IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравка Максурова: Персонализираният режим работи по-добре от стандартните диети

29 март 2016 07 00

Какви са предимствата и защо трябва да се спрем на персонализиран режим?

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Здравка Максурова е сертифициран треньор и диетолог към Северноамериканската фитнес академия с над 3 години професионален опит.

Бивша гимнастичка, понастоящем тя е успешен фитнес модел и състезател в категорията „Бикини“ в Европа и САЩ, а отскоро и автор.

Сезон 2015 ѝ носи три първи места и три абсолютни титли в категориите „Бикини фитнес“, „Бикини дебют“ и „Бикини мастърс“ на престижното състезание NPC Prestige Crystal Cup във Флорида, САЩ.

2016 за нея започва с издаването на първата ѝ книга, която е посветена на всички приятели на здравето, красотата, спорта и хубавата храна. Премиерата на „Яж, спортувай и обичай“ е на 27.04 във Фестивален и конгресен център, гр. Варна, а през май ще я откриете на Панаира на книгата в НДК.

Можете да я поръчате и онлайн на www.zdravkamaksurova.com.

В случай, че сте от хората, които държат да изглеждат добре и да бъдат в отлична физическа форма, сигурно сте изпробвали не една и две „вълшебни диети“ за красиво тяло. Най-вероятно сте опитвали да се храните разделно, да изключите определени хранителни групи от менюто си, а част от вас са се доверили и на гладуването.

Ако е така, може би вече сте установили, че не всичко „работи“ така, както е описано в интернет. И дори нещо повече – част от решенията не само не носят очаквания резултат, но и водят след себе си редица негативи, в това число качване на килограми, липса на тонус, стомашни проблеми и други. Причината? Много са, но една от основните се крие не другаде, а във вашите гени.

Гени и хранене – къде е връзката?

Всеки човек се ражда с уникални генетични „настройки“, които повлияват процесите в организма му, в това число и метаболитните. Тези настройки играят съществена роля върху начина, по който реагираме на различни фактори от ежедневието си, включително хранителен и двигателен режим. Те дават отговор и на много въпроси, свързани с храненето, в това число: защо някои хора изгарят мазнините светкавично, а други се нуждаят от усилени тренировки за тази цел; защо за едни повишеният прием на въглехидрати не е никакъв проблем, а за други преработката и усвояването им е истинско предизвикателство; защо свалянето на килограми е въпрос на изключителни усилия за един и „детска игра“ за друг.

Персонализиран хранителен режим – защо и как?

Уникалните генетични настройки, с които е „оборудван“ всеки от нас, могат да са свързани с проявления във функциите на организма ни, които излизат извън стандартните норми и уравнения. Може например да разполагате с вариация на ген, която възпрепятства усвояването на даден витамин или пречи на тялото ви да синтезира ензим, отговорен за детоксикацията. Тези допълнителни обстоятелства могат значително да намалят шансовете ви да постигнете мечтаните килограми или да влезете в добра физическа форма, въпреки постоянството и усилията ви.

Ако изпитвате затруднения с контрола върху теглото си или тялото ви не реагира на диетите и упражненията, на които го подлагате по желания начин, може би е време да се обърнете към персонализирания хранителен режим, съобразен с генома ви. Той, образно казано, е адаптиран към генетичните особености, с които разполагате и има за цел да намери най-подходящото решение, като избяга от негативите на метода „проба-грешка“, допускани при универсалните диети. С негова помощ ще можете да:

- направите нужните промени в менюто и двигателната си активност, които да спомогнат пълноценното протичане на метаболитните процеси в тялото ви;

- ускорите процесите, свързани с контрол върху теглото и поддържането на добра физическа форма;

- намалите влиянието на пропуските, заложени във вашата ДНК, които ви пречат да постигнете желаните резултати;

- поддържате оптимален баланс в тялото си, като съобразите количеството и разпределението на приеманите храни с индивидуалните нужди на вашия организъм.

Как работи персонализираното хранене?

Ако искате да разчитате на персонализирания подход, на първо място трябва да опознаете себе си, или по-конкретно – гените си. Това се случва посредством генетичен тест, който изследва набор от гени, отговорни за метаболитните процеси в тялото ви. В България се предлага такова изследване. Името му е NGDiet и приложението му е напълно безопасно и безболезнено, тъй като пробата за него се взима чрез натривка на устната кухина.

На база на резултатите от него можете да разберете влиянието на генетичните фактори, които определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло. Ще научите важни детайли, свързани с:

- индивидуални реакции към диети и тренировъчни режими

- оптимално количество и разпределение на микро и макронутриенти

- склонност към пристрастяване към храна и преяждане

- генетично предразположение към напълняване

- нужда от прием на синтетични добавки

- нужда от физическо натоварване

Резултатите от изследването са валидни за цял живот и ще пристигнат при вас под формата на обширен доклад, включващ детайлна информация за всеки един от изследваните гени. За разчитането им ще получите съдействие от квалифициран лекар генетик (услугата е включена в цената на изследването), който ще ви „преведе“ всички важни подробности от доклада и ще ви посъветва какви стъпки трябва да предприемете с оглед на генетичния ви профил.

Следващият етап от мисията, наречена персонализирано хранене, включва посещение при професионален диетолог или друг специалист, който може да изгради хранителен и двигателен режим, съобразявайки се с резултатите от изследването ви. Тази стъпка е много важна, тъй като ще получите конкретни насоки за това какви ограничения и добавки трябва да въведете в менюто си, както и как можете да повишите ефективността на диетата си с физически упражнения.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Тази е фитнес треньор със сертификат от Северноамеликанската Фитнес асоциьция. За да станеш диетолог се иска висше образование. За нутриционист, също.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар