IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Доц. Мария Папазова: От храната ни днес тялото се руши

12 октомври 2016 07 00

Над 60% от човечеството страда от затлъстяване, това е бич, казва тя

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Доц. д-р Мария Папазова завършва медицина в Медицинския университет, София през 1981 г. От 1986 г. работи в БАН, в Института по невробиология, като продължава практиката си да лекува пациенти. Автор е на 8 научнопопулярни монографии. За храната ни днес, за културата ни на хранене, до какви болести стигаме от начина си на хранене – за всички тези проблеми тя говори пред Puls.bg.

Как да подобрим хранителната си култура и защо е толкова важно това?

Цялата хранително-вкусова промишленост от много десетилетия работи в една посока – да създаде нагласа у хората, че колкото по-преработена е една храна, с колкото повече овкусители, набухватели, ароматизатори и всякакви други подправящи вещества е произведена, толкова е по-вкусна. Стигнали сме дотам да приемаме, че колкото повече храната активира и дразни вкусовите ни рецептори, толкова повече ни харесва. Крайно време е да си върнем усета за цялостната, максимално автентична храна – такава, каквато идва от природата. Неслучайно в последните години има едно връщане към биологичното земеделие, един стремеж към връщане назад, към селото и фермата. Няма нищо по-хубаво от това да отидеш в градината и да си откъснеш домат или ябълка, да вземеш яйцето от полога, да си направиш сам сиренето или киселото мляко. Такава храна, а не преработената и полуфабрикатната, е наситена със слънчева енергия. А от храната ние на първо място трябва да получаваме енергия.

Да си направим едно просто счетоводство – за самото ѝ усвояване и за да оползотворим храната, ние харчим много храносмилателна и метаболитна енергия. Дали обаче получаваме от нея обратно поне толкова енергия, колкото сме изхарчили? Или поглъщаме само празни калории? И за да го кажа възможно най-просто: през целия си живот и със съвременния модел на хранене ние живеем „на червено“.

Да вземем един типичен пример от ежедневието на българската майка. Тръгва да прибере детето от детската градина и му носи меденки или вафлички примерно. В тези продукти за енергия няма как да говорим. Нищо от съдържанието им няма никакъв досег до слънце и до естествена трева или до някакъв плод или зеленчук. Има само едно хибридизирано брашно, вреден подсладител, набухватели и овкусители. Подобен продукт засища, обаче създава изключително големи проблеми и нарушения в организма. При изяждането на една меденка или вафличка организмът само ще изхарчи енергия и не само няма да получи абсолютно нищо полезно насреща, но и ще се увреди. Все едно сме поели токсини! И това е етикетът на съвременното човешко хранене. С обичайната храна, която консумираме, не можем да нахраним клетките. Затова и възникна идеята за хранителни добавки, които да дадат на клетката това, от което тя има ежедневна нужда.

До какви здравословни проблеми води типичният за съвремието ни модел на хранене?

Храната, освен че ни дава усещане за ситост, влияе и на хормоните, включително на хормоните на щастието ендорфините, влияе и на психиката ни. Може да бъде установена пряка връзка между храненето и абсолютно всички диагнози и състояния на не-здраве. Над 60% от човечеството страда от затлъстяване. Това е огромен бич, свързан пряко с неразбирането ни на храненето като процес. Храним се рядко, като поглъщаме големи количества храна наведнъж, ядем въглехидрати, които не са естествени – не са плодове и зеленчуци. Храним се основно с хибридни зърнени храни, а те са изключително вредни, защото организмът ги опознава като чужди. Векове наред хората са се хранили с просо, лимец, ръж, ечемик. Огромна част от зърнените храни днес обаче са хибридизирани и генно променени. В тях има нови протеини и нови въглехидрати. От тази храна не само се пълнее, от нея буквално тялото ни се руши. Страдаме от метаболитен синдром с последващите го високо кръвно, диабет и сърдечносъдови проблеми.

Оттук идва заплахата за артрити, а за жената – синдром на кистозни яйчници. Тези храни рушат малкия мозък (губим равновесие и ставаме нестабилни), предизвикват деминерализиращи процеси, а ние слагаме погрешно диагнозата «множествена склероза». Възпалението в чревния тракт е една от причините за неусвояване на важни съставки, какъвто е витамин В12, и съчетанието от консумиране на хибридни зърнени храни плюс дефицит на В12 води до ранен Паркинсон, увреждане на нервната система, включително и опорочено развитие на децата в посока хиперактивност или аутизъм.

Цялото интервю четете в Puls.bg тук

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари