IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При смяна на сезоните: Повече плодове и зеленчуци

12 март 2019 09 30

Как хранейки се да преборим пролетната умора, обяснява диетолог

Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Чудесно е да се биотонизираме чрез предприемане на детоксикиране на организма. Това посъветва специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в студиото на „България сутрин“.

Много от нас ще се подложат на строг режим по време на Великденските пости. В същото време организмът ни се адаптира към новите климатични условия при смяната на сезоните, което ни причинява пролетна умора.

Проф. Байкова подчерта, че когато сме здрави, може да си позволим изцяло дългия пост. Важно е обаче да спазваме принципа на разнообразието, тъй като желязото, калцият и някои витамини липсват в храните, които може да приемаме.

„Пролетната умора избледнява като феномен, защото целогодишно имаме много зеленчуци и плодове, в това число и в свеж вид. Добре е да пробваме и от по-екзотичните разновидности на зеленчуци и плодове“, отбеляза специалистът по хранене пред Bulgaria ON AIR.

„Сега е моментът да удвоим количеството на зеленчуците и плодовете. Нека те да бъдат сезонни“, подчерта проф. Байкова и добави, че трябва да приемаме по литър и половина-два течности.

Диетологът предупреди, че е рисково да постят бременните жени, кърмачките, претърпелите операции хора, както и тези с дефицит на желязо в организма.

От думите на проф. Байкова стана ясно още, че джинджифилът съдържа мощни антиоксиданти, които предпазват стомашно-чревния тракт от възпаления. А нашумялото напоследък авокадо се обработва поне с няколко консервиращи субстанции. Преди консумация задължително трябва да го измием с четка на течаща вода, тъй като обвивката може да замърси вътрешността му.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари