Здравословното хранене се е превърнало в предизвикателство, меко казано. Причината не е само в огромния брой възможности, които срещаме в магазина за хранителни стоки, макар че цяла пътека само с нарязан хляб не помага. Това е информационното претоварване, което идва заедно с тези възможности. На лицевата страна на почти всяка опаковка на храна се твърди, че тя има впечатляващи здравословни ползи, но етикетът с хранителните стойности отзад често показва друга картина.
Влиятелните личности в социалните мрежи, които се кълнат в различни диетични съвети всяка втора седмица, не улесняват нещата. Нито пък новинарските емисии, които съобщават за някоя непозната „суперхрана“, която трябва да добавим към диетата си.
В днешно време съвети за хранене идват отвсякъде и което е още по-лошо, информацията често си противоречи.
„Компаниите, произвеждащи храни, рядко имат предвид нашите интереси“, казва Маг Аяд, диетолог, специализирал в областта на контрола на теглото в Хюстън Методист. „Това често води до маркетингови послания, които ни карат да вярваме, че има определени видове храни, които трябва да консумираме, както и такива, които не трябва да консумираме.“
Биопродукти, без холестерол, каквато и да е модна диета, която е най-популярна в наши дни – лесно е да се вманиачим в мисленето, че нещо е здравословно (или нездравословно), а всъщност не е. За да отсеете кое наистина е полезно за вас, Аяд развенчава пет от погрешните схващания за храненето, които чува най-често.
Заблуда № 1: Захарта е вредна за вас
Захарта се ползва с лоша слава, но не всички критики са оправдани.
Нека започнем с естествените захари, които се съдържат в плодовете, млечните продукти и други подобни. Да, вярно е – можете да ядете или пиете твърде много от всичко, включително плодове и мляко. Но храните, съдържащи естествени захари, имат допълнителното предимство, че съдържат такива неща като фибри, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. Тези хранителни вещества са полезни за нашия организъм. Приемането на достатъчно количество от тях със сигурност не е нещо лошо, особено в света на ултрапреработените храни, в който живеем.
Но какво ще кажете за захарите, за които се сещаме най-често, когато чуем тази дума – гранулирана захар, кафява захар, мед, трите помпички ванилов сироп в кафето ви? Тяхната история, историята на рафинираните захари, които добавяме към храните и напитките, е малко по-сложна, но Аяд казва, че консумацията на добавена захар не е автоматично вредна за вас.
„Ако сте здрав човек – нямате диабет, нямате проблеми с контрола на теглото – и искате да подсладите нещо или да си вземете бонбон, не е нужно да се лишавате изцяло от захар“, казва Аяд.
Има обаче и последствия от това да си хапвате колкото си искате и когато си поискате. Увеличаването на теглото е най-очевидното.
Официалната препоръка е да се ограничи консумацията на добавена захар до:
- 24 грама на ден, ако сте жена;
- 36 грама на ден, ако сте мъж;
„Прекомерният прием на захар води до по-силно възпаление в организма“, обяснява Аяд. „Здравият организъм е в състояние да се възстанови по естествен начин от това, стига да не консумирате постоянно захар в големи количества.“
Ето защо изкуствените подсладители могат да имат място в диетата на всеки, а не само на хората, които се опитват да контролират диабета или теглото си.
„Едно пакетче захар е около 4 грама“, казва Аяд. „Ако сложите едно пакетче в кафето си, за да го подсладите, и след това получите малко повече захар тук и там, но не сте надхвърлили лимита си в края на деня, това е нормално. Но ако слагате три-четири пакетчета захар в кафето си и пиете по няколко чаши всеки ден, вероятно вече сте преминали границата – и то без да се вземат предвид другите източници, които може да консумирате през останалата част от деня. Именно тогава искаме да започнем да търсим начин да заменим част от тази захар с изкуствен подсладител.“
Друг пример за това колко бързо може да се натрупа добавена захар: газираните напитки. Една кутия съдържа 39 грама добавена захар, което означава, че само една газирана напитка може да надхвърли дневния лимит.
Заблуда № 2: Биологичните продукти са по-здравословни от небиологичните
В наши дни биологичните продукти и говеждото, свинското и птичето месо, хранени с трева, имат собствени коридори и секции. Но какво изобщо означава „органичен“? Министерството на земеделието на САЩ (USDA) го определя като продукт, който е произведен в съответствие със стандартите за биологично производство на агенцията, които включват методи, спомагащи за насърчаване на екологичното равновесие, опазване на биологичното разнообразие и намаляване на използването на синтетични химикали. Как това се отразява на това, което всъщност ядете?
„Огромен брой проучвания и метаанализи показват, че количеството пестициди, което намалявате чрез биологичното земеделие, е съвсем незначително, след като попадне в червата ни“, казва Аяд. „Освен това телата ни са много ефикасни в детоксикацията на нещата, които идват от храната ни, и ние все още сме в състояние да водим по-здравословен начин на живот.“
Той добавя, че „органичен“ не означава също, че хранителният продукт осигурява повече хранителни вещества, витамини или минерали.
„Тази храна се продава като нещо, което е „по-здравословно“ за нас, но няма проучвания, които да показват, че органичните храни са по-добри по отношение на това, че водят до по-добри здравни показатели“, обяснява Аяд. „Проблемът е, че сега хората смятат, че трябва да консумират този уж по-добър продукт, който, между другото, е по-скъп от конвенционалните продукти.“














Идеи за бюджетни коледни подаръци за жени
Късна емисия
Алкохол, дрога, палеж, кражба: СДВР разкри досиетата на арестувани при протестите
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
10 от Брест излъгаха Монако, Погба не помогна на монегаските
Страхотен Зографски премина квалификацията във Висла
ЦСКА спря Нефтохимик
Тежък удар за Ювентус
Дневен хороскоп за 6 декември, събота
Как да накарате децата си да ядат повече зеленчуци?
Biocell: Красива отвътре и отвън
10 разкошни рецепти с риба за Никулден
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Остави коментар