IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

8 здравословни причини да похапвате черен шоколад

22 март 2025 09 00

Вкусно и полезно

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Научните изследвания показват, че черният шоколад е богат на антиоксиданти и пълен с хранителни вещества, което прави това горчиво лакомство любима суперхрана с редица предимства.

Тъмният шоколад съдържа фитонутриенти, наречени флавоноиди, които са растителни химикали, които действат като антиоксиданти и могат да играят роля в превенцията на рака и здравето на сърцето, посочват изследванията. Растението какао, от което се извлича шоколадът, съдържа също съединение, наречено теобромин, за което диетологът Тоби Амидор казва, че може да помогне за намаляване на възпалението и потенциално понижаване на кръвното налягане. 

„Какаото е пълно с множество антиоксиданти – всъщност повече от зелен чай или червено вино. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече антиоксиданти ще получите, но трябва да има баланс между яденето на вкусен черен шоколад и здравословните храни“, казва Амидор. 

Прочетете, за да научите осем здравословни причини да ядете черен шоколад, включително потенциална профилактика на заболявания, повишаване на настроението и подобряване на нивата на кръвната захар.

1. Може да предотврати сърдечни проблеми и да намали риска от инфаркт

Едно от най-големите предимства, които учените изтъкват, е ролята, която черният шоколад може да играе за подобряване на здравето на сърцето. Систематичен преглед и метаанализ установяват, че участниците, които ядат шоколад веднъж седмично, имат 8% по-нисък риск от блокиране на артериите. 

черен шоколад

Снимка: Pexels

Изследванията показват, че именно флавоноидите в черния шоколад поддържат здравето на сърцето. Тези химикали спомагат за производството на азотен оксид, който кара кръвоносните съдове да се отпуснат и кръвното налягане да се понижи. 

2. Може да помогне за подобряване на паметта и настроението

Проучванията показват, че яденето на черен шоколад с висок процент какао, като 70 процента, може да е от полза за вашия мозък. Някои изследвания показват, че шоколадът стимулира невронната активност в областите на мозъка, свързани с удоволствието и възнаграждението, което от своя страна намалява стреса и подобрява настроението. 

черен шоколад

Снимка: Pexels

Няколко проучвания започнаха да стесняват разбирането за това точно как шоколадът може да повлияе на мозъка. Изследванията показват, че 48 грама органичен шоколад със 70 процента какао са достатъчни за увеличаване на невропластичността. Това е способността на мозъка да формира нови синаптични връзки, които могат да имат положителен ефект върху паметта, познавателните способности и настроението. Друго проучване установи, че паметта и ученето могат да се подобрят от консумацията на шоколад. Това се дължи на флавоноида, присъстващ в какаовите зърна, който има тенденция да се натрупва в областите на мозъка, отговорни за тези функции. Допълнителни изследвания дори свързват консумацията на черен шоколад с намален риск от клинична депресия.

Въпреки че всички тези открития могат да бъдат вълнуващи, особено за любителите на сладкото, струва си да се отбележи, че трябва да се проведат проучвания с по-големи размери на извадката и са необходими допълнителни изследвания, за да се проучат включените механизми. Така че, преди да започнете да похапвате усилено шоколадови блокчета, имайте това предвид.

3. Може да подобри нивата на кръвна захар и да намали риска от диабет

Проучванията показват, че здравословни количества тъмен шоколад, богат на какао, могат действително да подобрят начина, по който тялото метаболизира глюкозата, когато се консумират като част от здравословна диета. Инсулиновата резистентност причинява висока кръвна глюкоза (захар) и е отличителен белег на диабет тип 2. В едно проучване е установено, че флавоноидите в черния шоколад намаляват оксидативния стрес, който според учените е основната причина за инсулиновата резистентност. Чрез подобряване на чувствителността на тялото ви към инсулин, резистентността се намалява и рискът от заболявания като диабет също може да намалее. 

черен шоколад

Снимка: iStock

Друго проучване показа, че участниците, които рядко консумират шоколад, са имали почти два пъти по-голям риск от развитие на диабет пет години по-късно, в сравнение с участниците, които се отдават на тъмен шоколад поне веднъж седмично.

Въпреки че учените са съгласни, че черният шоколад има много ползи за здравето, необходимо е допълнително проучване, за да се определи дали има причинно-следствена връзка между консумацията на шоколад и риска от диабет.

4. Може да помогне с отслабването

Ежедневният шоколадов прием може да изглежда като точно обратното на това, което трябва да правите, за да отслабнете. И с повечето шоколади това е абсолютно вярно. Но черният шоколад е друга история. Изследванията показват, че той всъщност може да изиграе роля в контролирането на апетита, което, от своя страна, да помогне при загуба на тегло. 

Неврологът д-р Уил Клауър пише книга по темата, наречена „Яжте шоколад, отслабнете“, която описва как яденето на малко черен шоколад преди или след хранене задейства хормони, които сигнализират на мозъка, че сте сити. Разбира се, приемът на повече от препоръчителното количество на ден може да противодейства на всяка потенциална загуба на тегло, а яденето на черен шоколад няма да противодейства на ефектите от цялостна нездравословна диета. 

шоколад

Снимка: iStock

Едно проучване установи, че дори млечният шоколад може да помогне при загуба на тегло чрез засилване на метаболизма и ограничаване на апетита. Групата участници обаче е малка (само 19 жени), което означава, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези изводи. 

Метаанализ от 2020 г. също препоръчва повече изследвания, преди да можем уверено да кажем, че яденето на черен шоколад може да доведе до загуба на тегло. 

Също така е важно да се отбележи, че шоколадът, особено млечният, е с високо съдържание на калории, така че трябва да се консумира умерено – яденето на повече няма да ви е от полза.

5. Може да изиграе роля в превенция на рака

Има ограничени доказателства, които предполагат, че черният шоколад може да помогне за предпазване от някои видове рак. Антиоксидантите предпазват нашите клетки от увреждане, причинено от свободните радикали, които са нестабилни кислородни молекули, смятани за отговорни за стареенето и болестите. Когато имате твърде много свободни радикали в тялото си, те започват да атакуват клетките ви и това може да доведе с течение на времето до нискостепенно възпаление и някои заболявания – рак, сърдечни заболявания и алцхаймер.

Шоколад

Снимка: iStock

Според Американското онкологично дружество, диета, богата на флавоноиди, с които е пълен шоколадът, може да помогне за предотвратяване на увреждане на клетките, което често е предшественик на много видове рак. Въпреки това авторите отбелязват също, че е за предпочитане да си набавяте антиоксиданти от плодове и зеленчуци, а не от шоколад. Друго проучване от 2022 г. също показва възможна връзка между черния шоколад и намаления риск от рак.

Шоколадът също е добър източник на магнезий и едно проучване установи, че имунните клетки на тялото могат да се насочат към анормални или заразени клетки само в богата на магнезий среда.

И все пак повечето изследвания са ограничени, тъй като използват само животни или клетъчни култури, а количеството шоколад, необходимо за евентуално превантивно действие срещу рак, е много по-високо от препоръчителната дневна доза за хора.

6. Полезен е за кожата

Черният шоколад е пълен с хранителни вещества и минерали, които са полезни за вашата кожа, като мед, желязо и магнезий. Манганът например подпомага производството на колаген, протеин, който помага на кожата да изглежда млада и здрава.

7. Може да подобри холестерола

Тъмният шоколад също се рекламира като храна за понижаване на холестерола, което обяснява защо в едно проучване шепа бадеми, тъмен шоколад и неподсладено какао водят до значителен спад в липопротеините с ниска плътност (LDL) на участниците с наднормено тегло и затлъстяване, известни също като „лош“ холестерол.

черен шоколад,

Снимка: iStock

Какаовото масло съдържа олеинова киселина, която е мононенаситена мазнина – същата мазнина, която намирате в полезния за сърцето зехтин. Но експертите предупреждават, че какаовото масло, за разлика от зехтина, е с високо съдържание на наситени мазнини, които в излишък могат да бъдат вредни за сърцето, което допълнително подчертава необходимостта от контрол на порциите. 

Също така си струва да се отбележи, че много от проучванията върху шоколада и добрия холестерол са краткосрочни, така че е много преждевременно да се каже, че шоколадът е лек за холестерола. Необходими са повече проучвания за ефектите на черния шоколад и холестерола.

8. Пълен е с хранителни вещества

Всеки тъмен шоколад със 70 процента какао или повече съдържа антиоксиданти, фибри, калий, калций, мед и магнезий. Но той също така съдържа голямо количество калории и мазнини, така че внимавайте за дневния си прием. Всяка марка шоколад също се обработва по различен начин. Наистина е важно да се отбележи, че някои скорошни проучвания са открили наличие на тежки метали в черния шоколад, дори в органичните марки. Затова препоръчваме да ядете черен шоколад на по-малки порции.

За още здравословни и любопитни новини последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари