IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съставки в лака за нокти, които могат да ни навредят

1 юни 2018 13 30

Някои от тях са доста токсични

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Лакът за нокти е любим продукт за много жени, които се грижат редовно за външния си вид. Някои обичат да се лакират с различни цветове според дрехите, които обличат, други пък прибягват до услугите на маникюристите, за да имат безупречни нокти за по-дълго време.

Колкото и добре да изглеждат ноктите с различните видове лак, те могат да се повредят от твърде агресивните му съставки. Козметичните компании разработват най-различни формули, които да щадят нокътната плочка, но каквото и да си говорим, едва ли има продукт, който да е на 100% безопасен за здравето, защото все пак той се произвежда в химическата индустрия.

Още през 2004 г. от Европейския съюз предупредиха, че в козметиката се използват токсични съставки. И малко по-късно забраниха използването на веществото дибутилфталат, който е канцерогенен химикал. Дори в САЩ го поставиха в списъка на най-големите тератогени – агенти, които водят до увреждания на плода по време на бременност.

Първото нещо, с което се сблъскваме, след като отворим лак за нокти, е неговата миризма. Може би сте забелязали, че ароматът от по-евтините и съответно по-некачествени, е по-силен и дразнещ. Именно той е един от най-вредните неща на лака. Вдишвайки го, химикалите в него се натрупват в белите дробове и водят до увреждания, променят и нормалната работа на ендокринната система.

Кои са най-употребяваните съставки в лаковете за нокти?

Формалдехидът е основна съставка на 90% от марките лак за нокти. Той е канцерогенна съставка, която може да причини туморни заболявания и астма. Има формалдехидна смола, която не е толкова токсична, но в никакъв случай не е безопасна за здравето.

Друго вещество, което се среща в повечето лакове за нокти и гелове, е трифенилфосфатът. Използва се за подобряване гъвкавостта на пластмасите. Според проучвания, натрупан в организма, той може да бъде причина за хормонален дисбаланс.

Съставката, която дразни кожата около нокътната плочка, се нарича ксилен. Тя може да окаже отрицателно въздействие върху дихателната система. Ако имате главоболие, аритмия, усещате гадене, в лошо настроение сте, спрете да се лакирате или го правете на открито, например на терасата вкъщи.

Камфорът е поредната вредна съставка, която присъства на етикета на гърба на опаковката от лака за нокти. Ако попаднат по-големи количества от химикала в тялото, могат да предизвикат гърчове, пожълтяване на ноктите (което се вижда най-вече след почистване на ноктите с лакочистител).

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари