IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-често срещаните проблеми с ушите

4 септември 2014 13 10

Как да се лекувате в тези случаи

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Хората приемат ушите и слуха си за даденост, докато не се сблъскат с проблем, който им причинява болка или влошава слуха им. Повечето от тези проблеми изискват консултация при УНГ лекар. Някои от най-разпространените сценарии, които могат да причинят болки в ушите и дори загуба на слуха, са алергии, плуване, пътуване със самолет и настинки.

Ето и най-общите (и леки) проблеми с ушите и какво можете да направите в тези случаи:

1. Тапа от ушна кал

Тялото е производител на ушна кал, която всъщност предпазва ушния канал. Като цяло, хората не трябва да я премахват с клечки, а да я оставят тя сама да се чисти, чрез естествените движения на челюстта. Въпреки това, понякога тази кал може да се натрупа в ушния канал и да доведе до натиск, дискомфорт и дори значително намаляване на слуха.

В аптеките се предлагат редица продукти за почистване на ушната кал, но те трябва да се използват само според указанията на опаковката. Ако проблемът се задълбочи, трябва да идете на лекар, който ще използва специална спринцовка, за да отстрани тапата в ушния канал. Вие никога не си бъркайте с остри предмети в ушите, а ги почиствайте само повърхностно.

2. Външен отит или „ухо на плувеца“

Хората, които плуват много, са запознати с блокирането и/или загубата на слуха, вследствие на дългия престой под водата. В този случай можете да почувствате натиск в ухото, намален слух и болка. Този проблем се дължи на вода, която се е задържала в ушния канал. Често тя стои там с часове или дори с дни, преди да изтече.

Можете да капнете няколко капки алкохол в ушния канал, които ще помогнат на водата да се изпари по-бързо. Ако въпросните капки вода, задържани в ухото ви, съдържат бактерии или гъбички, това може да доведе до инфекция, екзема и/или тежка болка. Може да се наложи да си капете капки за уши по лекарско предписание. Възможно е лекарят да ви предпише перорални антибиотици или медикамент за третиране на гъбични инфекции.

3. Заглъхване/баротравма на ухото

На повечето хора ушите им заглъхват, когато кацат и/или излитат със самолет. Баротравмата на ухото е по-тежък случай. Това е, когато въздухът в ушния канал се блокира заради промяната в налягането, която предизвиква вакуум в средното ухо, а това може да предизвика силна болка по време на слизане от самолета и може да доведе до глухота за известно време след полет. Пилотите знаят как да отпушат каналите на ушите си или по-точно как да ги изпукват.

При някои тежки случаи налягането може да доведе до световъртеж и да изисква спешна операция. На пазара вече има хапчета и спрейове за нос, които се използват около 1 час преди кацане и помагат като разширяват ушните канали. Дъвката също може да ви помогне да избегнете блокирането на ушния канал. Движението на челюстта помага за облекчаване на налягането в ушите. Прозяването и гълтането са някои от другите средства за облекчаване на заглъхналите уши.

4. Инфекция на ухото

Ушните инфекции са често срещани по време на или след настинка. Те се характеризират със силна болка в ухото, а понякога и със силно намаляване на слуха. Тези инфекции са причинени от вируси и обикновено изискват посещение в кабинета на лекаря. Най-често се лекуват с антибиотици и капки за уши.

5. Алергии

Ако страдате от алергии, това може да ви донесе болки в ушите, наред с другите симптоми. В допълнение към обичайните кихане, хрема и дразнене на очите, може да изпитате сърбеж в ушния канал, натрупване на течност и заглушаване на слуха. Алергените имат ефект върху течностите в тялото. Излишната течност може да доведе до дразнене на ухото и инфекция на ушите. В този случай медикаменти от групата на антихистамините могат да ви помогнат. Все пак ще трябва да се опитате да изолирате алергена, за да контролирате симптомите.

6 Шум в ушите

Шумът в ушите се определя като състояние, характеризиращо се със звънене, бръмчене или други продължителни звуци в ухото. Ако в допълнение усещате болка, виене на свят и/или главоболие, трябва да се консултирате с лекар. Това е често срещан проблем, който може да се появи при хора, които работят в шумна среда и при тези, които страдат от втвърдяване на артериите. Шумът в ушите може да повлияе на качеството ви на живот, за това е добре да вземете мерки за облекчаване на състоянието.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари