IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо розовата сол е по-полезна от бялата?

29 март 2018 05 00

Розова сол се добива в много райони по света

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ползването на розова сол е важна част от съвременното течение за поддържане на близък контакт с природата и ползване на естествени и биопродукти. Тази тенденция се поддържа от редица проучвания, които доказват благоприятния ефект на розовата сол и много по-слабите ѝ негативни ефекти върху здравето в сравнение с бялата сол.

Розовата сол дължи приятното си оцветяване и полезните си действия на специфичния си минерален състав. Добре е да се знае, че не само т. нар. хималайска сол има естествено розов цвят. Розова сол се добива в много райони на света, като на местата, където залежите са по-големи, дори има изградени лечебни заведения и санаториуми за използване полезните свойства на розовата сол направо на място – в самите мини, където тя се добива.

Здравословните ползи от розовата сол са обект на специална наука – халотерапия, методите на която се прилагат масово в последните години с популяризирането на т. нар. солни стаи. Клиничните проучвания показват, че прилагането на розова сол носи широка гама от благоприятни ефекти.

Позитивен ефект върху метаболизма и храносмилането

Основният метод за достъп до благоприятното действие на розовата сол е чрез вътрешния ѝ прием като заместител на бялата сол на трапезата.

Богатият ѝ минерален състав подпомага поддържането на електролитния баланс на тялото. Точно балансиращата роля е основното предимство, извисяващо розовата над бялата сол. Счита се, че този ѝ ефект е налице включително и по отношение на кръвното налягане – област, в която бялата трапезна сол има доказано негативен ефект. Хармонизиращото действие на розовата сол е налице и по отношение на алкално-киселинния баланс на тялото, важен за нормалното храносмилане, усвояването на полезните вещества от храната и извеждането на токсините от тялото.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари