена, пресни плодове и зеленчуци с хумус, които са добри източници на основни хранителни вещества, фибри и здравословни мазнини.
10. Алкохол
Алкохолът не само съдържа калории без никаква хранителна стойност, но и прекомерната употреба може да доведе до много здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт. Колкото по-малко пиете, толкова по-добре.
Снимка: iStock
Здравословни заместители – безалкохолните коктейли, газирана вода с плодове или безалкохолна версия на бира или вино. Те не само са по-добри за вашия черен дроб и панкреас, но често са с по-ниско съдържание на калории.