IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето защо маслото от гроздови семки е част от козметичната индустрия

15 февруари 2018 06 00

То подхранва и овлажнява

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Маслото от гроздови семки има изключителни подхранващи и овлажняващи способности, които са му извоювали заслужено място като средство за допълване грижата за косата и кожата. То добива популярност и като кулинарен продукт, но високото съдържание на омега-6 мастни киселини налага да се ползва с повишено внимание.

Някога разглеждани като отпаден продукт при консумацията на грозде, семките му днес попадат във фокуса на вниманието на козметичната индустрия. И има защо да е така. Чрез метода на студено пресоване от тях се екстрахира масло, богато на много, някои от които уникални за гроздовите семки полезни вещества.

Маслото от гроздови семки се ползва като основа в производството на локално действащи кожни лекарствени средства, защото осигурява много добро попиване и проникване на активните съставки в дълбочина. Редица ползи обаче са регистрирани и при самостоятелното му приложение и те идват от разнообразния му състав.

Маслото от гроздови семки съдържа букет от фенолни съединения с антиоксидантни, антибактериални и дори противоракови свойства. То е много богато на витамин Е – съдържанието му в него е по-високо дори от това на зехтина. Комбинацията от полифеноли и витамин Е има доказано действие за забавяне стареенето на кожата и ускоряване зарастването на рани.

Гроздовото масло съдържа и високи количества ненаситени мастни киселини, най-вече линоленова и олеинова киселина, които му придават мощни противовъзпалителни свойства.

Как то помага за кожата и косата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари