IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За по-стройна фигура: Смути с целина

1 март 2019 09 56

Вижте кои са ползите на зеленчука

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Целината се среща като съставна част на много смутита. Полезните вещества на зеленчука може да ви дадат тонус за началото на деня и да ви помогнат в борбата с излишните килограми.

Наскоро Кайли Дженър сподели, че много често закусва именно със зелено смути, в което слага целина. По думите ѝ, то е същинска витаминозна бомба.

„Да, целината стана хит. Тя не е някакъв чудотворен лек, но е полезна за здравето“, казва Александър Уилям, диетолог, включил се в американското предизвикателство #CeleryJuiceChallenge. Той насърчава своите клиенти да добавят целината в менюто си за седмица. Специалистът е категоричен, че пиенето на 1 чаша сок или смути, направено с около 30-40 грама целина, малко ябълка, спанак или парченца манго, може да помогне за понижаване на килограмите.

Кои са предимствата на целината за здравето?

Една от причините зеленчукът да се използва в диетичните режими е, че не съдържа калории, а изобилства от фибри. В зелените стръкчета има от витамините A, C, E, D, B6, B12 и K, както и минерали като магнезий, калций и натрий. Освен това в тях има и антиоксиданти – много важен елемент за детоксикацията на тялото, особено след прием на вредни храни и при стартиране на някакъв хранителен режим за отслабване.

Подобрява храносмилането – диетичните фибри в целината се грижат за нормалното функциониране на чревната флора. Сокът от зеленчука е способен да намали дискомфорта в стомаха, причинен от газовете. Това се дължи на минералите в него.

Помага при възпаление – хората, които имат някакъв здравословен проблем, например автоимунно заболяване, може да си правят по-често смути с целина. По този начин ще намалят възпалителните процеси в тялото благодарение на антиоксидантите в зелените стръкчета.

Смята се за алкална храна – съдържа нутриенти, които подобряват алкално-киселинната среда на организма, но трябва да се приема в сурово състояние.

Действа като успокоително – освен че зарежда тялото с енергия, сокът от целина му осигурява достатъчно магнезий. Той има благоприятен ефект върху нервната система – помага при стрес и напрежение като успокоява.

Ако не сте си правили смути, пробвайте да смесите няколко стръкчета целина с магданоз, ябълка и малко спанак. Може да добавите тиквени семки или малко орехи, като разбиете всичко добре в блендер.

За по-стегнато тяло: Скачайте на батут

Подготовка за пролетта: Пречистване с житния режим

Какво да ядем преди и след тренировка

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари