IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабни през пролетта: Точкова диета

22 март 2019 06 40

Не надвишавайте 75 на ден

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Вече официално изпратихме зимата и посрещнахме астрономическата пролет. Време е за разходки на открито, за пикници под слънцето, за по-пъстри дрехи и леки материи, но и за спортуване.

Обездвижването през студените дни и липсата на достатъчно плодове и зеленчуци е основната причина, водеща до по-високо тегло с идването на новия сезон. Сега всеки трябва да помисли за хранителен режим и тренировки, с които да влезе във форма или отслабне до лятото.

В следващите няколко седмици ще ви представим различни популярни диети, с които може да пречистите тялото си през пролетта и да промените своята фигура. Днес ще ви запознаем с най-важното, което трябва да знаете за Точковата диета.

Тя е доста популярна в САЩ, защото от години се използва от военни и астронавти там. Тъй като не се основава на лишения, е подходяща за хора на различни възрасти. Както може би се досещате, името ѝ е такова, защото много важно е какви храни се консумират и колко точки носят.

Основното правило е на ден да не се приемат повече от 75 точки. Колкото по-малко имате в края на деня, толкова по-добре. Ако имате за сваляне повече от 2-3 килограма, е необходимо точките да бъдат сведени до 45.

Онези, които обичат въглехидратите, ще бъдат разочаровани, защото при точковата диета те липсват. За сметка на това се хапват повече мазнини и белтъчини. Е, каквото и да си говорим, няма как да закусвате с банички всеки ден и да слабеете. Хлябът, особено белият, трябва да се избягва. Смята се, че 100 г от него носят 48 точки, което е доста, ако на ден трябва да погълнете до 75.

Когато става дума за въглехидрати, картофите и оризът също ги съдържат. Ето защо те също трябва да изчезнат от храненията ви или да присъстват много рядко – най-много 1-2 пъти седмично.

Почитателите на мръвките може да са спокойни, защото месото носи 0 точки, ако е варено. Но когато се пържи, пече или е овкусено със сос с брашно или нещо такова, точките растат. Рибата също е полезно месо, което може да се гарнира със зеленчуци – различните видове носят определен брой точки.

Диетолозите съветват да следвате Точковата диета поне 3 седмици за по-добър резултат. За 5 може да свалите между 10 и 15 кг., зависи от вашия организъм. Тя може да се изпълнява и след достигането на мечтания резултат, защото е един вид балансирано здравословно хранене.

Както при всеки режим, при този пиенето на достатъчно вода също има голямо значение за метаболитната система и топенето на килограми.

Много кулинарни блогъри предоставят рецепти за ястия по Точковата диета. В интернет пространството има и голям брой списъци на храни и съответните точки, които носят. По тях може да се ориентирате как да се храните за деня.

Подготовка за пролетта: Пречистване с житния режим

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари