IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето се променя, променяме се и ние – здравословно!

19 април 2016 10 20

Или как промяната на времето влияе на хората

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Времето отново се променя – ако в понеделник търсихме сенките, за да се скрием от 30-градусовите жеги, то днес трескаво гледаме облаците и се притесняваме, че чадърът остана в другата чанта.

Много от нас усещат промените във времето и по други начини. Ето някои от тях:

1. Спим по-добре на хладно време

Според учените най-добре се спи на температура между 15 и 20 градуса. Когато тялото се охлажда, мозъкът се подготвя по-добре за сън. И обратното – влагата, високите температури, бурите, пречат на качествения сън.

2. Климатичните аномалии водят до психични проблеми

Хората, които живеят в райони с климатични аномалии като торнада и урагани, са изложени на по-голям риск от ментални проблеми. Това се дължи на стреса около самите събития.

3. Дъждът прави положението с алергиите по-лошо

Хората, които свързват пролетта с алергиите, трябва да знаят, че дъждът прави положението още по-лошо. Причината за това е, че въздухът става по-влажен. Освен това бурите разпространяват полените още повече.

4. Зимата се отразява на менталното ни здраве

Депресиите най-често се появяват през зимата, когато дните са по-къси и по-тъмни. Приблизително 10 млн. души по света страдат от зимните депресии. Те най-често изпитват тъга, безпокойство, чести промени в настроението. Лекарите го наричат скрита депресия.

5. Слънчевите дни също влияят на менталното ни здраве

По-топлото и слънчево време повдига настроението на хората. Учени от университета в Мичигън съветват хората да прекарват поне половин час навън при хубаво време.

6. Жегата води до рискове за здравето

Пазете се от жегата! Топлото време увеличава рисковете от дехидратация и сърдечни удари. Освен това може да увреди мозъка.

7. Кръвното налягане е по-ниско през лятото

Има причина всички да са по-спокойни през лятото. Кръвното пада заради промените в атмосферното налягане.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари