IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вреди ли ни смяната на времето?

26 октомври 2018 11 30

Връщаме стрелките назад тази неделя

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

На 28 октомври страната ни ще премине от лятно към зимно (астрономическото) часово време. Това означава, че е необходимо да върнем стрелките на часовниците с час назад. Дебатът за това дали е добре да продължаваме да правим сезонните промени разраства, като повечето българи искат да остане лятното време.

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици. Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.

„Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така“, коментира Тил Рьоненбърг от университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен.

Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс – както физически, така и психически. В повечето случаи се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие, дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.

Кои са най-рисковите групи?

Децата, възрастните и хората с хронични заболявания са най-засегнатите от смяната на времето. Според специалистите, на тях им трябва поне месец, за да си възвърнат нормалния ритъм на живот. Особено при пенсионерите, могат да се наблюдават смущения в работата на сърдечната система.

Младите хора до 35-годишна възраст, които имат по-леко ежедневие и не работят под стрес, ще се нагодят най-лесно, категорични са медиците.

Тревожен е фактът, че смяната на лятно със зимно часово време води до безсъние при близо 40-45 на сто от хората в Европа, сред които попадаме и ние българите. Това се дължи на пониженото производство на мелатонин (заради липсата на достатъчно слънчеви лъчи), който се смята за основен хормон на съня. Когато количеството му намалее, човек се чувства тъжен, непълноценен и много лесно се депресира.

За да намалите до минимум отрицателния ефект от смяната върху организма, хранете се по-пълноценно и си лягайте и ставайте по едно и също време. След 28 октомври е добре да не се подлагате на драстични диети, за да може тялото ви да разполага с достатъчно енергия.

По данни на анкета, проведена от Министерски съвет, 96% от над 17 000 гласували българи настояват за отпадане на смяната на времето. Общо 51% са посочили, че желаят лятното часово време да остане на фона на 38%, които подкрепят зимното.

Четете още:

Повече сън през уикендите удължава живота

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

„Нощните птици“ рискуват да умрат по-млади

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари